Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

O experiență cât pentru toată viața

Pr. Gabriel-Vasile Cimpoeșu împlinește anul acesta 10 ani de activitate misionară în Coasta de Fildeș. Pr. Florin, directorul Centrului Misionar Diecezan, i-a adresat câteva întrebări.

- Cum a încolțit ideea de a fi misionar?

Pe când eram încă student la Seminarul "Sfântul Iosif" din Iași, Mons. Baldas, director al Centrului Misionar din Gorizia, a venit și ne-a vorbit despre misiunea lor din Coasta de Fildeș. Ne-a arătat imagini și ne-a explicat câtă nevoie aveau de preoți, dat fiind faptul că sunt foarte mulți oamenii care încă nu-l cunosc pe Cristos. Așa a încolțit în inima mea dorința misionară.

- Care au fost problemele cu care v-ați confruntat la început în Djébonoua?

Mai întâi limba: imposibilitatea de a te exprima, de a înțelege și de a intra în contact cu oamenii. A doua a fost mâncarea: sunt unele alimente pe care noi, europenii, nu suntem obișnuiți să le mâncăm. Apoi situația țării: am ajuns într-o țară în plin război; împărțită în două, granița dintre apărătorii puterii și rebeli era la Djébonoua. În cele din urmă, diferența de cultură: e nevoie de timp și bunăvoință pentru a înțelege cum trăiesc. Peste toate, am rămas plăcut surprins de ospitalitatea lor. Deși trăiau în sărăcie, îmi ofereau mereu ceea ce aveau mai bun.

- Cunoscând diferența culturală, pe ce a trebuit să puneți accentul în activitatea misionară pentru a-l vesti cât mai bine pe Cristos?

Lucrul cel mai important este mărturia de viață. Se spune că bătrânul baoulé înainte de a lua o decizie se gândește bine. Vrea să vadă dacă în timp ești fidel la ceea ce proclami. Deși au mai fost înaintea noastră în treacăt la Djébonoua misionari francezi, italieni, pr. Adrian Stoica și cu mine am fost primii care am locuit cu ei, mergând cât mai des prin sate, vizitându-i în casele lor. Pe lângă exemplul de viață, am mărit numărul de activități pentru copii, tineri și adulți. Întrucât gândirea lor e narativă, în toate activitățile trebuia povestit ceva din Biblie sau dintr-o altă sursă pentru ca mesajul să poată fi înțeles. Când cineva greșește i se spune o povestioară, iar el trebuie să înțeleagă mesajul și morala pentru a se îndrepta.

- Au fost momente în care v-ați temut pentru viața Sfinției voastre?

La începutul experienței misionare m-am temut. Rebelii erau peste tot, furau și amenințau. Ne-au luat camioneta misiunii și nu am mai văzut-o vreodată. M-am cutremurat când două avioane de război au trecut foarte aproape de casa misiunii. Însă peste toate Domnul m-a întărit.

- Care sunt bucuriile și realizările care v-au dat puterea și curajul de a merge mai departe?

Bucuria mea cea mai mare a fost și este să-l pot vesti pe Cristos, ajutând pe cât mai mulți să devină creștini. Toate realizările din misiune își au originea în această sete și bucurie de a vorbi despre Cristos. Oamenii au primit cu bucurie novenele și devoțiunile introduse. S-au înscris în grupurile de rugăciune și s-au încredințat Domnului, renunțând la amuletele și descântecele vracilor. A crescut numărul comunităților, grupurilor și asociațiilor, și am reușit să facem atât de multe lucruri frumoase pentru oamenii de aici cu ajutorul celor din țară. Le mulțumesc!

- Cum ați caracteriza lucrarea lui Dumnezeu la 10 ani de activitate misionară?

Dumnezeu m-a învățat să fiu mai umil și generos, să conștientizez ce înseamnă să fiu creștin și să-i slujesc lui Cristos, să găsesc pacea și bucuria adevărată numai în el. Eu i-am oferit Domnului zece ani din viața mea, iar el mi-a oferit o experiență cât pentru toată viața.

- Ce ați transmite credincioșilor din Dieceza de Iași?

Să nu uite că în ceruri se face sărbătoare pentru fiecare om convertit. Cu ajutorul lor am celebrat 400 de botezuri. Ce bucurie mai mare îi putem face Tatălui ceresc decât de a participa și noi la convertirea oamenilor! Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat