Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Sfințiri de diaconi

După un lung drum de pregătire, de studiu și de rugăciune, 13 studenți de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel, luni, 8 decembrie 2014, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Cu hotărâre și încredere, cei 13 studenți și-au manifestat dorința de a-l sluji pe Domnul și turma sa, rostind cu fermitate, în fața păstorului diecezei, a preoților și credincioșilor adunați în catedrală: "Vreau!"

Momentul a fost pregătit și prin exercițiile spirituale care s-au desfășurat la casa de reculegere de la Traian (Neamț), în perioada 29 noiembrie - 6 decembrie, sub coordonarea pr. Francisc Ungureanu, responsabil al Centrului de Comunicații Sociale din Arhiepiscopia de București.

Duminică, 7 decembrie, cei 13 studenți au făcut profesiunea solemnă și jurământul de fidelitate în fața PS Aurel Percă, a pr. Benone Lucaci, rectorul institutului, a părinților formatori și spirituali și a colegilor seminariști, în capela institutului.

Liturghia de hirotonire a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături în altar și pe PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și aproximativ 100 de preoți. La celebrare au participat și familiile candidaților, rudele, prietenii și cei care au dorit să le fie alături.

După Evanghelie, candidații și-au exprimat în mod public dorința de a-l sluji pe Cristos și Biserica lui, prin "prezent"-ul rostit la chemarea Bisericii, atunci când fiecare candidat s-a auzit strigat pe nume.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Neprihănita Zămislire. A accentuat rolul pe care l-a avut sfânta Fecioară în istoria mântuirii. Prin tot ceea ce a făcut, Maria a devenit un model de curaj și călăuză pe drumul nostru spre Cristos. Lucrând în sfințenie și tăcere, ea a dus la îndeplinire planul hotărât de Dumnezeu de la început. Vorbind despre importanța treptei diaconale, Excelența sa a subliniat rolul aparte al diaconului în cadrul Bisericii. Diaconii lucrează mereu în colaborare cu păstorul diecezei și cu ceilalți preoți, pentru a edifica poporul lui Dumnezeu. Preasfințitul i-a îndemnat pe diaconi să privească la Maria și să învețe de la ea slujirea.

După omilie a urmat ceremonia de consacrare a tinerilor întru diaconat prin impunerea mâinilor episcopului.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a invitat pe fiecare să spună asemenea Mariei: "Iată slujitoarea Domnului" și le-a amintit de chemarea pe care a avut-o episcopul martir Anton Durcovici și de exemplu său de trăire creștină. PS Anton Coșa a mulțumit celor care au lucrat cu sârguință la formarea viitorilor păstori și i-a invitat să se gândească la posibilitatea de a lucra și în Moldova de dincolo de Prut.

Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Pentru Dieceza de Iași: Mădălin Bărbuț (n. 19.11.1989, Nicolae Bălcescu), Ovidiu Gabriel Bejenaru (n. 04.09.1987, Bacău "Sf. Nicolae"), Cezar Chelaru Dămoc (n. 25.03.1988, Buhonca), Cosmin Croitoru (n. 15.02.1987, Barticești), Iosif-Claudiu Doboș (n. 13.06.1990, Horgești), Anton Gălățanu (n. 04.06.1989, Gherăești), Gabriel Hălănduț (n. 05.05.1989, Mircești), Emilian Jitaru (n. 07.09.1985, Cleja "Sfântul Francisc"), Alexandru Percu (n. 25.02.1989, Răducăneni), Eugen-Dragoș Tamaș (n. 24.02.1989, Bacău "Înălțarea Sfintei Cruci"), Eusebiu Tulbure (n. 24.09.1989, Bacău "Fericitul Ieremia").

Pentru Arhidieceza de București: Andrei-Petrică Imbrea (n. 18.06.1989, București "Sfânta Elena"), Cristian Pușcașu (n. 12.04.1989, Gherăești)

* * *

Gânduri ale diaconilor nou-sfințiți

- "Bucuria pe care o simt astăzi, în ziua hirotonirii, o datorez în primul rând bunului Dumnezeu care a binevoit să mă cheme, apoi părinților formatori cu care am parcurs mai mulți ani împreună și au considerat că sunt pregătit pentru a primi această slujire, apoi bucuria se datorează și comunității parohiale de unde provin: sunt rodul rugăciunii credincioșilor și iată împreună cu ei aduc mulțumire lui Dumnezeu și cer ajutorul preacuratei Fecioare Maria pentru a mă ajuta să duc la îndeplinire ceea ce Dumnezeu a pus în mine". (Alexandru Percu)

- "În această zi specială Dumnezeu m-a ales, nu pentru vrednicia mea, ci din belșugul milei sale, să-i slujesc lui și poporului său prin diaconat trimițând asupra mea harurile care să mă întărească în această slujire". (Andrei-Petrică Imbrea)

- "Vreau să-i mulțumesc bunului Dumnezeu pentru toate harurile pe care le-am primit în această zi. Îi mulțumesc că a fost alături de mine în cei șase ani de formare și-l rog ca, prin mijlocirea Mariei, să rămână alături de mine pe drumul formării mele de preot". (Eusebiu Tulbure)

- "Îi mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu că m-a chemat să devin slujitorul său pentru a lucra în via sa, și apoi credincioșilor pentru toate rugăciunile pe care le-au făcut pentru mine. Este un har deosebit să devin slujitor al său. După modelul Mariei doresc să-l slujesc pe Cristos cu fidelitate toată viața". (Gabriel Hălănduț)

- "Astăzi am primit treapta diaconatului, prima treaptă a Preoției, iar inima mea tresaltă asemenea celei a Mariei. Pentru mine, Maria devine astăzi cel mai bun exemplu de slujire. Nu pot să spun decât: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul". Asemenea Mariei îi mulțumesc lui Dumnezeu și îl rog totodată să mă întărească cu harul său pentru a putea sluji poporul său". (Ovidiu Gabriel Bejenaru)

- "Bucuria și liniștea m-au îmbrățișat astăzi. M-au strâns cu putere, arătându-mi astfel că da-ul meu nu este în zadar. Îmi este dat să slujesc și să fiu o punte de legătură între oameni. Cum aș putea să-l preamăresc pentru încrederea cu care astăzi m-a cuprins? Voi rosti asemenea Mariei: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și inima mea tresaltă de bucurie în Dumnezeu, mântuitorul meu". Încredințez drumul pe care l-am început astăzi preasfintei Fecioare Maria, implorând tărie și putere de la ea, pentru ca viața mea să exprime slujire, diaconie". (Cosmin Croitoru)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat