Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anul Vieții Consacrate - mărturie

Când Domnul scrie drept pe linii strâmbe

Din copilărie mi-am dorit să lucrez în domeniul sanitar, dar din "întâmplare" am ajuns să studiez cu totul altceva. Eram studentă la Școala Postliceală "Vasile Lupu", Iași, când tot din "întâmplare" am participat la prima întâlnire a cursului de misiologie organizat la Traian și am fost fascinată de noutatea întrezărită prin această fereastră deschisă. Am urmat tot cursul și pe parcursul celor doi ani a început să se cristalizeze dorința de a da puțin din viața mea pentru misiunea ad gentes. Părea un vis imposibil de realizat, dar trăiam cu siguranța că, dacă Domnul dorește acest lucru, va găsi și calea potrivită pentru ca visul să devină realitate.

Anul în care am încheiat cursul de misiologie a coincis și cu terminarea școlii postliceale. Pe căile sale misterioase, din "întâmplare", Domnul m-a condus să lucrez la grădinița Surorilor Campostrini din Tămășeni și aici m-a făcut să înțeleg că drumul pe care trebuie să îl urmez este tocmai cel al misiunii. Domnul nu m-a lăsat să aștept prea mult. În luna martie 2001, pr. Benone Lucaci, directorul Centrului Misionar Diecezan Iași, m-a întrebat dacă sunt pregătită să zbor în Africa. La 7 octombrie 2001, în catedrala din Iași, am primit mandatul misionar împreună cu alte trei laice și doi preoți. Tot din "întâmplare" făceam parte din primul grup de laici care pleca în misiune din Dieceza de Iași.

La 10 octombrie 2001 ne-am luat zborul spre Togo. Aveam 22 de ani și visul imposibil devenea realitate. Împreună cu Mihaela Gherghelucă am început "aventura iubirii" la grădinița Surorilor Providenței din satul Kouve. Cei doi ani trăiți la Kouve au fost o aventură uimitoare de credință și de abandon în Dumnezeu, de maturizare umană, de creștere profesională, de prietenie și mai ales de deschidere a inimii față de viață. Aici am descoperit că toate lucrurile petrecute din "întâmplare" se numesc de fapt providența cu care Dumnezeu mă conducea ținându-mă de mână. Am înțeles că viața mea nu va putea să continue fără prezența misiunii Surorilor Providenței și a sfântului Alois Scrosoppi. Cei doi ani au zburat și în noiembrie 2003 ne-am întors din Togo.

Ca mulți tineri români, am emigrat în Italia și am lucrat în diferite familii. Dar simțeam că ceva lipsea: banii câștigați, prietenii, voluntariatul la Centrul Misionar Udine, seratele de animare misionară pentru Togo nu puteau umple golul ce creștea în inimă. După un an am luat o decizie: viața mea nu are sens aici, trebuie să mă întorc în Africa și acolo să rămân. Împreună cu Asociația "Amici Padre Luigi" și superioara generală a Surorilor Providenței am început să proiectăm un drum posibil de misiune ca laică. Lucrurile începuseră să se clarifice, când Domnul a început să îmi șoptească altceva, de neînțeles la început. În ziua în care ne-am întâlnit să discutăm despre data plecării în Togo, am dat un alt răspuns, surprinzător pentru cei cărora le vorbeam: nu merg în Africa, ci doresc să îl urmez pe Isus ca soră în familia Surorilor Providenței.

În septembrie 2005 am început drumul de formare. La 15 noiembrie 2008 am făcut prima profesiune și de atunci fac parte din comunitatea din Iași. Acum "Africa mea" este aici, unde m-a chemat Domnul și e frumos să îl urmez, căci el mi-a umplut inima.

Sr. Monica Bogdănel



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat