Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Sfânta Scriptură

- "Citim în Matei 23,9: "Tată să nu numiți pe nimeni pe pământ". Totuși copiii îi numesc tată pe părinții lor. Ce a voit, de fapt, Isus să spună? Textul spune că "nici învățători să nu numim pe nimeni", însă realitatea arată că noi avem mulți învățători...".

Afirmația lui Isus din versetul citat poate fi înțeleasă corect în contextul în care este pronunțată. Isus îi pune în gardă pe discipolii săi și mulțimea în fața deformărilor practice ale conducătorilor spirituali ai iudaismului, cărturarii și fariseii. Nu este pusă sub semnul întrebării autoritatea lor magisterială cu privire la legea mozaică - "s-au așezat pe catedra lui Moise" -, ci incoerența lor, legalismul opresiv, exhibiționismul și vanitatea religioasă (cf. Mt 23,1-7). Într-o societate majoritar religioasă era puternică tentația celor practicanți și pioși de a profita pe plan social și personal de prestigiul care derivă atât din rolul religios, cât și din practicile de pietate. Plecând de la această realitate este formulată regula pentru membrii comunității creștine și în special pentru conducătorii care sunt mai direct interesați. Nu se pune problema numai a folosirii titlurilor, expresie a unei vanități spirituale și umane, ci și a ceea ce aceste titluri reprezintă în raporturile comunitare: autoritatea sau puterea înțelese drept control și dominație a unei persoane asupra altora. Motivația dată pentru excluderea acestor raporturi de putere are un caracter religios și eclezial. Comunitatea discipolilor are un singur învățător și cap, pe Isus Cristos. De aceea, ea este o comunitate de frați la baza căreia se află demnitatea comună de fii, care au și recunosc un singur Tată, pe cel din ceruri.

Contestarea radicală a schemelor autoritare care creează discriminare între persoane nu exclude rolul autoritar al acelora care au în comunitate misiunea de a fi "mai mare" sau "primul". Însă acesta trebuie să fie actualizat în figura servitorului după modelul slujitorului prin excelență, care este Isus Cristos, Mesia cel sărac și umil (Mt 20,24-28)

Pr. Alois Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat