Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Ta' Pinu

Pelerinul care ajunge în Malta, pe urmele sfântului Paul, ar trebui să facă o incursiune și în insula Gozo, a doua ca mărime din arhipelagul maltez. Aici, după o vizită la bisericile pline de istorie și artă ale capitalei insulei, Victoria (Rabat), va trebui să parcurgă doar patru kilometri spre nord pentru a ajunge la sanctuarul Ta' Pinu, cunoscut pentru istoria, amplasarea și minunile întâmplate aici. Recent, un pelerin italian descria sanctuarul ca fiind "amplasat într-un loc minunat, cu vedere spre mare și departe de zgomotul oricărei localități care îți inspiră cu adevărat o atmosferă mistică".

Mărturiile istorice atestă că în anul 1545 exista aici o capelă, închinată Maicii Domnului, numită "a Gentililor", numele familiei care a construit-o.

În anul 1619, un oarecare Pinu (Filip) Gauci a plătit ca această capelă să fie restaurată și pictată de italianul Amedeo Perugino. El a realizat icoana din altar a Maicii Domnului, care este cinstită și azi. De atunci capela s-a chemat "Ta' Pinu", adică a lui Filip. Mai târziu, în anul 1663, capela a fost închisă.

Istoria propriu-zisă a sanctuarului începe la 22 iunie 1883. În seara acestei zile, o țărancă din zonă, Karmela Grima, în vârstă de 45 de ani, se întorcea de la câmp spre casă. Ajunsă în dreptul capelei, aude o voce feminină care îi spunea: "Vino, vino!" Dar ea s-a speriat și chiar voia să fugă de acolo. Vocea continua să o strige, iar Karmela și-a dat seama că o auzea venind dinspre capelă. A intrat și a văzut că Maria din icoana mare a altarului îi spunea: "Recită trei Bucură-te, Marie în amintirea celor trei zile în care trupul meu a rămas în mormânt". Femeia i-a vorbit și unui prieten, Francesco Portelli, despre cele întâmplate, iar el a zis că și el a fost invitat de o voce asemănătoare să se roage pentru "rana ascunsă" a lui Isus, adică rana provocată pe umăr de crucea grea și aspră.

Episcopul locului, Pietru Pace, după ce i-a audiat îndelung și amănunțit pe vizionari, a declarat că vocea era cu adevărat a Mariei și a aprobat cultul oficial.

În anul 1887, deși Malta a fost grav afectată de holeră, locuitorii din Gozo au fost protejați în mod miraculos.

Mulțimile foarte mari de pelerini și numeroasele vindecări miraculoase au dus la decizia construirii unui mare sanctuar, în care să fie încorporată și vechea capelă. Piatra fundamentală a sanctuarului a fost pusă la 30 mai 1920, iar consacrarea acestuia s-a făcut în anul 1931.

În anul 1935, papa Pius al XI-lea a ridicat sanctuarul Ta' Pinu la rangul de basilica minor.

În același an, icoana Maicii Domnului a fost încoronată de către cardinalul Alessio Lepicier, printr-un decret semnat de către Secretarul de Stat, cardinalul Eugenio Pacelli.

Pentru a marca și a sărbători centenarul aparițiilor, în luna septembrie a anului 1983, s-a ținut în Malta al XVI-lea Congres Marian Internațional.

La 26 mai 1990, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul, iar după celebrarea Liturghiei a încoronat icoana din Ta' Pinu cu cinci stele de aur.

Frumoasa biserică a fost proiectată de arhitectul maltez Andre Vassalo. Este singura biserică fără picturi pe interior, însă există un mare număr de ex-voto-uri lăsate de pelerini. În interior pot fi admirate șase mari mozaicuri, 76 de vitralii colorate și multe sculpturi. Turnul, aflat în imediata apropiere, are o înălțime de 61 de metri.

Papa Benedict al XVI-lea, ajungând aici în pelerinaj la 18 aprilie 2010, a oferit trandafirul de aur și, printre altele, a spus: "Vă propun să o invocați aici pe Maria cu titlul de "Regina familiei"".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat