Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Triplă sărbătoare
Comunitatea poloneză din Pleșa a avut duminică, 27 iulie, o triplă sărbătoare: primul hram al parohiei închinate sfintei Ana, 110 ani de la consacrarea bisericii și inaugurarea noii Case Polone. Sărbătoarea a început cu Liturghia în limba polonă, prezidată de pr. Alfons Eugen Zelionka, urmată de Liturghia solemnă prezidată de PS Petru Gherghel, asistat de preoții din Decanatul de Bucovina cu părintele decan Iosif Păuleț și părintele Andrei Staszkovian, parohul locului. La predică, părintele Isidor Dâscă, paroh și decan de Bacău, a evidențiat rolul pe care l-au avut sfinții Ioachim și Ana în istoria mântuirii. După Liturghie, episcopul de Iași a sfințit Casa Polonă, apoi copiii și tinerii din comunitate au prezentat un program artistic.

Relicve
În cadrul sfințirii bisericii din Satu Nou (Rediu), la 9 august, la momentul consacrării altarului au fost așezate relicvele sfântului papă Ioan Paul al II-lea, ale fericiților Ieremia Valahul, Anton Durcovici, și Vladimir Ghika. În cadrul ceremoniei similare de la Florești, la 23 august, în altarul unde au concelebrat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Cornel Damian, au fost așezate relicvele sfinților Ioan Paul al II-lea, Ioan al XXIII-lea și a fericitului Anton Durcovici.

Exerciții spirituale
Seminarul Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău a fost gazda unui grup de 40 de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" care, în perioada 11-18 iulie, au făcut un curs de formare și exerciții spirituale ținute de pr. Eduard Patrașcu, paroh de Traian (NT), care a vorbit despre rolul și importanța femeilor în Biblie, propunând-o ca model pe Fecioara Maria, slujitoarea prin excelență a lui Isus, și pr. Petru-Sebastian Tamaș, formator la casa "Xaverianum" din Iași, care a propus tema "Bucuria și crucea în viața persoanei consacrate", reamintindu-le surorilor de prima profesiune, de visele și bucuria cu care au pornit pe drumul slujirii, pentru a face comparație cu visele și bucuriile din inima noastră în momentul prezent.

Campusuri pentru copii
Pe lângă campusurile menționate în numărul anterior al revistei, ne-au mai fost semnalate, până la închiderea acestei ediții, următoarele campusuri în parohiile: Rădăuți (30 iunie - 3 iulie, pentru copii); Tămășeni (13-20 iulie, pentru 300 de copii, cu lansarea site-ului parohial, parohiatamaseni.ro); Răchiteni (14-18 iulie, pentru copii); Bâra (14-19 iulie, pentru 40 de scoutiști lupișori din Pildești și Mangalia); Florești (14-19 iulie, 50 de cercetași temerari); Roman (14-19 iulie, pentru copiii de la Centrul de zi "Sfântul Leonard Murialdo", cu deplasare în Parcul Național Ceahlău); Luizi-Călugăra (14-19 iulie, 270 de copii); Iugani (14-19 iulie, 240 de copii); Adjudeni (14-20 iulie, 500 de copii); Suceava (14-20 iulie, 100 de copii și tineri); Buhonca (16-20 iulie, 85 de copii); Vaslui (20-22 iulie, pentru 16 copii și cinci adolescenți, la Poiana Micului); Iași "Sfântul Anton de Padova" (20-27 iulie, 70 de copii, cu deplasare la Slănic Moldova); Iași "Sfânta Tereza" (21-25 iulie, pentru tineri, la Gura Humorului); Călugăreni (21-26 iulie, pentru 130 de copii); Barticești (21-27 iulie, 200 de copii); Nicolae Bălcescu (21-27 iulie, 200 de copii); Pildești (21-28 iulie, campus de formare pentru 17 viitori lideri la ramura lupișori); Faraoani-Onești (21-28 iulie, campus de formare metodologică pentru 13 viitori lideri scoutiști la temerari din Pildești, Mangalia, Brăila, Roman, Iași și București); Bacău "Sfântul Nicolae" (22-25 iulie, pentru 45 de tineri, la Poiana Micului); Luncași (23-27 iulie, 90 de copii); Satu Nou - Bc (24 iulie - 1 august, 130 de copii); Horlești (31 iulie - 3 august, 130 de copii); Iași "Sfântul Anton" (4-9 august, 30 de tineri, la Slănic Prahova); Barați (18-23 august, 200 de copii).

A treia ediție a SSS
Oficiul Diecezan pentru Pastorație Universitară organizează a treia ediție a programului de formare pentru mediul universitar "SSS - Săptămâna Socială pentru Studenți". Programul se va desfășura în casa de formare pentru tineret, la Pralea, între 18 și 21 septembrie. Tema propusă pentru anul acesta este: "GENDER. O ideologie care distruge persoana, familia și societatea. Aspecte moral-sociale". Detalii și înscrieri la pr. Fabian Doboș (telefon: 0756/833383; e-mail: fabiandobos@gmail.com).

Monument Durcovici
PS Petru Gherghel a prezidat celebrarea de sfințire, la 17 august, la Tețcani, a unui monument dedicat episcopului martir Anton Durcovici. Monumentul este o îmbinare dintre clasic și modern: bustul este stilizat, din fier masiv, patinat cu bronz; în stânga bustului este pomul vieții (cf. Ps 1), simbol al lui Cristos, frunzele pomului simbolizează creștinătatea, unul dintre creștini fiind ep. Durcovici; în dreapta bustului este crucea pe care a purtat-o până la moarte cu resemnare și credință, iar pe brațul stâng al crucii se află coroana de spini, simbol al martiriului pe care l-a îmbrățișat cu toată dragostea și care i-a adus ridicarea la cinstea altarelor, fiind declarat ca fericit. Pe placheta de pe piedestal este gravată catedrala veche din Iași.

La 10 ani
Departamentul de Cercetare al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași organizează sesiunea științifică "Dinamica păstoririi Bisericii Romano-Catolice din Moldova: 10 ani de la încheierea Sinodului diecezan (2001-2004)". Va prezenta asist. cercet. dr. Iosif Tamaș. Invitat va fi conf. univ. dr. pr. Iosif Enășoae. Întâlnirea va avea loc cu ocazia Zilelor Universității, la Centrul de Cercetare al Universității "Al.I. Cuza" str. Al. Lăpușneanu (clădirea Romtelecom), sala de conferințe, etajul 5, la 31 octombrie, între orele 10.00 și 12.00.

Transferuri și numiri
Prin decrete episcopale, Preasfințitul Petru Gherghel a procedat la următoarele numiri și transferuri în Dieceza de Iași, care vor intra în vigoare începând cu 1 septembrie:
transferuri de parohi: pr. Mihai Cătău - Pașcani, pr. Andrei Cocianga - Barați, pr. Ferenț Tancău - Piatra Neamț "Sfânta Tereza", pr. Francisc Vernică - Tuta;
transfer de vicar: pr. Laurențiu Luca - Bacău "Sfânta Cruce";
numiri de parohi: pr. Ștefan Bortă - Mogoșești-Siret, pr. Ștefan Ciubotaru - Bârlad-Tecuci, pr. Stanislav-Ioan Cucharec - Solonețu Nou, pr. Cristi Hodea - Florești, pr. Iulian Pascaru - Dumbrăveni (paroh și de Ciucani), pr. Costel Țăranu - Satu Nou (Bc);
alte numiri: pr. Daniel Budău - director adjunct la Spitalul din Barticești, pr. Serafim Romila - director spiritual la Seminarul din Bacău, pr. Felician Tiba - director al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor;
misiuni în străinătate: pr. Marius-Stanislau Bucevski - Cracovia (Polonia), pr. Eduard Farcaș - Italia. Luarea în posesia canonică a parohiilor se va face duminică, 7 septembrie, cu excepția Parohiei Satu Nou (Bc), unde parohul va fi prezentat la 5 octombrie.
Începând cu 1 septembrie: Parohia Bacău-Izvoare este încredințată Parohiei Bacău "Sfântul Nicolae" (centru), Parohia Tecuci va deveni vacantă și va fi încredințată în administrare și păstorire Parohiei Bârlad, formând unitatea pastorală cu numele Parohia Bârlad-Tecuci, cu sediul la Bârlad, filiala Mărășești va fi preluată de Parohia Adjud, iar filiala Panciu va fi preluată de Parohia Vizantea.

Pe scurt
- 18-20 iulie: Pelerinaj la Sighetu Marmației al 47 de credincioși din Poiana (Negri), însoțiți de părintele paroh Isidor Gheorghieș
- 19-20 iulie: Sesiune de formare la Bălțați pentru vincențieni din Bălțați, Iași, Roman, Târgu Frumos și Adjudeni
- 25-27 iulie: Zile de reculegere cu tema "Dumnezeu scrie sufletului meu", pentru membri ieșeni ai Mișcării "Familia din Nazaret", la Seminarul din Iași
- 27 iulie - 3 august: Zile de misiune în Parohia Mircești, organizate de Congregația "Surorile Sărace ale Sfântului Iosif" în colaborare cu Surorile Sfintei Doroteea, Compania Maicii Domnului și Grupul misionar "Sfântul Iosif"
- 28 iulie - 3 august: Pelerinaj în Polonia al unui grup de profesori de religie catolică din Decanatul de Bacău
- 4-9 august: Iași: Campus vocațional pentru ministranți din clasele VI-VIII, la Seminarul "Don Orione"
- 10 august: Primiția primului preot al comunității din Târgu Frumos, Sergiu Cătălin Farcaș, OFMConv., după hirotonirea din 11 ianuarie, prin impunerea mâinilor PS Pietro Maria Fragnelli, în bazilica "Adormirea Maicii Domnului" din Alcamo (Sicilia, Italia)
- 22-25 august: Pelerinaj la Sighetu Marmației al unui grup de familii din Iași, însoțit de pr. Cornel Cadar
- 31 august: Comemorarea la Barticești a 40 de ani de la moartea fostului paroh, pr. Mihai Rotaru, OFMConv.
- 1-6 septembrie: Exerciții spirituale destinate persoanelor consacrate, la Traian, predicator pr. Eugen Răchiteanu, OFMConv.
- 2-4 septembrie: Sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România, la Timișoara
- 6 septembrie: Întâlnirea națională de toamnă a terezinelor, la Sagna, cu depunerea voturilor a patru membre
- 14 septembrie: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Sfânta Cruce" din Bacău, cu participarea episcopilor Petru Gherghel, Aurel Percă și Cornel Damian.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat