Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc în Sri Lanka și Filipine

Sfântul Părinte a făcut în perioada 12-19 ianuarie două vizite pastorale în Sri Lanka și Filipine.

Suveranul pontif a ajuns în Sri Lanka marți, 13 ianuarie. În timpul acestei vizite papa a participat la evenimente prevăzute - întâlnirea interreligioasă, cu un număr mare de budiști; canonizarea sfântului Iosif Vaz și pelerinajul la sanctuarul marian de la Madhu -, dar și la unele neprevăzute - vizita la președintele în exercițiu, cel care l-a invitat pe papă în Sri Lanka; vizita la un templu budist, unde a fost primit cu mare familiaritate, și întâlnirea cu episcopii catolici ai țării.

De pe aeroportul din Colombo, avionul papei s-a îndreptat spre Filipine. Dintre evenimentele programate în cursul acestei vizite, momentul cel mai emoționant a fost sfânta Liturghie de sâmbătă, 17 ianuarie, de la Tacloban, în care papa a fost alături de victimele taifunului din noiembrie 2013. La predică și-a exprimat durerea personală spunând celor prezenți: "Nu am cuvinte prin care să împărtășesc suferința voastră". După celebrarea liturgică s-a petrecut un moment tragic. Din cauza vântului puternic o structură a fost distrusă, căzând peste o tânără voluntară care a decedat. Sfântul Părinte s-a întâlnit apoi cu tatăl fetei, care a mărturisit că a fost devastat de tragedie, dar îl consolează gândul că fiica sa a murit într-un act de slujire. Vizita papei la Tacloban a fost scurtată din cauza furtunii.

La Manila, papa a vizitat casa pentru copiii străzii și a vorbit cu cei 320 de copii de care se îngrijește acest centru.

În cadrul sfintei Liturghii cu episcopii, preoții și persoanele consacrate (vineri, 16 ianuarie), Sanctitatea sa a început omilia cu întrebarea: "Mă iubești?" la care toți cei din biserică au izbucnit într-un "da" puternic. Sfântul Părinte a explicat că, de fapt, erau cuvintele lui Isus, dorind să sublinieze că "orice slujire pastorală se naște din iubire".

La întâlnirea cu familiile, papa i-a îndemnat pe cei prezenți să apere familia și să reziste în fața colonizărilor culturale și a ideologiilor care tind să deformeze viziunea familiei și să influențeze legislația privitoare la aceasta.

Duminică, 18 ianuarie, suveranul pontif s-a întâlnit cu tinerii pe terenul de sport al Universității "Sfântul Toma de Aquino" din Manila. Papa a răspuns la întrebările lor și s-a rugat împreună cu ei pentru tânăra voluntară care a decedat cu o zi înainte.

A urmat apoi celebrarea sfintei Liturghii, la care au participat aproximativ șase milioane de credincioși, stabilindu-se astfel un nou record de participare la sfânta Liturghie. La predică, papa i-a îndemnat pe cei prezenți: "În numele pruncului Isus, pe care îl sărbătoriți în această duminică, ocrotiți copiii și familia". Întrebat fiind de o fetiță de 12 ani - de ce permite Dumnezeu ca mulți copii să fie implicați în rețele de trafic de droguri și prostituție? - papa a îmbrățișat-o și a răspuns că "este o întrebare pentru care nu este răspuns și nici măcar nu poate fi exprimată în cuvinte, ci mai degrabă în lacrimi". Luni, 19 ianuarie, Sfântul Părinte a pornit spre Roma.

Cele două călătorii au reprezentat cea de-a VII-a, respectiv a VIII-a vizită apostolică a papei Francisc în afara Italiei. În timpul zborului de întoarcere, suveranul pontif a afirmat că se discută ca următoarele vizite pastorale să fie în Republica Centrafricană, Uganda, Ecuador, Bolivia și Paraguai.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Republica Democrată Socialistă Sri Lanka
Suprafața: 65.610 km2Populația: 20,277,597
Capitala: Colombo
Religii: budiști 70%, hinduși 13%, musulmani 10%, catolici 7%
Ziua națională: 4 februarie (obținerea independenței față de Marea Britanie)

* * *

Republica Filipine
Suprafața: 300,000 km2
Populația: 100,617,630
Capitala: Manila
Religii: catolici 82%, alte confesiuni creștine 12%, musulmani 5%, budiști 2%
Ziua națională: 12 iunie (obținerea independenței față de Spania)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat