Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

- P.E.I. (Roman). "În luna noiembrie, la 29, împlinesc 60 de ani. În toată activitatea mea profesională am un stagiu de cotizare de 34 de ani, 2 luni și 7 zile, din care 21 de ani, 8 luni și 3 zile pe grupa a II-a de muncă, aceasta însemnând 5 ani și 3 luni vechime. În aceste condiții, doresc să știu dacă pot ieși la pensie de drept la vârsta de 60 de ani".

Așa cum am precizat și în numărul din luna aprilie, potrivit art. 52 din legea 263/2010, "pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în locurile de muncă încadrate în grupa I sau a II-a, vârsta standard de pensionare este redusă, astfel că, având în vedere informațiile furnizate de dv., puteți solicita pensionarea pentru limită de vârstă.

- P.C. (Bacău). "În luna martie 2014 am fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bacău pentru o faptă penală și aș dori să știu dacă pot declara recurs în casație împotriva acestei hotărâri și unde se soluționează cauza".

Potrivit art. 435 din Noul Cod de Procedură Penală, "recursul în casație poate fi introdus de către părți sau procuror în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei instanței de apel. Recursul în casație se poate declara în următoarele cazuri:
- în cursul judecății nu au fost respectate dispozițiile privind competența după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanță inferioară celei legal competente;
- inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală;
- în mod greșit s-a dispus încetarea procesului penal;
- nu s-a constatat grațierea sau în mod greșit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost grațiată;
- s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege;

Cererea de recurs în casație se formulează în scris și va cuprinde: numele și prenumele, domiciliul sau reședința părții, numele, prenumele și domiciliul profesional al avocatului sau, după caz, numele și prenumele procurorului care exercită recursul în casație, precum și organul judiciar din care face parte, indicarea hotărârii care se atacă, indicarea cazurilor de recurs în casație pe care se întemeiază cererea și motivarea acestora, semnătura persoanei care exercită recursul în casație și/sau semnătura avocatului. Aceasta, împreună cu înscrisurile anexate se depun, însoțite de copii pentru procuror și părți, la instanța a cărei hotărâre se atacă. Președintele instanței a cărei hotărâre se atacă ori judecătorul delegat de către acesta va comunica procurorului și părților copii de pe cererea de recurs în casație și celelalte înscrisuri doveditoare, cu mențiunea că se pot depune concluzii scrise în termen de 10 zile de la primirea comunicărilor, la aceeași instanță. Nedepunerea de către părți și procuror de concluzii scrise nu împiedică judecarea recursului în casație. În termen de 5 zile de la depunerea concluziilor scrise sau de la expirarea termenului de depunere a acestora, președintele instanței sau judecătorul delegat de către acesta va înainta Înaltei Curți de Casație și Justiție dosarul cauzei, cererea de recurs în casație, înscrisurile anexate, dovezile de comunicare efectuate, precum și după caz, concluziile scrise.

Admisibilitatea cererii de recurs în casație se examinează în camera de consiliu de un complet format dintr-un judecător, după depunerea raportului magistratului-asistent și atunci când procedura de comunicare este legal îndeplinită. Dacă cererea de recurs în casație nu este făcută în termen, nu se încadrează în cazurile prevăzute de lege sau este vădit nefondată, instanța respinge, prin încheiere definitivă, cererea de recurs în casație. În cazul în care instanța constată că cererea îndeplinește condițiile prevăzute de art. 434-438, dispune prin încheiere admiterea în principiu a cererii de recurs în casație și trimite cauza în vederea judecării recursului în casație.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat