Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Lecția episcopului martir Anton Durcovici

Ziua de 17 mai 2014 va rămâne înscrisă în inima noastră fără încetare și gândul nostru ne va purta mereu spre păstorul nostru, care continuă să ne ofere o vie și puternică lecție: o lecție de credință, de slujire și de iubire.

Cercetările asupra vieții și mărturiei sale au început încă din clipa când s-a aflat de moartea sa și ne-au oferit prilejul de a descoperi imaginea unui vrednic slujitor al lui Dumnezeu, care nu a încetat, nici în clipele cele mai grele, să ne arate sufletul său mare și exemplul său de credință.

La toate mărturiile date de cei care i-au fost alături și care l-au avut de părinte spiritual, de profesor, de vicar general și apoi de episcop de Iași, arhivele ne-au făcut să descoperim plenar curajul și strădaniile sale pentru a apăra drepturile lui Dumnezeu, ale Bisericii și ale oamenilor, prezentând cu toată priceperea idealurile și misiunea creștinilor în apărarea și răspândirea valorilor spirituale ce trebuie să stea la baza vieții umane și creștine.

Scrierile lui, care ne-au rămas ca o mărturie a gândirii sale și a datoriei de a-i lumina pe oameni, sunt pentru noi pagini importante și norme de viață pentru o trăire plină de demnitate și responsabilitate.

Ne-am bucurat să descoperim, în arhivele ce privesc anchetele și urmărirea din partea securității, convingerile sale, atitudinea sa hotărâtă și curajul de a apăra doctrina creștină, calități ce vin să completeze și să desăvârșească imaginea sa de mare păstor și învățător și profilul său de verticalitate și de martor al valorilor, profund umane și spirituale. Episcopul Anton, cu o înțelepciune și o luciditate exemplară a știut să-și prezinte crezul său, demonstrând în tot ce a declarat profundele sale convingeri religioase și cetățenești și declarând cu mult curaj adevărul, împotrivindu-se noilor principii anticreștine și antisociale ce voiau să fie impuse împotriva învățăturii evanghelice și a tradițiilor moștenite.

Declarațiile lui concretizate în cuvintele "Nu sunt de acord", față de noile reglementări și schimbări, care îl înlăturau pe Dumnezeu din viața omului și a societății, l-au făcut să fie considerat un adevărat obstacol împotriva planurilor diabolice ale comunismului ateu ce trebuia eliminat, cu orice preț, convingeri care, mai târziu, l-au făcut să fie recunoscut ca un adevărat martor curajos și abil al adevărului și al dreptății. Binele și adevărul, mai devreme sau mai târziu, ies la suprafață și înving întunericul, care pentru moment par că au învins. Lumina adevărată împrăștie întunericul și iese biruitoare.

Practic, cei care l-au anchetat și au notat tot ceea ce episcopul a declarat, i-au creionat un adevărat caracter de păstor curajos, care își iubea poporul încredințat și pe toți cei care au avut prilejul să-l vadă și să-l asculte.

Nu știm unde l-au aruncat cei care doreau să-i astupe vocea puternică pentru adevăr, dreptate și demnitate, nu-i cunoaștem mormântul, dar îi moștenim scrisul, convingerile și iubirea jertfelnică și-l vedem mereu cu ochii sufletului nostru, ca pe mielul cel blând din stema sa, care, l-a făcut să se asemene cu Cristos, mielul lui Dumnezeu, care, jertfindu-se, a făcut ca lumea să fie izbăvită de păcat și adăpată cu sângele său nevinovat, ce continuă să irige pământul și să producă rod bogat în istoria noastră.

Suntem convinși că episcopul cel nevinovat, care a fost jertfit, a ieșit biruitor din moarte, iar sângele lui continuă să alimenteze viața spirituală și trăirea creștină.

La 17 mai am trăit bucuria unei strălucitoare recunoașteri din partea Sfântului Părinte Francisc că episcopul nostru, mort pentru credință, este cu adevărat fericit, vrednic de a fi cinstit; a intrat în istorie și s-a înscris în rândul marilor eroi, pe umerii cărora s-a consolidat adevărul, iubirea și viitorul demn pentru poporul nostru.

Am făcut sărbătoare și l-am preamărit pe Dumnezeu și cinstit pe acest erou.

Ne-am bucurat că oameni de toate convingerile și condițiile sociale, creștini catolici și frați ortodocși, autorități centrale și locale, au ținut să onoreze cu întreaga comunitate catolică din Moldova și au adus un prinos de prețuire unui mare om, unui păstor curajos și unui erou al poporului nostru, admirând marea lui jertfă și marea lui lecție de credință și de demnitate.

Nu vom uita această zi pe care am înscris-o în istoria comunității noastre și nu vom uita nicicând profilul său spiritual și moral.

Deschizând și inaugurând în preajma acestui mare eveniment un memorial în catedrala noastră Sfânta Maria, Regină, avem acum o continuă catedră de istorie și credință, de jertfă și iubire.

Relicvele cele mai scumpe nu sunt din trupul său jertfit în închisoarea din Sighetu Marmației, ci sunt cuvintele lui, testamentul său și crezul care l-a animat în toată viața și misiunea sa.

Ele constituie o lecție ce nu trebuie nicicând uitată.

În Scrisoarea către Evrei avem o chemare și un îndemn: "Amintiți-vă de conducătorii voștri, care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu, și meditând împlinirea vieții lor, imitați credința lor" (13,7).

Episcopul Anton Durcovici ne va aminti în fiecare joi din săptămână și în fiecare zi de 17 din lună, ca și în fiecare zi de 10 decembrie din an, că el însuși rămâne ca o lecție vie pentru trăirea creștină și umană, ca un testament provocator și mobilizator pentru drumul vieții noastre.

Le suntem recunoscători tuturor acelora care au făcut să strălucească pe cerul Bisericii noastre o nouă lumină și adevărată stea călăuzitoare, ca și celor ce vor continua să ne arate și să ne îmbucure cu bogăția lecției sale, un far luminos pentru o viață demnă și frumoasă.

Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul! (Ps 143,15)

Iași, 17 iunie 2014

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat