Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pe urmele fericiților

Cu ocazia beatificării Maicii Speranța a lui Isus, desfășurată la 31 mai, la Collevalenza (Italia), s-a organizat un pelerinaj diecezan pe urmele celor doi fericiți declarați în luna mai: Anton Durcovici și Speranța a lui Isus.

Maica Speranța este fondatoarea congregațiilor Fiicele Iubirii Milostive și Fii Iubirii Milostive, care au membri la Barticești (NT). Grupul de pelerini, format din membri ai congregațiilor amintite, preoți și credincioși din Dieceza de Iași, a fost însoțit de PS Petru Gherghel și a parcurs traseul: Barticești, Máriapócs (Ungaria), Montegrisa, Padova, Assisi, Collevalenza, Roma, Motta di Livenza (Italia), Bad Deutsch-Altenburg (Austria), Sighetu Marmației, Barticești.

La 31 mai, peste 5.000 de pelerini au venit încă de dimineață pentru a participa la Liturghia de beatificare, prezidată de card. Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. Au mai fost prezenți încă patru cardinali, 42 de episcopi - printre care, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă - și peste 200 de preoți.

Printre steagurile prezente, a fluturat și cel românesc, câteva persoane purtând costumul popular din România. La Vatican s-a celebrat a doua zi o Liturghie de mulțumire pentru această beatificare la Altarul Confesiunii. Seara, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie în biserica "San Vitale" din Roma, în prezența a peste 20 de preoți, aducându-se mulțumiri pentru beatificarea episcopului Durcovici. La 2 iunie, grupul de pelerini a vizitat bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", unde a fost hirotonit preot fericitul moldav. Ziua de 4 iunie a fost petrecută la Bad Deutsch-Altenburg, localitatea natală a fericitului Durcovici, pelerinii fiind întâmpinați de pr. paroh și decan Pavel Balint. În cadrul sfintei Liturghii din biserica în care a fost botezat micul Anton, Mons. Rupert Stadler, trimisul card. Christoph Schönborn, a citit mesajul cardinalului, iar PS Petru Gherghel a oferit o distincție specială Arhidiecezei de Viena.

Ultima zi a pelerinajului a fost dedicată pentru Sighetu Marmației, cu vizitarea Cimitirului Săracilor și a Memorialului.

Pe lângă aceste momente comune ale pelerinajului, la 29 mai, PS Petru Gherghel a participat la Universitatea Urbaniana "De Propaganda Fide" din Roma la un moment comemorativ în cinstea fericitului Anton Durcovici, fost student al acestei universități.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat