Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Am înțeles ce faceți, vă cer să fac parte din grupul vostru!

Un misionar povestește o întâmplare petrecută în localitatea Sinbaog din Guineea. O mare parte din populația acestei localități trăia cu mei, o plantă asemănătoare grâului, dar rezistentă la condițiile de secetă ale Africii. Cu toate că această plantă era rezistentă, oamenii se confruntau cu pierderea recoltei din cauza secetei prelungite și a lăcustelor. Tot în această localitate, oamenii trebuiau să folosească apa dintr-o adâncitură între dealuri, asemenea unui mic lac unde se aduna apa de ploaie. Acest ochi de apă era și locul în care animalele veneau pentru a se adăpa și pentru a se răcori scăldându-se. Insalubritatea apei era cauza îmbolnăvirilor dese de febră, dizenterie și infectarea cu un vierme foarte fin și lung de circa un metru, viermele de Guineea, care intra sub pielea omului, provocând dureri și amețeli greu de suportat. Toți cei care se îmbolnăveau erau țintuiți la pat pentru o perioadă lungă de timp.

Pasquale, un tânăr al acelei localități, s-a gândit într-o zi să fondeze un grup, "Grupul Misionar", cu scopul de a-i ajuta pe oameni să găsească apă potabilă și să-i susțină pe cei bolnavi muncind în locul lor. Pentru că întâlnirile grupului aveau loc la misiune, unul dintre oamenii de frunte ai localității, sever și violent, nu a văzut cu ochi buni înființarea acestui grup și a început să aducă multe acuze și vorbe urâte împotriva acestuia.

La scurt timp, acest om a fost infectat de viermele de Guineea, s-a îmbolnăvit grav și a căzut la pat. Sofia, soția lui, care era singură și neajutorată, a început să se plângă: "Este timpul semănatului, dacă nu voi semăna meiul vom muri de foame". Contrar voinței soțului, ea a mers la Pasquale și i-a spus: "Soțul meu este grav bolnav! Meiul nu este semănat! Vino cu grupul tău pentru a cultiva câmpul meu și veți fi plătiți!"

Tinerii au mers, au arat, au semănat și, când au terminat, i-au spus celui bolnav: "V-am făcut un cadou! Multă sănătate!" După ce s-a însănătoșit, a venit la misiune și i-a spus umil lui Pasquale: "Am înțeles ce faceți! Am fost nedrept cu voi, dar acum vă cer să fac parte din grupul vostru pentru a-i ajuta pe cei încercați".

Fiecare om care iubește și se gândește la aproapele simte nevoia să ajute și să se implice în binele celuilalt. Multe lucruri bune pot fi făcute în mod sporadic și separat, dar unitatea unui grup și scopul comun aduc de cele mai multe ori rezultate extraordinare.

Tânărul Pasquale a înțeles acest lucru și a fondat un grup misionar în care oamenii, pe lângă momentele de rugăciune din misiune, erau interesați să contribuie la susținerea semenilor aflați în suferință. Oricine privește un astfel de grup, chiar dacă la început este suspicios, cu timpul își va schimba părerea și va aprecia bunătatea și angajarea oamenilor pentru binele semenilor.

Dacă anul trecut Centrul Misionar Diecezan a reușit să-i susțină pe misionari în munca lor plină de provocări și încercări, o datorează faptului că a început să fie înconjurat de un număr frumos de persoane, de un grup misionar. Chiar dacă distanțele sunt mari, chiar dacă persoanele nu se cunosc și nu funcționează în mod organizat, scopul de a ajuta îi unește pe toți.

La începutul acestui nou an, la 6 ianuarie, Biserica sărbătorește o zi deosebită: Ziua Mondială a Copilăriei Misionare. Această zi vrea să arate lumii întregi că mulți copii din lume s-au unit și doresc să-i ajute pe semenii lor în mod organizat. Se roagă, lucrează și ajută împreună copiii din Africa, Asia, America Latină și Europa care au nevoie de ei. Copiii ajută copiii este sloganul acestui grup misionar.

Fie ca anul pe care îl începem să ne găsească mai uniți și implicați în dorința de a-i ajuta pe semenii noștri. Doar împreună putem schimba viața aproapelui. Un an nou binecuvântat!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat