Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Papa în Coreea de Sud

Tineret din Asia, ridică-te!

Papa Francisc a fost în perioada 13-18 august în Coreea de Sud. Evenimentele centrale ale vizitei au fost sfânta Liturghie cu ocazia celei de a VI-a Zile a Tinerilor Asiatici și beatificarea a 124 de martiri coreeni. Vineri, 15 august, papa s-a întâlnit cu tinerii la sanctuarul din Solmoe. În după-amiaza zilei de duminică, 17 august, Sfântul Părinte a prezidat sfânta Liturghie de încheiere a celei de a VI-a Zile a Tinerilor Asiatici în piața Castelului Haemi. La sfârșitul Liturghiei, cardinalul Oswald Gracias a anunțat țara care va găzdui următoarea Zi a Tinerilor: Indonezia, în 2017. Redăm pasaje semnificative din cele două predici în traducerea pr. Mihai Patrașcu.

* Dragi prieteni tineri, în acest timp al nostru Domnul contează pe voi! El a intrat în inimile voastre în ziua Botezului vostru; v-a dat Duhul său în ziua Mirului vostru; vă întărește constant prin prezența sa în Euharistie, așa că puteți să fiți martorii săi în fața lumii. Sunteți gata să-i spuneți "da"? Sunteți gata? Permiteți-mi să vă ofer trei sugestii despre modul în care puteți să fiți martori autentici și bucuroși ai evangheliei. Gândiți-vă și încercați să faceți din aceasta regula voastră de viață.

* Mai întâi, încredeți-vă pe forța pe care Cristos v-o dăruiește! Nu vă pierdeți niciodată speranța în adevărul cuvântului său și în forța harului său! Voi ați fost botezați în trecerea sa de la moarte la viață și confirmați în puterea Duhului Sfânt care locuiește în inimile voastre. Nu vă îndoiți niciodată de această forță spirituală!

* Al doilea, rămâneți aproape de Domnul cu rugăciunea de fiecare zi. Adorați-l pe Dumnezeu. Nu uitați să-l adorați pe Domnul. Duhul său să înalțe inimile voastre și să vă ajute să cunoașteți și să faceți voința Tatălui. Luați bucurie și forță din Euharistie. Inimile voastre să fie curate și bine orientate prin celebrarea obișnuită a sacramentului Pocăinței. Doresc ca participarea voastră la viața parohiilor voastre să fie activă și generoasă; și apoi nu uitați evanghelia iubirii, a carității, luând parte cum puteți mai bine la inițiativele de caritate.

* Și, în sfârșit, în mijlocul atâtor lumini contrare evangheliei, vă doresc ca gândurile, cuvintele și acțiunile voastre să fie mereu călăuzite de înțelepciunea cuvântului lui Cristos și de forța adevărului său. El vă va învăța să evaluați bine orice lucru și să cunoașteți în fiecare zi proiectul său cu privire la voi. Dacă el vă cheamă să-l slujiți în preoție sau în viața călugărească, vă va da harul de a nu avea teamă să-i spuneți "da". El vă va arăta calea spre adevărata fericire și adevărata plinătate.

* Dragi tineri prieteni, "Gloria martirilor strălucește asupra voastră!" Aceste cuvinte, care fac parte din tema celei de a VI-a Zile Asiatice a Tineretului, ne mângâie pe noi toți și ne dau putere, tineri din Asia, voi sunteți moștenitori ai unei mari mărturii, ai unei prețioase mărturisiri de credință în Cristos. El este lumina lumii, el este lumina vieții noastre! Martirii din Coreea, și nenumărați alții din toată Asia, au încredințat trupurile lor persecutorilor; în schimb, nouă ne-au încredințat o mărturie perenă a faptului că lumina adevărului lui Cristos alungă orice întuneric și iubirea lui Cristos triumfă glorioasă. Având certitudinea victoriei sale asupra morții și a participării noastre la ea, putem înfrunta provocarea de a fi discipolii săi astăzi, în situațiile noastre de viață și în timpul nostru.

* "Ridică-te!" Acest cuvânt vorbește despre o responsabilitate pe care Domnul v-o încredințează. Este datoria de a fi vigilenți pentru a nu lăsa ca presiunile, ispitele și păcatele noastre sau cele ale altora să moleșească sensibilitatea noastră față de frumusețea sfințeniei, față de bucuria evangheliei. (...) Nu este bine când văd tineri care dorm... Nu! "Ridică-te!". Mergi, mergi! Mergi înainte! Dragi tineri, "Dumnezeu, Dumnezeul nostru, ne-a binecuvântat!" (Ps 67); de la el am "dobândit milostivire" (Rom 11,30). Având certitudinea iubirii lui Dumnezeu, mergeți în lume, așa încât "datorită milostivirii pe care ați primit-o" (v. 31), prietenii voștri, colegii de lucru, conaționalii și fiecare persoană din acest mare continent "să dobândească și ei milostivire" (v. 31). Tocmai prin această milostivire suntem mântuiți.

* Dragi tineri din Asia, vă doresc ca, uniți cu Cristos și cu Biserica, să puteți merge pe acest drum care cu siguranță vă va umple de bucurie. Și acum, în timp ce ne apropiem de masa Euharistiei, să ne adresăm mamei noastre Maria, care l-a adus pe lume pe Isus. Da, mama noastră Maria, noi dorim să-l primim pe Isus; în iubirea ta maternă, ajută-ne să-l ducem altora, să-l slujim cu fidelitate și să-l cinstim în orice timp și în orice loc, în această țară și în toată Asia. Amin.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat