Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Congregații în sărbătoare

Congregațiile "Slujitoarele Carității" și "Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitanio și Vicenza Gerosa" au sărbătorit fiecare jubileul de 25 de ani de activitate în România.

PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia jubileului Slujitoarelor Carității sâmbătă, 5 septembrie, la ora 10.30, în biserica "Inima Neprihănită a Mariei" din Bacău. Surorile au sărbătorit și împlinirea a 25 de ani de la prima vizită în România a fondatoarei lor, fericita Maica Tereza de Calcutta.

Congregația a fost recunoscută de Biserică în anul 1950, având carisma potolirea setei lui Isus de pe cruce pentru iubire și pentru suflete, prin profesarea sfaturilor evanghelice și slujirea gratuită a celor mai săraci dintre săraci.

În România surorile au sosit în anul 1990, mai întâi la București și apoi la Bacău și Iași. În Dieceza de Iași surorile și-au fixat centrul în cartierul Șerbănești din Bacău, unde se îngrijesc de bolnavii cu sindromul Down sau mongolism.

În prezent, surorile colaborează cu 28 de angajați pentru asistarea celor 31 de bolnavi pe care îi au în grijă; vizitează familii defavorizate, oferind suport material și spiritual; animă Liturghia din centrul de bolnavi mintali din localitatea Gâșteni; vizitează bolnavii din spital invitându-i să participe la sacramente; poartă statuia Maicii Domnului în familii, rugându-se cu acestea; realizează campusuri de vară și cateheze pentru copii; duc sfânta taină bătrânilor și bolnavilor din zonă.

Liturghia jubileului de 25 de ani al Surorilor de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitanio și Vicenza Gerosa sau "Maria Bambina", cum mai sunt cunoscute, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, marți, 8 septembrie, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, începând cu ora 18.00.

Congregația a fost fondată de sfânta Bartolomea Capitanio în anul 1832 la Lovere, Italia, având carisma de a manifesta dragostea Mântuitorului Isus, care se face cunoscut, deschizându-se cu milă la durerile omenești. Surorile acordă o atenție deosebită tinerilor indiferent de condiția socială, celor săraci, abandonați și dezorientați, bolnavilor, bătrânilor și celor care nu cunosc evanghelia.

În România au ajuns la 2 noiembrie 1990. În Dieceza de Iași surorile sunt prezente la Faraoani, Bacău "Sfânta Cruce" și Iași "Sfânta Tereza".

Activitățile pe care le desfășoară se îndreaptă spre copiii care provin din familii cu probleme, spre bătrâni și bolnavi. Astfel, la Faraoani există o casă de tip familial, unde trăiesc 12 copii. De asemenea, surorile se implică în activitățile parohiei și îi vizitează pe bolnavi și pe bătrânii care sunt singuri. La Bacău, surorile au un oratoriu, unde organizează cateheze pentru copii și diferite activități educative. Tot aici se ocupă de îngrijirea la domiciliu. În Iași activează în spitale, îngrijesc bolnavi la domiciliu, au o grădiniță și se implică în activitățile din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat