Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Formare și exerciții
Mai multe surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au participat la formare și exerciții spirituale în perioada 30 august - 6 septembrie. Cursul de formare a avut loc în perioada 30 august - 1 septembrie în casa "Sfânta Familie" din Gherăești, fiind ținut de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și pr. Iosif Dorcu. Între 2 și 6 septembrie au avut loc zile de exerciții spirituale ținute de pr. Petru Sebastian Tamaș.

Profesiuni
În biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Nisiporești, în cadrul Liturghiei prezidate de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial, cinci frați au făcut profesiunea perpetuă în familia franciscană: Andrei-Marius Blaj (Sagna), Robert Cojoc (Berzunți), Aurel-Paul Isciuc (Satu Nou, NT), Andrei Mîrț (Pildești), Mihai Percă (Săbăoani), la Liturghia din 8 septembrie de la Nisiporești. Fratele Andrei Laslău a făcut profesiunea perpetuă în rândul Salezienilor lui Don Bosco, la Liturgia prezidată de PS Aurel Percă în ziua de 12 septembrie, în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău.

Dublă sărbătoare
La Galați, prin Liturghia prezidată de pr. Eugen Blăjuț sr., la 7 septembrie, s-a marcat împlinirea a 120 de ani de la înființarea canonică a Provinciei "Sfântul Iosif" din România a Ordinului Fraților Minori Conventuali, prin decretul din 26 iulie 1895 al Congregației "De Propaganda Fide". În perioada comunistă, activitatea Provinciei din România a fost interzisă, iar imediat după Revoluție, la 2 mai 1990 s-a deschis provizoriu seminarul Franciscan la Nisiporești. La 11 august 1990, printr-o scrisoare a PS Petru Gherghel s-a aprobat construirea Seminarului Teologic din Roman. Frații Provinciei franciscane sunt prezenți în 21 de țări și 20 de localități din România. La aceeași Liturghie, pr. Eugen a marcat împlinirea a 90 de ani de viață.

Patru structuri Caritas
În cadrul unui proiect european, Centrul Diecezan Caritas Iași a lansat patru noi structuri de economie socială: un restaurant cu livrare de preparate alimentare la domiciliu sau la sediul firmelor, la 28 august, la Tomești (Strada Stupinelor C1), în prezența PS Petru Gherghel, două centre de îngrijiri medicale la domiciliu, la Brăila (Str. Catolică, nr. 17), la 11 septembrie, și la Botoșani, la 16 septembrie, și un centru de recuperare medicală, la Iași (Str. Tăietoarei, nr. 16, în complexul "Tudor Residence"), la 18 septembrie.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din luna septembrie se numără: întâlniri cu tinerii din Huși "Sfântul Anton" (3 septembrie) și Luizi-Călugăra (11 septembrie), lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Huși "Sfântul Anton" (4 septembrie), Huși-Corni (7 septembrie), Luizi-Călugăra (12 septembrie), Moinești (18 septembrie); Săptămâna familiei la Huși "Sfântul Anton" (31 august - 5 septembrie) și Moinești (14-20 septembrie), Zilele familiei la Huși-Corni (6-8 septembrie), Luizi-Călugăra (10-13 septembrie), iar la Târgu Neamț o conferință în cadrul întâlnirii anuale a Alianței Familiilor din România (19 septembrie).

Săptămână Socială
Oficiul Diecezan pentru Pastorație Universitară a organizat, la Pralea, a patra ediție a programului de formare pentru mediul universitar "SSS - Săptămâna Socială pentru Studenți", în perioada 24-27 septembrie, cu tema: "Migrația: un fenomen care a fost, este și va fi. Migrația intelectuală între șanse și riscuri. Aspecte moral-sociale". Moderator și organizator a fost pr. Fabian Doboș, capelan universitar. Au fost invitați să conferențieze: pr. Iulian Budău, SJ (despre emigranții din România), pr. Emilian Jitaru (despre migrația creierelor), pr. Egidiu Condac (discuții la o masă rotundă), pr. Alois Bulai (despre drumul spre patria cerească) și pr. Petru Ciobanu (despre migrații și impactul lor în istorie). Au participat studenți și absolvenți de facultate.

Noviciat
La Prăjești au încheiat noviciatul 25 de tineri, care au făcut profesiunea sfaturilor evanghelice la 6 septembrie, în cadrul Ordinului Fraților Minori Franciscani Conventuali, Liturghia fiind prezidată de pr. Emilian Cătălin, ministru provincial. În aceeași localitate, alți nouă candidați au îmbrăcat haina franciscană și au început anul de noviciat, la 18 septembrie.

Promovare
Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" Iași a desfășurat în luna septembrie, în parohiile diecezei, campania "Cu Acțiunea Catolică în pași de... viață!", pentru a face cunoscută activitatea asociației și a încuraja membrii comunității de a fi laici activi prin Acțiunea Catolică. Au fost evidențiate cele patru laturi ale activității Acțiunea Catolică (liturgică, formativă, caritativă, cultural-recreativă). Campania a presupus patru etape: 31 august - 6 septembrie: "Noi suntem!"; 7-13 septembrie: "În AC pentru o zi!", 14-20 septembrie: "Împreună!" și 21-27 septembrie: "În familie!"

Numire
Prin decret episcopal, Preasfințitul Petru Gherghel l-a numit pe pr. Daniel Iacobuț, începând cu 1 septembrie, director spiritual și confesor la Seminarul diecezan "Sfântul Iosif" din Iași.

Pe scurt
- 16-20 august: Exerciții spirituale cu tema "Să bem din izvorul fericirii", pentru un grup de tinere, organizate la Viișoara de Congregația Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe
- 23 august: Liturghie de mulțumire pentru vocații, celebrată la Ploscuțeni de pr. Carmil Farțade și pr. Tarciziu Grădinaru, fiind prezente nouă surori originare din parohie care activează în diferite congregații
- 28 august: A șasea ediție a concertului coral-instrumental MUSIC CAMP, susținut în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", de aproximativ 130 de elevi ieșeni, acompaniați de orchestra de cameră a Filarmonicii "Moldova"
- 30 august: Liturghie la împlinirea unui deceniu de la sfințirea bisericii "Fericitul Ieremia" din Bacău, prezidată de PS Petru Gherghel, urmată de un concert aniversar susținut de corul parohial și acompaniat de orchestra simfonică "Mihail Jora"
- 30 august: Celebrare euharistică anuală și procesiunea la mormântul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal din Nisiporești
- 30 august: Sfințirea Centrului Social "Fericitul Anton Durcovici", la Pildești, Liturghia fiind prezidată de PS Aurel Percă
- 6 septembrie: Vizite ale PS Petru Gherghel la comunitățile de persoane consacrate din Hălăucești și Nisiporești, însoțit de pr. Alois Fechet
- 14 septembrie: Deschiderea noului an școlar, 2015-2016, prin câte o Liturghie, având următorii celebranți principali: PS Aurel Percă la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău; pr. Emilian Cătălin, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, și pr. Cristinel Ghiurca, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești
- 14 septembrie: Sfințirea noii cruci luminoase din Buruienești, având 7,30 m, după Liturghia de deschidere a noului an școlar, prezidată de pr. Iosif Bisoc, OFMConv.
- 21-23 septembrie: Sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România, la Lugoj
- 27 septembrie: Zi Mondială de Rugăciune în Familia Vincențiană, propusă de pr. G. Gregory Gay, C.M., superiorul general
- 1 octombrie: Simpozionul internațional cu titlul "Institutul Teologic Franciscan din Roman: 25 de ani în slujba formării", la Roman.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat