Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Bătrâni la papa
Papa Francisc a convocat o întâlnire mondială cu bătrânii și bunicii la 28 septembrie, în Piața "Sfântul Petru", cu tema "Binecuvântarea unei vieți îndelungate", punctul culminant fiind Liturghia solemnă de la ora 10.30. "Prin intermediul acestei zile - a precizat arhiep. Vincenzo Paglia, președintele Consiliului Pontifical al Familiei - ar trebui să atragem atenția tuturor cu privire la importanța acestui timp pentru existența umană, subliniind că bătrânii nu sunt numai obiect al atenției sau al îngrijirii, ci că ei înșiși reprezintă subiectul unei noi perspective asupra vieții".

An Celestinian
Aflându-se la Isernia, la încheierea vizitei sale în regiunea italiană Molise, în ziua de 5 iulie, papa Francisc a deschis Anul Celestinian, în cinstea sfântului papă Celestin al V-lea (1209-1296). "Acestea două: a se converti și a săvârși fapte de milostivire. Aceasta trebuie să fie "muzica", pentru a spune astfel, care să însoțească anul acesta jubiliar, Anul Celestinian", a spus papa. Călugărul Pietro da Morrone s-a născut la Isernia și a fost ales papă, în conclavul desfășurat între 1292 și 1294. După cinci luni, a renunțat, reluându-și viața de eremit.

Doctorate
Pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., și-a prezentat lucrarea de doctorat în teologie biblică la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma, în seara de 23 iunie. Doctorandul a susținut lucrarea intitulată "Chemați la libertate. O lectură antropologico-etică despre Gal 5,1-6,18". La eveniment a participat și pr. Marco Tasca, ministrul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, din audiență făcând parte și Mons. Anton Lucaci, de la Radio Vatican. În aceeași zi, pr. Adrian Măgdici, OFMConv., a apărat public, la Academia Alfonsiana din Roma, lucrarea de doctorat în teologie morală (bioetică), intitulată "Demnitatea personală a embrionului uman în lumina instrucțiunii «Dignitas personae»".

Bisericile Orientale
PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, și PS Claudiu Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore de Făgăraș și Alba-Iulia, au participat la cea de-a 87-a Adunare Plenară a ROACO ("Riunione Opere Aiuto Chiese Orientali" - Reuniunea Operelor de Ajutorare a Bisericilor Orientale), care s-a desfășurat la Roma, între 23 și 26 iunie. S-au analizat prioritățile evanghelizării și intervențiile necesare pentru funcționarea structurilor și activitatea lucrătorilor pastorali din România și Ucraina, precum și situația eclezială din Țara Sfântă. A fost prezentată și situația creștinilor din Siria.

Doi preoți români
Prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a arhiepiscopului Luigi Conti, la Fermo, în Italia, sâmbătă, 28 iunie, au fost hirotoniți doi preoți români. Părintele Daniel Amihăesei (născut la 7 iunie 1985, la Roman) și pr. Cristian Bulai (născut la 10 august 1982, la Bacău). Ambii sunt încardinați în Arhidieceza de Fermo, în care mai slujește și părintele Ilie Vasile, originar din Focșani, care a fost sfințit la 28 aprilie 2007, în prezent fiind paroh al Parohiei "Santissimo Salvatore" din Sant'Angelo in Pontano.

La 400 de ani
S-a încheiat anul jubiliar prilejuit de împlinirea a 400 de ani de la moartea sfântului Camil de Lellis (14 iulie 1614), protector al bolnavilor, căruia îi aparține îndemnul: "Iubiți-i pe bolnavi așa cum o mamă își iubește unicul fiu". Luni, 14 iulie, la biserica "Sfânta Magdalena" din Roma, s-a comemorat așa-numitul tranzit, adică trecerea sfântului Camil de Lellis de la viață la moarte, celebrarea fiind condusă de Mons. Zygmunt Zimowski, președintele Consiliului Pontifical pentru Lucrătorii Sanitari, pe durata întregii zile fiind posibilă vizitarea muzeului dedicat sfântului Camil și relicvei reprezentată de inima sfântului bolnavilor, în casa generală a Congregației "Slujitorii Bolnavilor".

Francisc Xaveriu
Câteva milioane de pelerini sunt așteptați la Goa, în India, între 22 noiembrie 2014 și 4 ianuarie 2015, cu ocazia expunerii relicvelor sfântului Francisc Xaveriu, preot iezuit misionar, de origine spaniolă, declarat patron al misiunilor. "Ei bine, iată-mă aici!" au fost cuvintele cu care Francisc Xaveriu a răspuns solicitării sfântului Ignațiu de Loyola de a merge misionar în Indiile Orientale. A debarcat pe coasta de vest a Indiei, la Goa, la 6 mai 1542, activitatea sa misionară durând zece ani.

Catolicii români din Paris
Deoarece s-a dovedit neîncăpătoare capela "Sfânta Fecioară Maria" din cadrul bisericii "Sfântul Bernard" din Paris, unde se adună pentru celebrările liturgice comunitatea română de rit romano-catolic din Paris, noul loc de cult fix pentru fiecare duminică și sărbătorile de poruncă a fost stabilit din 22 iunie biserica "Sfântul Bernard de la Chapelle" din Paris, sectorul 18 (12, rue Saint Bruno). Liturghia este celebrată la ora 15.30. Pr. Nicolae Cibian poate fi contactat la adresa: 42, rue Albert Thomas, 75010-Paris sau la tel. 0033/676377394. Pentru comunitate a fost creată pagina facebook.com/misiunea.catolica.

Despre vocații
"Educația cristocentrică în slujba vocațiilor, astăzi" a fost tema sub care, la Varșovia (Polonia), s-a desfășurat, în perioada 3-6 iulie, Întâlnirea Europeană pentru Vocații. Anul acesta au participat 46 de delegați din 19 țări, care au reprezentat conferințele episcopilor și centrele vocaționale naționale. Din partea României au participat pr. Marius Bucevschi și pr. Daniel-Nicu Butacu, care au prezentat mărturii despre activitățile ce se desfășoară pe plan vocațional în România, în mod special în Dieceza de Iași (întâlniri ale ministranților, tinerilor, adulților, culminând cu beatificarea ep. Anton Durcovici).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat