Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Întâlnire DCB
Discutarea și definitivarea Statutului Departamentului de Cercetare Biblică (DCB) a fost primul punct al întâlnirii de lucru a acestui departament, la Traian, în ziua de 29 noiembrie 2014. S-a făcut un bilanț al activităților susținute de DCB în anul 2014 și s-au evidențiat proiectele la care se angajează în anul 2015. Se dorește continuarea inițiativelor de promovare a cunoașterii Bibliei prin cursuri de formare biblică, a lectorilor, a profesorilor de religie și a altor categorii de oameni, dar și începerea publicării traducerilor de comentarii biblice și a altor materiale auxiliare cunoașterii Bibliei. Următoarea întâlnire de lucru va fi în primăvara anului 2015, când se va trece la lucru pe textul Bibliei traduse în anul 2013, urmărindu-se îmbunătățirea acestei traduceri.

Jubilee episcopale
PS Aurel Percă a împlinit 15 ani de la consacrarea întru episcopat, luni, 8 decembrie 2014. Excelența sa, alături de PS Petru Gherghel, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și 30 de preoți, a celebrat o Liturghie de mulțumire în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. În aceeași zi, dar la București, în catedrala "Sfântul Iosif", ÎPS Ioan Robu a prezidat Liturghia în cadrul căreia a marcat împlinirea a 30 de ani de la consacrarea sa episcopală.

La 60 de ani
La altarul bisericii "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Galați, la 8 decembrie 2014, părintele Eugen Blăjuț sr., OFMConv., a sărbătorit jubileul de 60 de ani de la hirotonirea ca preot. Pr. Eugen s-a născut la 7 septembrie 1925, la Hălăucești și a fost hirotonit la 8 decembrie 1954, la Oradea, de ep. Ștefan Fiedler. Este preot pensionar la Galați de la 1 august 1990. PS Petru Gherghel i-a trimis cu această ocazie un mesaj de felicitare.

Adeziuni
La Iași, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", 58 de studenți au depus adeziunea la Asociația Studenților Catolici din Iași (ASCI), în cadrul Liturghiei din 23 noiembrie 2014, prezidată de PS Aurel Percă, printre concelebranți fiind părintele Fabian Doboș, coordonatorul acestei asociații. În 43 de parohii din dieceză, la 7 decembrie 2014, 513 copii, 758 de tineri și 360 de adulți au depus Adeziunea în Acțiunea Catolică, iar în alte trei parohii sunt 247 de simpatizanți; la Iași, 47 de tineri au devenit membri AC, la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala nouă. În aceeași zi, 18 tineri din Oituz au intrat în Familia Kolping.

Reportaj premiat
Reportajul "Anton Durcovici - Episcopul nostru martir", realizat de Oana Lazăr (jurnalist senior TVR Iași) alături de o echipă formată din Paul Palencsar (redactor), Adrian Butnaru (imagine) și Dragoș Brehnescu (editor imagine), în cadrul studioului regional Iași al Televiziunii Române, a primit premiul pentru "Documentar istoric" la Gala Națională a Premiilor de Televiziune decernate de Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România (APTR), care s-a desfășurat luni, 8 decembrie 2014, la București. Reportajul a fost difuzat în cadrul emisiunii "Iașii marilor iubiri" în anul canonizării episcopului Anton Durcovici. Poate fi urmărit pe platforma TVRplus.ro: www.tvrplus.ro/editie-iasii-marilor-iubiri-245014. Un rezumat al documentarului a fost difuzat la 17 mai 2014, pe stadion, înainte de începerea Liturghiei de beatificare.

Concerte
La Multiplex Parc din Roman, sâmbătă, 22 noiembrie 2014, cu ocazia sfintei Cecilia, patroana muzicii, a avut loc un concert de muzică clasică promovat de Institutul Teologic Franciscan din Roman. Corul "Joculatores Domini" și corul și orchestra de cameră "Schola Cantorum Mușatină", ambele din Roman, au susținut un concert de Crăciun în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, la 14 decembrie 2014, sub conducerea pr. Cristian Dumea, OFMConv. În aceeași zi, corul "Juvenes Ecclesiae" a susținut un concert de colinde în catedrala din Iași, transmis în direct pe site-ul radioiasi.ro. Corul Institutului Teologic din Iași a susținut un concert în capela institutului, la 20 decembrie (transmis la Radio Iași), reluat în catedrala din Iași la 21 decembrie 2014.

Lumina păcii
În cadrul proiectului "Lumina păcii de la Betleem", cu desfășurare anuală, este împărtășită lumina aprinsă în grota unde s-a născut Isus Cristos. Sâmbătă, 20 decembrie 2014, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, a fost celebrată o Liturghie în cadrul căreia s-a distribuit delegațiilor prezente din Dieceza de Iași, în mod simbolic, flacăra adusă de la Viena de către o delegație a scoutiștilor, după ceremonia de la Viena din 13 decembrie 2014.

Pe scurt
- 21-23 noiembrie: Curs de formare "Curajul de a deveni mesageri ai lui Cristos", pentru responsabilii sectorului tineri din Acțiunea Catolică, la Traian
- 26 noiembrie: Simpozionul "Conciliul Vatican II: semn al timpului pentru Biserică și pentru lume", la Institutul Teologic din Iași, în prezența PS Aurel Percă
- 28-29 noiembrie: Zile de reculegere la Slănic Moldova pentru profesorii de religie din zona Bacău
- 29 noiembrie: Întâlnirea națională de toamnă a responsabilelor comunităților de terezine din România, la Iași, în prezența sorei Maria-Teresa Candian, superioara generală
- 30 noiembrie: Concert de muzică sacră pentru cor, orgă, contrabas și percuție, avându-i ca protagoniști pe Dragoș Cohal și Armonia Lucis, în catedrala mică din Iași.
- 6 decembrie: Sesiunea științifică mariană, cu tema: "Cultul și apostolatul marian în spiritualitatea catolică și kolbiană", la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 7 decembrie: Instituirea a cinci lectori și a nouă acoliți în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman
- 7 decembrie: Ceremonia admissio și îmbrăcarea hainei clericale pentru studenții teologi din anul III, la Institutul Teologic din Iași
- 7-14 decembrie: Săptămâna familiei, în Parohia Roman "Sfânta Tereza"
- 15-21 decembrie: Săptămâna familiei, în Parohia Bacău "Ss. Petru și Paul"
- 27-30 decembrie: Exerciții spirituale pentru tineri, cu tema "Contemplarea misterului lui Cristos", organizate la Barticești, de Slujitoarele și Fiii Iubirii Milostive.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat