Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Fiți desăvârșiți!

"Fiți desăvârșiți!"(Mt 5,48)

Este bine cunoscută expresia biblică rostită de Creatorul a toate: "Să-l facem pe om după chipul și asemănarea noastră" (Gen 1,26a).

Fiind sfințenia însăși, Dumnezeu a cerut ca și oamenii, capodopera creației sale, să fie sfinți: "Fiți sfinți, căci sfânt sunt eu, Domnul Dumnezeul vostru!" (Lev 18,2). Însuși Isus, în predica sa de pe munte, a proclamat în fața mulțimilor care îl ascultau această chemare la sfințenie, dându-i chiar o nuanță aparte: "Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit" (Mt 5,48). Unui tânăr bogat doritor de "viața veșnică", Isus îi spune: "Dacă vrei să fii desăvârșit, mergi, vinde ceea ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în cer, apoi vino și urmează-mă!" (Mt 19,21). Tânărul, adaugă evanghelistul Matei, "a plecat întristat pentru că avea multe bogății" (Mt 19,22b).

În decursul istoriei creștine, multe pleiade de suflete atente la șoaptele Duhului Sfânt au înțeles foarte bine cuvintele lui Isus: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mt 16,24), renunțând la vanitățile lumii, dedicându-se vieții de rugăciune, de asceză și de slujire caritativă a semenilor. Un exemplu grăitor este sfântul Anton "cel Mare", egiptean, părinte al monahismului oriental, care a trăit între anii 251 și 356. Toate persoanele, bărbați și femei, care au trăit această viață, bine precizată, într-un fel sau altul, sunt denumite persoane consacrate. Multe dintre aceste persoane, trăitoare exemplare ale vieții de sfințire, au fost înscrise nominal în calendarele Bisericii și apelăm la mijlocirea lor pentru obținerea harurilor necesare vieții spirituale și materiale.

Într-o lume în mare parte debusolată cu privire la rostul adevărat al vieții, de slăbire a spiritului creștin, magisteriul Bisericii Catolice a propus ca anul 2015 să fie dedicat în mod deosebit vieții consacrate care să fie bine înțeleasă și îmbrățișată de cât mai multe persoane, care să constituie un reviriment cât mai benefic pentru poporul lui Dumnezeu.

Vino, Duhule Preasfinte, cu lumina și focul iubirii tale sfinte!

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat