Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Canonizarea părinților sfintei Tereza

Părinții sfintei Tereza de Lisieux, Maria Azelia și Ludovic Martin, au fost canonizați de papa Francisc duminică, 18 octombrie, în Piața "Sfântul Petru" din Vatican. La eveniment a fost prezent și PS Petru Gherghel.

Referindu-se la trăsăturile spirituale ale celor doi sfinți soți creștini pontiful a evidențiat faptul că "și-au trăit slujirea creștină în familie, construind zi după zi un mediu de credință și de iubire; în acest climat au încolțit vocațiile fiicelor, printre care se numără sfânta Tereza a Pruncului Isus".

Ludovic, ceasornicar-bijutier în orășelul Alençon, și Azelia, lucrătoare într-un atelier de dantele, s-au căsătorit în anul 1858, la o vârstă mai înaintată; el avea 35 de ani, iar ea 27. În tinerețe, amândoi ar fi dorit să intre în mănăstire, dar această dorință nu s-a îndeplinit.

Faptul de a fi slujitori ai sacramentului Căsătoriei nu s-a epuizat în actul celebrării liturgice. De la acel "da" a început pentru cei doi exercitarea unei slujiri care, în viața de zi cu zi, a devenit un dar reciproc. Maria Azelia și Ludovic, la început au intuit aceasta cu greu, dar curând, cu ajutorul unui duhovnic luminat, au pornit pe calea unei sfințenii conjugale exemplare, ceea ce a fost matricea consacrării feciorelnice a fiicelor lor. Un pământ sfânt, această familie, în care fiecare comportament al părinților între ei, față de bătrânii bolnavi - bunicii paterni și cel matern - și față de copii a fost trăit într-o optică de credință simplă, formată din încredințarea în mâinile Dumnezeu, din rugăciune, participarea la Euharistia zilnică, la vespere, la cateheza duminicală și la activitățile caritative.

"Pentru a învăța să mă rog, îmi era suficient să-l privesc pe tata; rugăciunea sa era rugăciunea unui sfânt", spunea Tereza. O practică asiduă a Spovezii, o devoțiune foarte iubitoare față de Fecioara Maria, iubirea față de sfinți se împleteau cu o cateheză familială foarte îngrijită.

Pentru fiecare naștere care se anunța, Maria Azelia îi cere lui Dumnezeu ca pruncul să fie un adevărat creștin, un apostol, un misionar. De patru ori, sfâșiată, a văzut murind pe cei mici ai săi. "Când închideam ochii copilașilor mei dragi și îi puneam în sicriu, simțeam o durere foarte puternică, dar mereu resemnată. Mulți îmi spuneau că ar fi fost mai bine să nu-i fi avut. Nu puteam tolera acest limbaj. Durerile mele, suferințele mele nu pot fi măsurate cu fericirea veșnică a copiilor mei" (Scrisoare către fratele, 17 octombrie 1871).

Maria Azelia moare la 45 de ani. Cu zece zile înainte, când metastaza a invadat de acum tot organismul, se târăște până la biserică pentru Liturghia de sărbătoare. Ungerea și viaticul în prezența întregii familii marchează plecarea sa la 28 august 1877.

"Dumnezeul meu, tu mă onorezi prea mult", așa răspundea Ludovic, atunci când fiicele îi mărturiseau intenția de a se face călugărițe.

Constrâns să se interneze în spitalul psihiatric din Caen din cauza unei arterioscleroze cerebrale, îi spune medicului, care era uimit de seninătatea și de rugăciunea sa neîntreruptă: "În viață am comandat mereu și mă văd redus să ascult. Este dur, dar știu că este pentru binele meu. N-am avut niciodată umiliri, dar era nevoie de una. Dumnezeu să fie preamărit".

Apoi, complet paralizat, a fost primit în casa cumnatului Isidor, unde a murit la 29 iulie 1894, asistat de fiica sa Celina.

Ludovic Martin și Maria Azelia Guerin au fost beatificați la 19 octombrie 2008 la Lisieux.

(După L'Osservatore romano, 17 octombrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

"Familia sfintei Tereza a Pruncului Isus (...) poate și trebuie să fie considerată ca una aleasă special să devină asemenea familiei din Nazaret, o oglindă a iubirii treimice. O familie declarată sfântă, părinți și copil, o adevărată nouă imagine pe pământ a Treimii Sfinte din ceruri".

(Din mesajul PS Petru Gherghel cu ocazia canonizării părinților sfintei Tereza)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat