Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Despre somnul normal. Să ne odihnim trupul

Somnul este o stare firească și necesară organismului pentru a-și reface rezervele de energie, în special ale sistemului nervos, dat fiind că acesta coordonează, de fapt, toate funcțiile organismului. În timpul somnului, organismul pierde sensibilitatea și comunicarea cu mediul înconjurător (realizată prin văz, auz) păstrând - la un grad mai mic de activitate - funcțiile care îl mențin în viață (respirație, circulație).

Somnul se instalează prin participarea a două componente: una externă și una internă. Mai întâi, e vorba de oboseala acumulată în perioada de veghe, care acționează împotriva voinței noastre de a rămâne treji, pentru că organismul își epuizează rezervele și nu mai face față activităților. Cealaltă componentă rezultă din reacțiile normale ce au loc în corpul nostru pe parcursul a 24 de ore, când sunt eliberate substanțe la care creierul este sensibil, participând, astfel, în mod activ la apariția somnului.

Alternanța lumină-întuneric este cea care coordonează ritmul de funcționare a organismului nostru: tensiunea arterială, fluxul urinar, temperatura corpului, bătăile inimii și nivelurile hormonale. Valorile normale ale acestora diferă în timpul zilei față de timpul nopții.

Un rol important în apariția somnului îi revine melatoninei (hormon eliberat de la nivelul creierului). Pe timpul zilei reușim să stăm treji deoarece eliberarea acesteia este blocată de lumina naturală, prelungind astfel starea de veghe. Dacă se instalează la lumina zilei, somnul este influențat de componenta pasivă menționată anterior - oboseala (făcând referire aici nu doar la oboseala fizică, ci și la cea psihică, sau la momentul când, stând într-o încăpere aglomerată, în căldură sau în spații mici, oxigenul nu este suficient pentru funcționarea normală a creierului). Pe timpul nopții, în schimb, creierul eliberează o cantitate importantă de melatonină, cu efect de sedare asupra sistemului nervos, apărând astfel starea de somn.

Somnul normal are două faze: somnul lent și somnul cu mișcări rapide (numit și somn paradoxal). În timpul somnului lent mișcările respiratorii și bătăile inimii încetinesc, temperatura corpului și tensiunea arterială scad. În timpul somnului cu mișcări rapide se întâmplă invers, având loc o creștere a ritmului acestor fenomene. Tot în timpul acestei faze apar și visele.

Starea de somn este prezentă încă din stadiul de embrion, iar necesarul scade cu înaintarea în vârstă. Nou-născutul doarme circa 18-20 de ore, iar copiii circa nouă ore. La adulți durata se stabilizează la circa 7-8 ore, iar vârstnicii nu dorm (în general) mai mult de 5-6 ore.

Importanța somnului este subliniată și în rugăciune, în unul dintre imnurile de la Completoriu: "Ziditorule a toate, ce-ai aprins pe cer un soare, rânduind ca după ziuă, iarăși noaptea să coboare, fă ca trupurile noastre obosite, fără vlagă, din odihna dulce-a nopții, iarăși forțele să-și tragă [...] Ca în timp ce trupul noastru își petrece somnu-n pace și în timp ce mintea noastră energiile-și reface, inima ce ție-ți bate să rămână pururi trează, să vegheze cum în ceruri îngerii mereu veghează". Să ne odihnim deci trupurile!

Informațiile prezentate au fost adaptate din următoarele surse: Boișteanu Daniela Medicina somnului, Ed. Medicală, 2009; Cristina Pop Neuropsihologia stării de somn: teorii privind funcțiile somnului. Seminar Neuropsihologie, 2008.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat