Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pregătiri pentru Anul Milostivirii

Anul Sfânt al Milostivirii se va deschide la 8 decembrie, când va avea loc și cea de-a cincizecea aniversare de la încheierea Conciliului Vatican II. Papa Francisc a anunțat acest an extraordinar la 13 martie, prin bula "Misericordiae vultus".

Logoul anului jubiliar ne invită să fim "milostivi asemenea Tatălui" (Lc 6,36) și îl prezintă pe Isus care îl poartă pe umeri pe omul rătăcit. De asemenea, a fost lansat și un imn propriu, care începe prin cuvintele "Misericordes sicut Pater" (Milostivi asemenea Tatălui). Autorii imnului sunt Paul Inwood (muzică) și preotul Eugenio Costa (text).

Programul anului cuprinde mai multe jubilee dintre care amintim pe acela al persoanelor care aderă la spiritualitatea Divinei Îndurări, al copiilor, al preoților, al tinerilor, al voluntarilor milostivirii, al cateheților, jubileul marian. Cu excepția jubileului tinerilor, care va coincide cu Ziua Mondială a Tinerilor și va avea loc la Cracovia (Polonia), toate celelalte jubilee vor fi celebrate în Piața "Sfântul Petru", în bazilica "Sfântul Petru" sau în aula "Paul al VI-lea".

Pentru a simboliza faptul că în timpul jubileului credincioșilor le este oferită o "cale extraordinară" spre mântuire, la începutul anului sfânt se vor deschide solemn porțile sfinte ale catedralelor și bisericilor mai importante dintr-o dieceză. Cine trece prin una din aceste porți sfinte în acest an jubiliar, face mărturisirea de credință și spune o rugăciune pentru Sfântul Părinte și după intențiile sale, obține indulgența plenară. Pe lângă porțile sfinte de la cele patru bazilici papale, în Roma se vor deschide și cele ale bisericilor "San Lorenzo fuori le Mura", "Santa Croce in Gerusalemme" și "San Sebastiano fuori le Mura". De asemenea, în Dieceza de Roma se vor deschide porțile sanctuarului "Divino Amore" și ale bisericii "Santo Spirito in Sassia".

În perioada 5-14 februarie 2016 în bazilica "Sfântul Petru" din Roma vor fi expuse relicvele a doi călugări capucini cunoscuți ca mari confesori, și anume sfinții Pius din Pietrelcina, venerat la San Giovanni Rotondo, și Leopold Mandic, venerat la Padova. Aceștia au fost aleși pentru a sublinia importanța slujirii duhovnicului.

Pe toată durata anului sfânt în Piața "Sfântul Petru" începând cu ora 18.00 se va recita sfântul Rozariu. Rugăciunea va fi condusă de unele parohii din Roma, de diferite institute și confraternități și vor putea participa toți pelerinii prezenți la Vatican.

În timpul jubileului marian, care se va desfășura în perioada 7-9 octombrie 2016, va avea loc o priveghere de rugăciune în Piața "Sfântul Petru" prezidată de Sfântul Părinte în fața icoanei Mariei "Salus Popoli Romani".

În "Misericordiae vultus", documentul prin care a fost anunțat Anul Milostivirii, papa Francisc menționează că în timpul Postului Mare din Anul Sfânt va trimite, la cererea episcopilor, în toate diecezele din lume "misionari ai milostivirii", adică preoți care vor avea un mandat special de a ține misiuni populare referitoare la iertarea lui Dumnezeu și de a celebra sacramentul Reconcilierii. Preoții, având recomandarea episcopului sau a superiorului propriu, se pot înscrie completând formularul de pe site-ul www.im.va.

Până acum au fost celebrați 26 de ani sfinți, ultimul fiind Marele Jubileu al Anului 2000. Obiceiul convocării de jubilee extraordinare datează din secolul al XVI-lea. Ultimii ani sfinți extraordinari, care au fost celebrați în secolul trecut, au fost în anul 1933, proclamat de papa Pius al XI-lea pentru a celebra 19 secole de la răscumpărare, respectiv în anul 1983, proclamat de papa Ioan Paul al II-lea, la 1950 de ani de la același eveniment - anul 33 d.C., anul morții și învierii lui Isus și anul răscumpărării.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat