Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Aurora

"Per Mariam ad Iesum" (Prin Maria la Isus). Este binecunoscută în istoria pietății creștine această expresie. Desigur, creștinismul înseamnă Cristos. Taina mântuirii prin Isus Cristos este strâns legată de taina întrupării sale sfinte, iar aceasta de Maria, aleasa Sfintei Treimi, mama lui Isus, Dumnezeu adevărat și om adevărat.

Sfânta Scriptură o prefigurează pe Maria încă din leagănul omenirii, în contextul neascultării primilor oameni, Adam și Eva, de porunca lui Dumnezeu. Verdictul dat împotriva șarpelui amăgitor (diavolul) este considerat ca o primă "bună-vestire": "Dușmănie voi pune între tine și femeie, între descendența ta și descendența ei" (Gen 3,15).

Profetul Isaia vede în descendența femeii pe "fecioara care va zămisli și va naște un fiu, căruia îi va pune numele «Emanuel»" (7,14). Sfântul evanghelist Luca precizează numele fecioarei, Maria, de la Nazaret, la care este trimis arhanghelul Gabriel care o salută "Bucură-te, o, plină de har [...] vei naște un fiu și-l vei numi Isus" (1,26-31).

În prima solemnitate liturgică a anului bisericesc, cu data fixă în calendar, 8 decembrie, o venerăm pe Maria cea zămislită fără de pata originară a primilor părinți, transmisă neamului omenesc. La nouă luni după aceasta, la 8 septembrie, o sărbătorim pe aceeași aleasă deosebită a lui Dumnezeu, în nașterea ei minunată. Sfânta Biserică îi adresează binecunoscuta laudă: "Nașterea ta, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, a vestit bucurie în toată lumea, căci din tine a răsărit soarele dreptății, Cristos, Dumnezeul nostru, care, dezlegând blestemul, ne-a dat binecuvântarea și, biruind moartea, ne-a dăruit viața veșnică".

Pe bună dreptate, o putem considera pe Maria ca auroră a mântuirii. De aceea, creștinii o venerează în mod special, invocând-o necontenit în sfintele rugăciuni: "Te rugăm, Doamne, să reverși asupra slujitorilor tăi comorile harului ceresc; nașterea Fiului tău din Fecioara Maria a însemnat începutul mântuirii noastre: sărbătoarea nașterii ei să ne aducă belșug de pace. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin".

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat