Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc în Cuba și SUA

Sfântul Părinte a vizitat Cuba și Statele Unite în perioada 19-27 septembrie. Motoul călătoriei în Cuba a fost "Misionar al milostivirii", iar tema celei de-a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, de la Philadelphia (SUA) a fost "Iubirea este misiunea noastră: o familie vie".

Sanctitatea sa a vizitat Cuba în perioada 19-22 septembrie, fiind al treilea papă care vizitează această țară, după Ioan Paul al II-lea, în anul 1998, și Benedict al XVI-lea, în 2012.

Dintre evenimentele programate amintim sfânta Liturghie în Piața Revoluției din Havana, întâlnirea cu tinerii, sfânta Liturghie de la Holguín, întâlnirea cu episcopii la Santiago, sfânta Liturghie la sanctuarul dedicat Fecioarei Carității de la Cobre și întâlnirea cu familiile.

În așteptarea vizitei, Conferința Episcopilor Cubanezi a organizat duminică, 30 august, în toate parohiile, comunitățile și casele misionare de pe insulă o colectă națională a milostivirii. Credincioșii au avut posibilitatea să facă donații în alimente, haine, jucării și bani, care au fost distribuite celor mai nevoiași. Consiliul de Stat din Cuba a decis să grațieze 3.522 de deținuți, ținând cont de tipul vinei, comportamentul din închisoare și motivele de boală. O decizie similară a fost luată cu ocazia călătoriilor apostolice pe insulă a precedenților doi papi.

Sfântul Părinte a plecat din Cuba marți, 22 septembrie, spre Statele Unite ale Americii. În cadrul acestei vizite, Sanctitatea sa a prezidat ceremonia de canonizare a pr. Junípero Serra, misionar spaniol, în sanctuarul național al Neprihănitei Zămisliri din Washington. De asemenea, a participat la reunirea comună a membrilor Congresului Statelor Unite ale Americii și la Adunarea Generală ONU de la New York, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea instituției.

Evenimentul central al vizitei a fost cea de-a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor care a avut loc la Philadelphia în perioada 22-27 septembrie. La finalul evenimentului, la care au fost prezenți reprezentanți din aproximativ o sută de națiuni de pe toate continentele, papa a dăruit 200 de mii de exemplare ale Evangheliei după sfântul Luca, semnate de el, pentru cinci orașe ale lumii, reprezentând cele cinci continente: Havana (America), Marseille (Europa), Hanoi (Asia), Sydney (Australia) și Kinshasa (Africa). Ca pregătire pentru Ziua Mondială a Familiilor, s-a organizat "Cincizeci și patru de zile de rugăciune sub oblăduirea sfintei Fecioare, pentru o intenție specială: Căsătoria și familia". Inițiativa, aflată la a II-a ediție, a început la 15 august, în solemnitatea Adormirea Maicii Domnului și se va încheia la 7 octombrie, în sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului. Din România vor participa trei familii din Dieceza de Oradea însoțite de PS Böcskei László, episcop de Oradea, de pr. Kovács F. Zsolt și pr. Vakon Zsolt.

Vizita apostolică s-a încheiat duminică, 27 septembrie, și a fost cea de-a zecea a pontificatului papei Francisc. Următoarea călătorie va fi în Africa în perioada 25-30 noiembrie, cu etape în Kenya, Uganda și Republica Centrafricană.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Republica Socialistă Cuba
Suprafața: 110.861 km2
Populația: 11.192.000
Capitala: Havana
Romano-catolici: 60%
Ziua națională: 20 mai (obținerea independenței față de Spania)

* * *

Statele Unite ale Americii (SUA)
Suprafața: 9.372.614 km2
Populația: 316.253.000
Capitala: Washington
Religii: 71% creștini (47% protestanți și 21% catolici), 23% nu au religie, 6% practică alte religii
Ziua națională: 4 iulie (obținerea independenței față de Marea Britanie)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat