Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Căsătoria și durerea de măsea

Acum 28 de ani ne-am promis iubire veșnică unul altuia. A fost momentul cel mai frumos al vieții mele de femeie. Îmi doream o nuntă specială și pentru că împărtășisem acest gând viitorului meu soț, a făcut orice să-mi împlinească visul.

A doua zi însă am intrat în viața "serioasă". Nuntașii au plecat acasă, nașii s-au întors la obligațiile lor familiale, părinții au rămas fiecare la casa lor, iar noi, soț și soție, noua noastră familie, am căutat o casă de unde ne-am propus să începem doar noi doi. Au urmat momente frumoase, dar și mai puțin frumoase. Au venit cei trei copii pe care ni i-a dăruit Dumnezeu, copii pe care i-am crescut, i-am educat conform principiilor creștine și umane și cărora le-am arătat un drum în viață. Nu știu dacă am reușit să le fim mereu exemplu, ca părinți, dar știu că ne-am străduit.

Abia sărbătorisem 20 de ani de căsătorie când între noi lucrurile au început să se schimbe. Eram obosiți de atâta stat împreună, de copii, de casă, de obligațiile familiale, și fără să ne interesăm prea mult de cum am fi putut să trecem peste acest moment de criză, într-o clipă de întunecime a minții, simplu de tot, am divorțat. Așa am considerat că e bine, mai ales gândindu-ne la binele copiilor, care oricum ar fi fost martorii zilnici ai nefericirii noastre. Și am plecat fiecare pe drumul lui...

Curând mi-am cumpărat o mașină a mea cu un împrumut din bancă, am modernizat apartamentul care îmi rămăsese în urma divorțului și pot să spun că începusem să mă liniștesc și mai ales să mă consolez cu gândul că oricum nu aș fi avut o altă soluție. Zadarnice au fost intervențiile prietenilor, a preotului care ne-a căsătorit, a copiilor, pasul era făcut și gata! Era mai comod așa! De ce să continui o viață de tip "slugă"? Nu mai era nimic sensibil între noi, măcar un gest de tandrețe, o îmbrățișare. Totul se reducea la farfuria de mâncare pe care oarecum "eram datoare" să i-o pun în față și pe care, după ce mânca, trebuia să am grijă să o și spăl, altfel nu eram "femeie gospodină". Așa ceva, cel puțin în viziunea mea "modernă", nu trebuia tolerat. Și am ajuns, cum spuneam, la divorț!

Într-una dintre nopți, să fi fost în jurul orei 2.20, m-am trezit cu o durere groaznică de măsea. Am luat un calmant, pe care îl aveam în casă, dar nu a rezolvat problema. Stăteam întinsă pe pat și încercam să mă gândesc la ceva frumos pentru a "păcăli" durerea. Deodată mi-a venit în minte frumoasa noastră nuntă. Mă vedeam mireasa strălucitoare înconjurată cu atâta mândrie de cei din jur, îl vedeam pe soț care la rândul său era mândru de mine, am văzut momentul celebrării căsătoriei și schimbul de verighete. Ce oarbă am putut să fiu, mi-am zis instinctiv. Și iarăși a început să mă doară măseaua care mă mai lăsase între timp. Cum am putut să stau alături atâția ani de un bărbat care m-a orbit?! Și atunci a început să mă doară și mai tare măseaua... M-am mai liniștit continuând să mă gândesc la momentele frumoase. Curând am văzut că funcționează și m-am axat efectiv pe ceea ce a fost frumos în viața mea. Dar viața mea nu se putea explica fără prezența lui în ea. Voia, nu voia, era parte din ea, cu bunele și relele lui, cu temperamentul, cu virtuțile și cu păcatele lui. Atunci am realizat că la rândul meu fac parte din viața lui și că viața lui, cel puțin segmentul pe care l-am împărtășit împreună, nu poate fi explicat fără mine. Și l-am sunat! L-am sunat la acea oră târzie de noapte, l-am rugat să facă orice să-mi aducă un calmant, pentru că nu mai puteam să suport durerea, iar el a răspuns. A venit la mine cu tot cu dentist. Era un prieten de-al său care a voit să participe la un moment poate unic în viață. În acea noapte am rupt decizia de divorț și de atunci am rămas împreună și suntem împreună.

Atunci am învățat că nu orgoliul rezolvă problemele vieții, ci doar dialogul. Și am mai învățat un lucru: căsătoria este remediu pentru durerile de măsea... Și nu numai! (Genoveva)

Pagină realizată de pr. dr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat