Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Iubirea nu cere mult!

Trecuseră nouă ani de la căsătoria noastră. În tot acest timp viața și-a urmat cursul ei, l-aș numi firesc. N-aș ști să spun ce înseamnă "mai mult", "mai bine" sau "normal". Simplu de tot, credeam că așa trebuie să fie. Ceea ce m-a determinat să aștern pe hârtie experiența mea a fost o constatare pe care am făcut-o într-o seară, privind pe geam.

Îl trimisesem pe copilul mai mare să ducă gunoiul și pentru că nu se mai întorcea m-am gândit să arunc o privire după el. Am deschis fereastra și am scos capul afară privind departe. Pe o bancă din fața blocului în care locuiam se aflau doi tineri, un băiat și o fată. Din gesturile lor mi-am dat seama că sunt doi îndrăgostiți.

Mi-au venit în memorie toate momentele frumoase pe care le-am petrecut alături de viitorul meu soț pe când, ca și tinerii de pe bancă, eram și noi doi îndrăgostiți. Câte vorbe dulci, câte promisiuni, câtă atenție, șoapte spuse le ureche, gesturi prin care, mai ales el, îmi promitea că îmi va sta alături întreaga viață. Nu aveam nevoie de cuvinte prea multe, o strângere de mână sau mâna mea în a lui spunea totul. De asemenea, nu pot să uit "colecția" de trandafiri și de ciocolată pe care o aveam în urma întâlnirilor noastre. Era generos, deschis, tandru, plin de farmec și trezea multă admirație. Probabil că acesta a fost și punctul forte pe care l-a folosit în a mă cuceri.

Privindu-i pe cei doi îndrăgostiți, fără să vreau mi-a trecut prin cap o întrebare: Astăzi, de ce nu mai e la fel? Mi-am dat seama că odată căsătoriți, între noi a încetat orice gest de iubire specific acelei perioade. Sigur, intrasem într-o altă fază a vieții, eram oameni maturi, cu doi copii, dar cine ne împiedica să fim tandri și cine ar fi refuzat chiar și un banal trandafir, fie el și ofilit? Am constatat cumva că fusesem "păcălită"! Îmi amintesc că, oferindu-mi odată un trandafir, mi-a promis că mă va înconjura toată viața cu astfel de flori. I-am și răspuns sarcastic: Bine că nu cu garoafe! Și totuși, de ce a uitat acele promisiuni? Doar nu i le cerusem eu, el le făcea și era atât de convins de ceea ce spunea, că eu îl credeam.

Privind la tinerii îndrăgostiți de pe banca din fața blocului în care locuiesc mi-am dat seama că într-o iubire se fac multe promisiuni, dar se respectă puțin sau chiar deloc. Oare de ce promit băieții "marea cu sarea", iar după căsătorie uită totul? Probabil că și noi, femeile, avem vina noastră, că nu le mai amintim!

Probabil că mulți dintre bărbați, dar și dintre femei ar da vina pe noua stare de viață pe care o presupune familia. Nu mai e timp de tandrețe, pentru că sunt atâtea lucruri de făcut, nu ne mai putem permite un trandafir, pentru că sunt atâtea de cumpărat, nu ne permitem o ieșire în doi sau cu întreaga familie, pentru că abia reușim să ne plătim datoriile pe la bănci și la prieteni. Iubirea însă nu cere mult, cere puțin, cere prezența celeilalte persoane în sinceritatea și tandrețea ei. În fond nu trandafirul e important, ci cel care îl oferă!

Copiii nu s-ar scandaliza dacă și-ar vedea părinții că se iubesc, ci ar suferi și suferă văzându-i că nu se iubesc. De altfel, ei sunt soții de mâine, dar dacă nu văd astăzi la părinții lor ce înseamnă a fi soț și soție, de unde să știe în ce intră?

Îmi place mult acel moment din cadrul celebrării sacramentului Căsătoriei, când mirii își dau mâna, iar în mâna lor îl primesc pe Isus răstignit; un gest parcă de purificare, dar și de încurajare. Soții au nevoie să fie purificați de iubirea lor limitată și de multe ori caracterizată doar de instinct, cu iubirea veșnică și profundă a lui Dumnezeu, au nevoie să fie încurajați în gestul lor de a se dărui unul altuia pentru toată viața.

Când soții vor înceta să-și mai "cucerească" soțiile, așa cum au făcut-o în perioada logodnei, nu înseamnă că s-a intrat în perioada matură a vieții de familie, ci doar că acelea au fost simple promisiuni! Între timp s-a întors și copilul de afară și trebuie să închid fereastra... (Mihaela).

Pagină realizată de pr. de Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat