Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Nemărginita milostivire divină

"Lăudați-l pe Domnul toate neamurile, lăudați-l toate popoarele! Căci mare este îndurarea lui asupra noastră și adevărul Domnului rămâne întotdeauna" (Ps 116,1-2).

În prima și ultima parte a lunii decembrie, prima lună a anului liturgic, sunt sărbătorite, cu date fixe, două solemnități deosebite, în strânsă legătură una cu cealaltă: 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Mariei și 25 decembrie, solemnitatea Nașterii Domnului Nostru, Isus Cristos.

Dumnezeu, iubirea, creatorul universului și al primului cuplu uman, Adam și Eva, după ce aceștia, amăgiți de diavol, nu au ascultat de porunca dată, i-a izgonit din paradisul pământesc în care îi așezase, spunându-le ce-i așteaptă: trudă, suferință și moarte. Le-a dat totuși, în îndurarea sa părintească, speranța reabilitării, care se va înfăptui "la împlinirea timpului" prin întruparea Fiului din Treimea cea de o ființă și nedespărțită.

În acest scop, Dumnezeu a ales-o pe Fecioara din Nazaret, Maria, pe care a scutit-o de păcatul strămoșesc, pentru că nu se cădea ca Fiul lui Dumnezeu, sfințenia, să ia trup dintr-o ființă omenească, fecioară, dar supusă păcatului strămoșilor. Putem spune cu sfânta Biserică: "În zămislirea sa, Maria a primit binecuvântarea de la Domnul și milostivirea de la Dumnezeu, Mântuitorul său". Iar când a primit vestea cea bună, adusă de arhanghelul Gabriel, Maria a mers în grabă la vara sa, Elisabeta, pentru a-i împărtăși marea bucurie, înălțând totodată către Dumnezeu, imnul de preamărire "Magnificat", pentru că i-a făcut lucruri mari Cel Puternic, iar îndurarea lui este din generație în generație față de toți cei care se tem de el.

Cât privește venirea lui Isus în mijlocul nostru, al oamenilor, sfântul Paul îi scrie ucenicului său, Tit: "Când s-a arătat bunătatea și iubirea de oameni a lui Dumnezeu, mântuitorul nostru, nu prin faptele pe care le-am fi făcut noi în dreptate, ci după îndurare, el ne-a mântuit prin baia renașterii și a reînnoirii Sfântului Duh" (Tit 3,4-5).

"Fie, Doamne, mila ta asupra noastră, precum și speranța noastră este în tine" (Ps 32,22).

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat