Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Apel pentru pace

Într-un interviu acordat ziarului "La Vanguardia", papa Francisc afirma: "Creștinii persecutați sunt o preocupare care mă atinge de aproape ca păstor... Există locuri în care este interzis a avea o Biblie sau a preda catehismul sau a purta o cruce... Ceea ce vreau să clarific este aceasta: sunt convins că persecuția împotriva creștinilor este mai puternică astăzi decât în primele secole ale Bisericii. Astăzi există mai mulți creștini martiri decât în acea epocă. Și nu este fantezie, sunt cifrele".

Sfântul Părinte a urmărit cu interes evenimentele din zonele de război. Văzând drama umanitară pe care o trăiesc populațiile din nordul Irakului, unde sunt, în mod special, lovite comunitățile creștine, papa a lansat joi, 7 august, un apel fierbinte prin care cerea tuturor Bisericilor locale să se roage pentru pace. În Dieceza de Iași, PS Petru Gherghel, a recomandat tuturor preoților și credincioșilor să se roage pentru pace, alăturându-se astfel inițiativei Sfântului Părinte. La Cacica, în noaptea de 14 spre 15 august, a fost o priveghere de rugăciune pentru pace, iar în ziua de vineri, 15 august, în toate bisericile diecezei s-au făcut rugăciuni pentru pace cu întreaga comunitate.

Conștient de gravitatea situației, papa Francisc i-a scris, sâmbătă, 9 august, lui Ban Ki-moon, secretar general al Organizației Națiunilor Unite, cerând comunității internaționale să intervină în mod corect, pentru a pune capăt tragediei umanitare în desfășurare.

La Angelus din 10 august, papa Francisc declara: "Ne lasă zdruncinați știrile venite din Irak: mii de persoane, între care atâția creștini, alungați din casele lor în manieră brutală, copii care au murit de sete și de foame în timpul fugii, femei sechestrate, persoane masacrate, violențe de orice tip, distrugere peste tot, distrugere de case, de patrimonii religioase, istorice și culturale. Toate acestea îl ofensează grav pe Dumnezeu și ofensează grav omenirea. Nu se poartă ură în numele lui Dumnezeu! Nu se face război în numele lui Dumnezeu!"

Înduioșat de situația lor, Sfântul Părinte l-a trimis în Irak pe cardinalul Fernando Filoni, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, să manifeste apropierea sa spirituală și să exprime îngrijorarea sa și pe cea a întregii Biserici Catolice.

Papa Francisc le-a mulțumit tuturor celor care, cu curaj, ajută pe acești frați și surori aflați în suferință și speră că o eficace soluție politică la nivel internațional și local poate să oprească aceste crime și să restabilească dreptatea.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat