Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Nu am ratat nici o ocazie să fiu alături de oameni

Opt seminariști au plecat în luna noiembrie 2013, în Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador pentru a-i ajuta pe preoții misionari. La întoarcerea lor acasă, ne-am gândit să le adresăm câteva întrebări.

- Cu ce scop ați plecat în misiune și cum ați depășit momentele de început?

Toți seminariștii care au făcut experiența misionară în prealabil mi-au povestit ce voi găsi și ce trebuie să fac. Când am ajuns, am constatat același lucru, dar cu o intensitate mai mare. Deși greu la început, am depășit momentul văzând dorința oamenilor din Ecuador de a se implica, lucru care m-a inspirat, mi-a dat curaj și forță. (Claudiu Neculăeși)

Am plecat în misiune pentru a da mărturie. Acolo am descoperit că este necesar mai întâi să cunoști oamenii, cultura, tradițiile, înainte de a stabili vreun obiectiv. După ce am început să cunosc aceste lucruri, mi-am dat seama că, deși am plecat pentru a îmbogăți spiritual pe alții, m-am îmbogățit eu mai mult. (Damian Budău)

- Ce știați despre activitatea misionară și ce ați întâlnit concret?

Cu toate că știam multe despre Maikona înainte de a pleca, toată viziunea mea s-a schimbat în momentul în care am ajuns acolo. Nici o imagine și nici o povestire nu se compară cu realitatea. A fost o adevărată bucurie să fiu alături de oamenii de acolo, să-i cunosc și să le învăț tradițiile, mai ales ce înseamnă a fi activi la sfânta Liturghie. (Valeriu Balan)

- Ce v-a impresionat în realitatea locală a misiunii în care ați lucrat?

Ceea ce am întâlnit a depășit orice așteptare. Nu am ratat nici o ocazie de a fi alături de oameni și de a vorbi cu ei. La sfânta Liturghie, la vizitele în casele lor, la plimbările prin sate, am rămas plăcut surprins de modul lor de manifestare, de bucuria, răbdarea și căldura cu care ne primeau. Dacă în Europa credința este interiorizată, în Coasta de Fildeș credința este exteriorizată; cântecele de bucurie nu pot fi lipsite de gesturi, bătăi din palme și dans, chiar la sfânta Liturghie. (Cosmin Cimpoeșu)

- Ne puteți povesti o experiență deosebită petrecută în misiune?

Mi-a rămas întipărită în minte întâlnirea cu un localnic în vârstă și foarte slab. Acesta trăia doar din ceea ce primea la cantina săracilor. Parcurgea zilnic un drum de o oră, sprijinit de un băț, pentru a participa la sfânta Liturghie. Era prezent în prima bancă, plin de entuziasm și zâmbitor. Întrebându-l ce vârstă are, mi-a răspuns că are 92 de ani și că, de când a primit Botezul la 63 de ani, nu a lipsit niciodată de la sfânta Liturghie. (Eugen Andrei)

- Cu ce gânduri v-ați întors din această misiune?

Când citesc secțiunea "Motivațiile pentru impuls misionar reînnoit" din exortația apostolică Evangelii gaudium mă gândesc la tot ceea ce am întâlnit și am trăit în Kenya. Am descoperit mai mult latura universală a Bisericii, văzând o altă realitate pastoral-socială, cu alte necesități, și mă gândesc că într-o zi mă voi întoarce ca preot misionar. (Liviu Matieș)

- Ce credeți că ar aștepta Dumnezeu și Biserica de la voi după această experiență?

Cred că Dumnezeu și Biserica așteaptă să îmi continui drumul preoției și să-l mărturisesc pe Cristos, pentru că oamenii așteaptă de la preot să fie o persoană care l-a întâlnit pe Isus și dă mărturie despre el. (Flavian Bejan)

- Un gând adresat copiilor, tinerilor și adulților din dieceza noastră!

Dragi copii, fiți recunoscători pentru tot ce aveți; dragi tineri, urmați-l pe Isus cu încredere și nu uitați că tinerețea este timpul cel mai propice pentru misiune; dragi adulți, vă mulțumim pentru susținerea spirituală și materială a misiunilor. (Valeriu Acatrinei)

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat