Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Comunicare și milostivire
Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din 2016 va avea tema "Comunicare și milostivire, o întâlnire rodnică". Alegerea a fost determinată de celebrarea Jubileului Extraordinar al Milostivirii și papa a voit ca Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale să ofere o ocazie propice pentru a reflecta asupra legăturilor dintre comunicare și milostivire. Această zi este celebrată în duminica dinaintea Rusaliilor (în 2016, la 8 mai). Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale este publicat în mod tradițional în ziua comemorării sfântului Francisc de Sales, patron al jurnaliștilor (24 ianuarie).

Sinodul Episcopilor
La Vatican, în prezența papei Francisc, s-au celebrat, la 17 octombrie, 50 de ani de la întemeierea instituției Sinodului episcopilor, voită de papa Paul al VI-lea ca rod al Conciliului Vatican II. Începând din 1967 au fost: 14 adunări generale obișnuite, trei adunări generale extraordinare și zece adunări speciale. La rugăciunea Angelus, duminică, 22 septembrie 1974, papa Paul al VI-lea a dat definiția Sinodului Episcopilor, conceput "pentru a favoriza unirea și colaborarea episcopilor din toată lumea cu acest Scaun Apostolic, printr-un studiu comun al condițiilor Bisericii și soluționare unanimă a chestiunilor referitoare la misiunea sa".

Jubileu dominican
Anul Jubiliar al Ordinului Dominican va fi inaugurat la 7 noiembrie în bazilica "Sfânta Sabina" din Roma și în toate lăcașurile de cult dominicane. Jubileul Ordinului Dominican va fi marcat până la 21 ianuarie 2017. Ordinul Fraților Predicatori a fost instituit în urmă cu 800 de ani, în urma bulelor de recunoaștere promulgate de papa Honoriu al III-lea în anii 1216 și 1217. În Dieceza de Iași, sunt prezente Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului, cu o comunitate la Siret.

Sesiune a CER
Pregătirea, inaugurarea și organizarea Anului Milostivirii, participarea și mesajul pentru Sinodul Episcopilor despre familie, Olimpiada de religie, organizarea națională a pastorației tineretului, activitatea de caritate a Bisericii au fost teme discutate de episcopii romano-catolici și greco-catolici reuniți la sediul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, în perioada 21-23 septembrie, în sesiunea plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER). S-a decis constituirea unui Oficiu de Coordonare Națională a Pastorației Tineretului în România, aflat sub grija PS Virgil Bercea și condus de pr. Felix Roca, având în componență încă două persoane. Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc între 9 și 11 mai 2016, la București.

Alături de refugiați
Având mandat de la Caritas Internationalis pentru a merge în Grecia, în zona unde ajung refugiații din Siria, Afghanistan, Irak, Pakistan Iran și alte state, Mihaela Condac, coordonatoare a Programului "Intervenții Calamități" din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, a fost în Atena, Lesbos, Chios și Rodos, în perioada 29 septembrie - 10 octombrie, pentru a face o evaluare a nevoilor și a susține seminarii de formare cu fiecare grup de voluntari din respectivele localități. Rețeaua Caritas Internationalis s-a mobilizat, fiind alături de refugiați în toate țările prin care trec: Grecia, Macedonia, Serbia, Croația, Austria, Germania, Belgia și Suedia.

Doi noi diaconi
În biserica "Sfântul Vincențiu" din Tenero, Elveția, duminică, 11 octombrie, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Valerio Lazzeri, episcop de Lugano, a fost hirotonit diacon Iustian Petre, originar din Bacău. Prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a ÎPS Giancarlo Maria Bregantini, arhiepiscop de Campobasso-Bojano (Italia), la 18 octombrie, în Parohia "Sfântul Petru" din Campobasso, a fost hirotonit diacon fratele Iosif Dancă, sr., membru al Ordinului Fraților Minori Conventuali din România.

Ora de religie
Propunerea de participare a elevilor aparținând minorităților naționale la Olimpiada națională de religie catolică; actualizarea tematicii propuse pentru Olimpiada de religie, filiera teoretică și vocațională; modul de organizare a etapei naționale a Olimpiadei în anul școlar 2015-2016, de Eparhia Greco-Catolică de Maramureș; structura subiectelor la Olimpiadă și revizuirea metodologiei de organizare a Olimpiadei de religie (pentru liceele teologice, cât și la disciplina religie în școli) au fost subiectele analizate la întâlnirea a zece responsabili diecezani și eparhiali cu probleme de învățământ, la Predeal, între 8 și 10 octombrie, lucrările fiind conduse de PS Aurel Percă, responsabil în cadrul Conferinței Episcopilor din România cu probleme de învățământ.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat