Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Giovanni Antonio Farina

Canonizarea ep. Giovanni Antonio Farina, fondatorul Congregației Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea, a avut loc la Roma, în Piața "Sfântul Petru", la 23 noiembrie 2014.

În vederea pregătirii acestui eveniment, în Parohia "Isus, Bunul Păstor" din Roman, în perioada 18-20 noiembrie 2014, s-a organizat un triduum de reflecții asupra vieții episcopului Giovanni Antonio Farina, la Liturghia de la ora 18.00, predicator fiind pr. Leon Budău, OFMCap. O Liturghie de mulțumire a fost oficiată de PS Aurel Percă în ziua de 30 noiembrie 2014, ora 18.00, în biserica "Isus, Bunul Păstor" din Roman, ocazie cu care a fost deschis anul dedicat vieții consacrate.

Giovanni Antonio Farina s-a născut în 1803, la Gambellara, provincia Vicenza, Italia. A fost chemat de Dumnezeu să slujească ca preot, apoi ca episcop în Dieceza de Treviso și Vicenza.

Cunoscând sărăcia materială, culturală și intelectuală a acelui timp, inspirat de Duhul Sfânt, în anul 1836 a dat naștere, la Vicenza, Congregației Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea, Fiicele Inimilor Sfinte, care, prin trăirea carismei și misiunea lor apostolică de educație și asistență, continuă dorința fondatorului lor.

A decedat la 4 martie 1888 și a fost declarat fericit de papa Ioan Paul al II-lea, la 4 noiembrie 2001.

Numele congregației provine de la sfânta protectoare Doroteea, fecioară și martiră din primele secole ale Bisericii. Surorile se numesc și "Fiicele Inimilor Sfinte ale lui Isus și Mariei" pentru că din cele două inimi se inspiră operele de milostivire spirituală și trupească.

Carisma congregației este de a mărturisi în lume imensa iubire a inimii lui Isus, prin promovarea umană și creștină, în special a celor nevoiași în trup și suflet, cu o activitate educativă, asistențială și pastorală. Izvorul spiritualității Surorilor Sfintelor Inimi pornește din contemplarea inimii străpunse a lui Isus, viu în Euharistie, prin iubirea față de aproapele, asemenea Mariei în umilință, sărăcie și ascultare.

Activitățile apostolice sunt: găzduirea tinerelor pentru o formare creștină, cateheză, animare liturgică, educarea tinerilor, îngrijirea bolnavilor și a orfanilor, ajutorarea săracilor, vizitarea bolnavilor la spital, a bătrânilor în aziluri și alte opere de promovare umană și creștină. Din această congregație provine sfânta Maria Bertilla Boscardin, care s-a născut în anul morții fondatorului (1888). Ea a murit la o vârstă destul de tânără, la 20 octombrie 1922, la Treviso.

Congregația, "al cărui foc al carității trebuie să fie mereu aprins și răspândit", așa cum voia fondatorul, a răspuns noilor provocări: în 1887, la adorația perpetuă; în 1990, la Mișcarea Euharistică a laicilor chemați să adore, să iubească și să ispășească; în 1995 la Asociația Fraternității Seculare, ai cărei membri laici trăiesc carisma congregației. Această mare familie s-a răspândit în patru continente: Europa, Africa, America și Asia.

În România, surorile sunt răspândite în trei comunități: din anul 1998, la Slobozia (jud. Ialomița); din anul 2003 la Roman (jud. Neamț) și din 2006, la Oțeleni (jud. lași).

Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea Fiicele Inimilor Sfinte



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat