Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Coordonator Radio Maria
În catedrala din Iași, PS Petru Gherghel a prezidat, duminică, 27 septembrie, o sfântă Liturghie în care s-a rugat pentru Radio Maria. În cadrul celebrării, pr. Iosif Dorcu a primit oficial misiunea de a coordona programele Radio Maria în Dieceza de Iași, fiind redactor coordonator, numire intrată în vigoare la 1 septembrie, pentru o perioadă de cinci ani. Au concelebrat pr. Doru Popovici, director Radio Maria, pr. Cornel Cadar, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale, și alți trei preoți. De asemenea, în biserică au fost prezenți doi tehnicieni care lucrează la Radio Maria.

Profesiune perpetuă
Sora Cristina Vasile a făcut profesiunea perpetuă în cadrul Congregației "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", la Liturghia prezidată de ministrul provincial pr. Emilian Cătălin în biserica "Sfântul Anton de Padova" din Huși, duminică, 11 octombrie.

A noua structură
Un concept inovator s-a lansat luni, 19 octombrie, la Iași: CAR WASH - spălătorie de mașini și covoare tip self-service, cea de-a noua structură de economie socială deschisă în cadrul unui proiect european de către Centrul Diecezan Caritas Iași. Spălătoria, deschisă non-stop pe strada Livezilor, 2, din Valea Adâncă, Iași, este dotată cu utilaje de ultimă generație și detergenți profesionali în industria spălării textilelor.

Jubileu de 15 ani
Surorile Sfintei Maria Magdalena Postel și orfelinatul din Schineni au fost în sărbătoare la 3 octombrie, marcând împlinirea a 15 ani de când sr. Theodora Maria Hannen și domnișoara Iuliana Ciceu au înființat o casă pentru copiii săraci, abandonați sau care provin din familii dezorganizate. În total sunt 30 de copii care au trăit în această casă, 14 dintre ei începându-și deja un drum propriu și autonom în viață, iar unii fiind încă sub directa îndrumare și însoțire a surorilor și educatorilor.

Adunarea CRSM-CSMR
"Reflecție actuală asupra vieții consacrate din România" a fost tema adunării generale CRSM-CSMR, găzduită la mănăstirea călugărilor carmeliți din Luncani, între 7 și 10 octombrie. În cadrul CRSM au avut loc alegerile membrelor noului consiliu prezidențial: sr. Regina Birou, SFMA - președinte, sr. Lenuța Băcăoanu, SCMP - vicepreședinte, și consilierele: sr. Patricia Rediu, CJ, sr. Viviana Radu, SP, și sr. Ruth Casey, FCJ. A participat și PS Florentin Crihălmeanu, responsabil al Conferinței Episcopilor din România cu Viața Consacrată. Oaspete a fost Mons. José Rodriguez Carballo, OFM, secretarul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, care a ținut predica.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din luna octombrie se numără: exerciții spirituale cu familiile la Centrul Spiritual "Manresa" din Cluj (9-11 octombrie), întâlnire cu tinerii din Tămășeni (16 octombrie), lansarea cărții Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc la Bacău, în Parohia "Sfânta Cruce" (4 octombrie) și la Cotnari (25 octombrie); Zilele familiei la Roma, pentru comunitatea română (28 octombrie - 1 noiembrie).

Persoanele consacrate
Episcopia de Iași și Centrul Social "Gaudium et Spes" din Traian, în calitate de gazdă, vor organiza, în zilele de 21 și 22 noiembrie, simpozionul "Priorități în formarea permanentă a persoanelor consacrate de astăzi". După cuvântul de salut al PS Petru Gherghel, de-a lungul celor două zile vor interveni următorii relatori: ES Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla; pr. Emilian Cătălin, OFMConv., ministru provincial; pr. Florin Silaghi, SJ; sr. Ruth Casey, FCJ și Anca Frona, președinta ACRO. Pentru înscrieri și relații suplimentare: pr. Corneliu Berea (corneliubereasvd@gmail.com sau tel. 0727/174499), gaudiumetspestraian@gmail.com.

Propuneri de pelerinaje
Membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată și responsabili zonali s-au întrunit la 26 septembrie la sediul Curiei Provinciale a OFMConv. din Bacău pentru a discuta probleme legate de inițiativele și activitățile desfășurate de persoanele consacrate pe parcursul Anului Vieții Consacrate. S-a stabilit participarea persoanelor consacrate din întreaga dieceză duminică, 25 octombrie, la sanctuarul "Fericitul Ieremia" de la Onești, unde s-au prezentat experiențe și s-au discutat planuri de viitor. Comisia a propus organizarea unui pelerinaj special la Roma pentru perioada 28/29 ianuarie - 3 februarie 2016. Înscrierile se pot face la responsabila sau responsabilul din zona proprie, care pot oferi și alte informații.

Radio Maria prin telefon
Fără a fi nevoie de receptor radio sau internet, postul Radio Maria poate fi ascultat și cu orice telefon, fix sau mobil, apelând numărul 0315040405. Tariful este pe minut, echivalent tarifului pentru minute naționale al rețelei din care apelați. Nu este un număr cu suprataxă. Radio Maria poate fi ascultat în Moldova prin intermediul DIGI, pe frecvența 89,6 FM (cu aparatele de radio, în zona Bacăului) sau online prin www.radiomaria.ro.

Pe scurt
- 6 septembrie: Vizita PS Petru Gherghel la Surorile Franciscane Misionare de Assisi din Hălăucești și la surorile din Congregația "Compania Maicii Domnului" din Nisiporești
- 1 octombrie: Deschiderea anului universitar 2015-2016 la Institutului Teologic din Iași, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă și pe PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București
- 3 octombrie: Priveghere de rugăciune pentru Sinodul familiilor, prezidată de PS Aurel Percă în catedrala din Iași
- 3 octombrie: Rechizite pentru 40 de copii din Ploscuțeni și Oituz, oferite de Familiile Kolping din aceste localități, cu sprijinul membrilor Kolping din Germania
- 9-11 octombrie: Curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice, la Traian
- 10 octombrie: Întâlnirea de toamnă a Conferințelor din grupa I a Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România, la București, cu șase participanți din Dieceza de Iași
- 11 octombrie: Sfințirea grotei dedicate sfintei Fecioare Maria la Călugăreni, cu ocazia hramului
- 11 octombrie: Vizita PS Petru Gherghel la românii catolici din Roma, celebrând la Casilina Grotte Celoni, apoi în biserica "San Vitale" - 16 octombrie: Campania "Un milion de stele" organizată simultan în 54 de localități din România, printre care și Iași
- 16-18 octombrie: Întâlnire de evaluare a animatoarelor misionare din cadrul comunităților din România și Republica Moldova, ale Surorilor Franciscane Misionare de Assisi, la Hălăucești
- 17 octombrie: Întâlnire locală a Mișcării Focolarelor din Moldova, la Roman, în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"
- 18 octombrie: Vizita PS Petru Gherghel la românii catolici din Cesano
- 24 octombrie: Deschiderea anului asociativ 2015-2016 în Acțiunea Catolică, cu tema "Să trăim și să mărturisim milostivirea"
- 24 octombrie: Evenimentul caritabil "Mkate Wetu - pâinea noastră", din seria "Seara Faptelor Bune", la Iași, pentru susținerea Cantinei Săracilor din Maikona (deșertul Chalbi, Kenya).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat