Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Calea fericirilor evanghelice. Viața ca un cristal

Oricine citește sau aude proclamarea: "Fericiți cei curați la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8), se gândește automat la virtutea curăției ca și cum această fericire ar fi echivalentul, exprimat în manieră pozitivă, a celei de-a șasea porunci: "Să nu faci fapte necurate!" De fapt, curăția inimii, cerute de Cristos, nu se referă doar la o virtute anume, ci este o calitate care trebuie să însoțească toate virtuțile, astfel încât acestea să fie cu adevărat virtuți și nu "minunate vicii". Contrariul curăției inimii nu este necurăția, ci... ipocrizia!

Cristos ne spune foarte clar că ceea ce face ca o acțiune a noastră (fie că e vorba de pomană, de post sau de rugăciune) să fie curată sau necurată este intenția. Putem să facem un lucru bun cu intenția de a fi apreciați de oameni sau pentru că este un lucru bun dorit de Dumnezeu, cel care ne dorește binele. Ipocrizia îl declasează pe Dumnezeu și pune "publicul" pe primul loc pentru ca acesta să "gâdile" orgoliul propriu, pune accentul pe aparență și nu pe adevăr. De aceea, este atât lipsă de credință, cât și lipsă de dragoste față de aproapele perceput ca un "adorator" al propriei imagini. Celor care văd viața în felul acesta Cristos le spune clar: "Și-au primit deja răsplata!" Însă această răsplată este iluzorie și amăgitoare!

De multe ori parcă am avea două vieți: una reală și una imaginară care își are rădăcina în ceea ce credem despre noi și în imaginea pe care ne-o construim în fața altora. Ne preocupăm atât de mult pentru a înfrumuseța viața noastră imaginară și neglijăm viața reală. Virtuțile și calitățile pe care le avem ne grăbim să le facem cunoscute și am fi dispuși chiar să ne dăm viața pentru ca lumea să vorbească de noi, pentru a deveni faimoși. Această tendință este intensificată de cultura actuală dominată de mass-media. Este de ajuns să ne gândim cât de mult suntem înclinați să ne conturăm o altă imagine de sine, diferită de cea reală, pe pagina noastră de facebook și cât de mult ne dorim ca postările noastre să fie urmate de cât mai multe like-uri. Televiziunile sunt pline de emisiuni de tipul reality-show care transformă viața într-un spectacol, de multe ori cu accente grotești.

Există o povestioară cu numele Țara de sticlă, care vorbește despre un personaj care, ca prin minune, ajunge într-o țară în care totul este de sticlă. Nimic nu se sparge deoarece toți au învățat să se miște cu delicatețe fără să își facă rău unii altora. Persoanele care se întâlnesc răspund la întrebări înainte ca ele să fie formulate, deoarece până și gândurile sunt transparente; nimeni nu minte, știind că toți pot să citească ceea ce îi trece prin cap.

Cristos, prin această fericire, ne cere să fim transparenți, să nu ne punem măști în fața lui Dumnezeu și în fața oamenilor, să nu ne lăsăm târâți de tendința de a părea ceea ce nu suntem, ispită care golește persoana reducând-o la o imagine, la un simulacru. Putem să purificăm intențiile noastre amintindu-ne cât mai des primele trei cereri din rugăciunea Tatăl nostru și rugându-ne astfel: "Tot ceea ce fac doresc să fac pentru ca să fie sfințit numele tău, pentru ca să vină împărăția ta și pentru ca să se facă voia ta!" Astfel facem ca lumea să fie mai curată, mai sinceră, fără ipocrizie; o lume în care faptele să fie conforme cu cuvintele, cuvintele să fie conforme cu gândurile, iar gândurile omului să fie conforme cu gândurile lui Dumnezeu. Ar fi o viață curată ca un cristal!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat