Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici la Răchiteni

Episcopul Anton Durcovici s-a aflat la Răchiteni în două perioade distincte, în anul 1943, respectiv în anul 1948.

Astfel, la 25 august 1943, el a examinat la Răchiteni candidații pentru clasa I secundară a Seminarului "Sfântul Duh" din București, al cărui rector era, prilej cu care au fost admiși în seminar tinerii din Răchiteni, Petru Ghercă și Emil Ghercă. Acestora li s-a alăturat mai târziu Mihai Ghercă. În arhiva Parohiei Răchiteni se păstrează un exemplar al circularei episcopului Mihai Robu, care aducea la cunoștința parohului Anton Petz vizita rectorului Anton Durcovici, circulară pe care se află o adnotare a acestuia: "Părintele Petz, cum vedeți din circulară, în ziua de 25 a VIII-a vom fi oaspeții Sfinției voastre, sosind cu automobilul în ajun, Monseniorul Jovanelli și cu mine. Al Sf. V. devotat, can. A. Durcovici".

În calitate de episcop de Iași, fericitul Anton Durcovici a efectuat, la 20 iunie 1948, o vizită canonică la Răchiteni, prilej cu care a acordat și sacramentul sfântului Mir.

În declarația dată în arestul Securității din București, la 26 aprilie 1950, episcopul Anton Durcovici scria următoarele: "La Răchiteni, județul Roman, 20 iunie 1948, am vorbit despre sfântul Anton de Padova, hramul bisericii, ca pildă și ajutor în necazurile vieții, îndemnând pe credincioși la muncă fără descurajare, în ciuda pagubelor suferite de ei atunci prin inundația ogoarelor satului din lunca Siretului".

În august 1948, în urma aplicării reformei comuniste a învățământului, Seminarul "Sfântul Duh" a fost închis, iar foștii seminariști din Răchiteni au fost obligați să se întoarcă în familiile lor, fără a-și mai putea împlini vreodată vocația lor sacerdotală. Un an mai târziu, conducerea Securității din București ordona Securității ieșene urmărirea informativă și operativă a seminariștilor din Răchiteni, deoarece erau catalogați drept "ostili regimului comunist", "apropiați de biserică și preot" și prezumtivi "curieri" ai preoților anticomuniști și "instigatori" la rezistența anticomunistă prin credință.

Arestarea episcopului de Iași, Anton Durcovici, la 26 iunie 1949, a produs o vie emoție în rândurile credincioșilor și preoților, circulând din această cauză informații contradictorii în legătură cu soarta acestuia.

Târziu, la 14 iulie 1949, la aproape trei săptămâni de la momentul dramatic al arestării episcopului, credincioșii catolici din diferite comunități parohiale discutau și comentau despre acest tragic episod din istoria Bisericii Romano-Catolice din România. Omniprezenta Securitate consemna, de exemplu, faptul că la Răchiteni și Izvoarele, în ziua de 14 iulie 1949, credincioșii și, în special, femeile comentau zvonul potrivit căruia episcopul Anton Durcovici ar fi fost arestat, judecat în grabă de către "justiția" comunistă și condamnat la moarte. Acțiunea guvernului comunist era percepută de către răchiteneni drept o tentativă de distrugere a structurilor Bisericii Catolice din România și de "desființare a religiei", fapt care nu i-a descurajat însă. Mai mult decât atât, consemnau cu îngrijorare rapoartele Securității, "de acum înainte ei (răchitenenii n.r.) se vor duce la biserică cu mic cu mare și se vor ruga ca Durcovici să scape de moarte".

În condițiile în care mulți preoți erau arestați în acea perioadă, sătenii din Răchiteni își puneau cu îngrijorare întrebarea cum trebuiau să acționeze pentru ca parohul lor, Anton Petz, să nu aibă soarta episcopului Anton Durcovici.

La Iași circula zvonul că ar fi existat un plan de salvare a episcopului prin organizarea fugii sale în străinătate, credincioșii dorind să cotizeze cu bani pentru reușita "acțiunii".

Cu numai un an înainte, atmosfera la Iași era una de pace, bucurie și speranță, așa cum arată și fotografia alăturată realizată cu prilejul procesiunii de Joia Verde ("Corpus Domini") din 30 mai 1948.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat