Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria revistei (XVII) -

Pr. Dumitru Herghelegiu - director al revistei (II)

Pe coperta 2 din ianuarie 1943 este un aviz: "Din cauza schimbării formatelor de hârtie, am fost nevoiți să reducem și noi cu puțin formatul revistei. Continuăm să o scoatem tot în 32 de pag. în loc de 16 pag., pentru a oferi cetitorilor un material mai bogat, folositor educării lor spirituale. Abonamentul, începând cu data de 1 ianuarie 1943, e de 150 lei pe an".

Iosif E. Naghiu scrie articolele "Ion Agârbiceanu", "Răsfoind ziarele" și "Mănăstiri catolice de rit românesc" în ianuarie 1943. De asemenea, în acest număr se reiau paginile de "Cronică". În luna februarie, într-un articol "Prestigiul catolicismului românesc", Iosif E. Naghiu scoate în evidență câteva figuri de români care s-au evidențiat în istoria catolicismului universal. Se anunță, de asemenea, că pr. Teodosie Bonteanu și pr. Iosif Bal au depus voturile solemne la mănăstirea din Obreja la 3 ianuarie 1943.

Articolul "Doi arhimandriți bazilieni" din luna martie 1943 vorbește despre cei doi călugări convertiți la catolicism: Teodosie Bonteanu și Daniil Ciubotaru; despre ei se va vorbi și în numărul din mai. A.G. Delafîntînele, în articolul "Rozariul pe front" povestește despre trei ostași: Petre Ante (Butea), Iojă Andriș (Tămășeni), V. Gorgan (Bălușești), care, pe front fiind, se roagă rozariul. Numărul din martie semnalează și apariția la "Presa Bună" a cărții "Poezii de Zaheu", cu poeziile pr. D. Andrieș, și redă biografia acestuia; de asemenea, se anunță moartea unui vechi director al revistei, pr. dr. Petru Pal. În iunie este descrisă sfințirea bisericii din Vaslui.

La 8 mai 1943, episcopul Mihai Robu numește un nou comitet de conducere al Institutului "Presa Bună": pr. Dumitru Romila (director responsabil), pr. dr. Dumitru Herghelegiu (vicedirector cu probleme administrative), membri consultori: pr. Petru Pleșca, pr. Anton Trifaș, pr. Ioan Mărtinaș, pr. dr. Gaspar Bachmeier, pr. dr. Gheorghe Peț. Numirea comitetului este redată și în revista din luna iunie 1943. Mai multe pagini din numărul iulie-august și din numărul următor anunță și descriu consacrarea ca episcop a Mons. dr. Marcu Glaser la 25 iulie și-i redau biografia. Începând cu numărul din iulie-august, pr. Iacob Ferenț va publica articole în serial despre vizita canonică în parohiile diecezei a episcopului Mihai Robu. "Presa catolică românească", un articol din luna septembrie, face un inventar al celor 18 publicații catolice din țară. Tot în septembrie se anunță că s-au întors de la studii preoții Vasile Gabor, Leopold Nestmann și Petru Bogleș. În luna octombrie Iosif E. Naghiu scrie articolul "Episcopii catolici de Iași"; de asemenea, apare nesemnat articolul "Un scriitor catolic C. Von Schmid". "Originea rugăciunii Bucură-te, Regină" este publicat în noiembrie. Din decembrie o parte dintre articole apar pe două coloane.

În acest an și în cel următor apar următoarele semnături: V.G., Iosif E. Naghiu (I.E.N., I.E., N., I.N., Naghiu), B., Petru Bogleș, D.H., I. Mărtinaș, I.F., A.G. Delafîntînele, August Scriban, S.H., P. Vaes, A.V., H., D.P., Emanoil Florens, Charlotte Sibi, pr. D. Matei (M.D.), M. Delius, Cornelia Breitenfeld, Călin, pr. Ioan M. Gârleanu, pr. I. Jicmon, pr. dr. Ioan Ferenț, C.P., pr. Iacob Ferenț.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat