Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Butea - Sfințirea capelei și comemorarea pr. Gheorghe Petz

Comunitatea catolică din Butea s-a aflat în sărbătoare duminică, 14 decembrie 2014. A fost sfințită capela mortuară și s-au celebrat 40 de ani de la moartea părintelui Gheorghe Petz, fost paroh de Butea și erou al persecuției comuniste.

"Evenimentul, a explicat părintele paroh Petru Blaj, a avut loc în duminica a III-a din Advent, Duminica Bucuriei (Gaudete), iar alegerea acestei date nu a fost deloc întâmplătoare. Fiind vorba despre un eveniment religios, sărbătoarea a fost o exprimare plină de bucurie a venirii apropiate a lui Mesia care aduce speranță credinței noastre în așteptarea învierii celor răposați, față de care avem datoria de a ne ruga și de a le cinsti memoria cu pietate".

La eveniment au fost prezenți PS Petru Gherghel, aproape 20 de preoți din comunitățile vecine sau născuți în Butea, credincioșii din sat, autoritățile, în frunte cu primarul comunei, arhitectul și constructorii.

Înainte de începerea sfintei Liturghii, printr-o procesiune solemnă, s-a mers la capela mortuară unde păstorul diecezei a sfințit capela. În biserică a avut loc celebrarea sfintei Liturghii în care a fost comemorat și părintele Gheorghe Petz.

"Prin sfințirea capelei mortuare cu hramul Neprihănita Zămislire, a subliniat parohul, se încununează efortul comun depus de preoții și credincioșii din această parohie ca să avem un sfânt lăcaș unde să fie depuși răposații noștri înainte de înmormântare și unde să înconjurăm sicriul lor cu rugi fierbinți și încrezătoare pentru cei dragi ai noștri care vor merge în eternitate".

Păstrându-se tonul arhitectural al bisericii, capela a fost construită în stilul gotic-actualizat, cu lungimea de 15 m, lățimea la crucieră de 10 m și înălțimea de 8 m. S-a construit după proiectul arhitectului Mihai Maica, cu munca efectivă a echipei condusă de Ștefan Bitiușcă. Realizarea capelei a fost posibilă în doar șapte luni din fondurile parohiei, cu sponsorizări din partea Asociației "Agri" Butea, având și sprijinul consiliului local, dar ajutorul efectiv a fost din partea familiilor credincioșilor din Butea.

Preasfințitul l-a felicitat pe paroh și pe cei care au dus la capăt construirea capelei. La predică a vorbit despre rolul profeților, amintind că în decursul istoriei Bisericii din Moldova am avut profeții noștri, printre care ep. Anton Durcovici, ep. Marcu Glaser, pr. Gheorghe Petz etc. După rugăciunea de la împărtășanie, părintele Cornel Cadar a prezentat cu ajutorul imaginilor personalitatea părintelui Gheorghe Petz, un om al Bisericii, de mare cultură și sensibilitate creștină, care a fost persecutat pentru fidelitatea sa față de Sfântul Scaun și față de credință. Pr. Gheorghe Petz (14 aprilie 1894 - 20 martie 1974) dintre cei 36 de ani petrecuți la Butea, 33 a fost paroh (1933-1950, 1956-1972). În perioada 30 octombrie 1950 - 11 octombrie 1955 a fost închis, după ce în perioada 25 mai - 30 octombrie 1950 a condus Dieceza de Iași.

Exemplul acestui păstor nu trebuie uitat, așa cum nu trebuie uitat nimeni dintre cei care au fost dispuși să piardă tot, chiar și propria viață, pentru a rămâne alături de Cristos, stăpânul timpului și al istoriei.

Pr. Mihai Androșcă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat