Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Nihil sine Deo

Nimic fără Dumnezeu. Acestea au fost cuvintele preferate de monarhia română a Hohenzollernilor să fie înscrise pe stema regală, din mai 1881, data proclamării regatului României, până la 30 decembrie 1947, când regele Mihai a fost silit să abdice, din ordinul lui Stalin, instaurându-se astfel Republica Populară Română.

Prințul Carol I de Hohenzollern, acceptând conducerea Principatelor Unite, după plecarea principelui Alexandru Ioan Cuza, în februarie 1866, și-a dat seama că vine la un popor profund creștin, pe care l-a iubit și l-a slujit, evidențiind această realitate pe stema sa.

Într-adevăr, strămoșii poporului român, încreștinați încă din primele veacuri ale propovăduirii evangheliei, au păstrat și au trăit credința primită, în pofida dificultăților de tot felul care s-au abătut asupra lor, transmițând-o urmașilor lor până în zilele noastre. Cu siguranță, ei vor fi auzit în predicile misionarilor cuvinte de mare încurajare, precum acelea ale sfântului episcop martir Ciprian, în secolul al treilea: "Să nu mai fie nimic în inimile și mințile voastre decât învățăturile divine și poruncile cerești prin care Duhul Sfânt v-a însuflețit să puteți suporta suferința. Nimeni să nu se gândească la moarte, ci la nemurire, nimeni să nu se gândească la suferința temporară, ci la gloria veșnică, deoarece este scris: "Lucru de preț este în fața Domnului moartea credincioșilor săi" (Ps 115,15)".

Gânduri și simțăminte asemănătoare îl însuflețeau și pe episcopul nostru martir Anton Durcovici, la instalarea sa ca episcop de Iași, când, în prima sa scrisoare pastorală, din 14 aprilie 1948, se adresa clerului și enoriașilor săi: "Fiți tari, fiți statornici în credință, iubiți frați în Cristos! Închinați-vă sincer Domnului Dumnezeului părinților voștri, așa precum vă învață sfânta Biserică, Maica noastră!" Le amintește cuvintele psalmistului, alese ca deviză a păstoririi sale: "Fericit poporul, al cărui Dumnezeu este Domnul!" (Ps 143,15).

În felul acesta, cuvintele din stema de altă dată "Nihil sine Deo" continuă în spiritul mobilizator: Toate cu Dumnezeu!

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat