Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Cuvintele papei
La rugăciunea "Regina coeli", duminică, 18 mai, papa Francisc a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul beatificării episcopului martir Anton Durcovici: "Ieri, la Iași în România, a fost proclamat fericit episcopul Anton Durcovici, martir al credinței. Păstor zelos și curajos, a fost persecutat de regimul comunist român și a murit în închisoare, a murit de foame și de sete, în 1951. Împreună cu credincioșii din Iași și din toată România, îi aducem mulțumiri lui Dumnezeu pentru acest exemplu!"

Noul superior general
Fratele Robert Schieler, originar din SUA, 64 de ani, a fost ales, la 20 mai, noul superior general al Fraților Școlilor Creștine, pentru un mandat de șapte ani. Este al 27-lea succesor al fondatorului, sfântul Ioan Baptist de La Salle. Alegerea a fost făcută în cadrul celui de-al 45-lea capitul general al institutului Frații Școlilor Creștine, desfășurat la Roma între 22 aprilie și 8 iunie, cu tema "Această lucrare a lui Dumnezeu este și a noastră", reunind 93 de frați din 32 de țări. Din România participă fr. Vincențiu Ghiurcă.

Piesă de teatru în Austria
"Episcopul Durcovici - Viața lui pentru credință" a fost titlul dramei de teatru în trei acte prezentată în sala Primăriei din Bad Deutsch-Altenburg, marți, 22 aprilie. Viceprimarul Ernest Windholz a prezentat figura "fiului landului Austriei de Jos - Niederösterreich". Părintele paroh Pavel Balint a vorbit despre episcopul și martirul Durcovici și a interpretat în premieră "Imnul închinat episcopului martir Anton Durcovici" (compoziția muzicală, pr. Pavel Balint, care a tradus în germană textul original al pr. Eduard Soare). Regizoare și autoare a textului este Brigitta Reiner-Schirmbrad. Premiera dramei "Bischof D." va fi sâmbătă, 4 octombrie, în biserica parohială "Adormirea Maicii Domnului" din Bad Deutsch-Altenburg.

Liturghii la Paris
În mod oficial și cu acordul Arhiepiscopiei de Paris, începând cu 11 mai, la Paris se celebrează o Liturghie în limba română, în rit romano-catolic, în fiecare duminică, la ora 15.30, în biserica "Sfântul Bernard de la Chapelle" (12 rue Saint-Bruno, sectorul 18). Prin bunăvoința părintelui paroh Livio Pegoraro, comunitatea română a primit capela "Sfânta Fecioară Maria" din cadrul bisericii "Sfântul Bernard", unde se pot aduna pentru rugăciune începând cu ora 15.00 în fiecare duminică. Pr. Nicolae Cibian asigură asistența spirituală, putând fi contactat la: 42, rue Albert Thomas, 75010-Paris, tel. 0033/676377394. Pentru această comunitate a fost creată pagina de facebook: facebook. com/misiunea.catolica.

Mir și vizite
În Austria, la 28 mai, episcopul Aurel Percă s-a întâlnit cu preoții români din Dieceza de Graz-Seckau, iar la 29 mai a vizitat Parohia Obdach, unde este paroh pr. Claudiu Budău, celebrând Liturghia de prima Împărtășanie pentru copiii din filiala Kathal. În Italia, episcopul Aurel va conferi sacramentul Mirului în două comunități de români păstorite de pr. Adrian Chili: Ladispoli (1 iunie) și Cesano (2 iunie). La 5 iunie va face o vizită în Bad Deutsch-Altenburg, locul de naștere al fericitului Anton Durcovici.

Hram la Chișinău
PS Petru Gherghel, însoțit de pr. Felix Măriuț și pr. Cornel Cadar, a participat sâmbătă, 24 mai, la hramul catedralei "Providența Divină" din Chișinău. În cadrul Liturghiei, prezidată de episcopul de Iași, acesta a oferit PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, o relicvă a fericitului Anton Durcovici, precum și crucea "Anton Durcovici". La Liturghie au participat circa 30 de preoți din Republica Moldova și din Dieceza de Iași, numeroși credincioși, persoane consacrate și reprezentanți ai corpului diplomatic. Catedrala din Chișinău a fost consacrată la 22 mai 1908.

În pelerinaj
Maica Speranța a lui Isus a fost beatificată la 31 mai la Collevalenza (Italia), fiind prezent și un grup de pelerini din Dieceza de Iași, coordonat de Slujitoarele și Fiii Iubirii Milostive, din Barticești, la sărbătoare participând și PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Alăturându-se pelerinilor, care au mers mai departe și pe urmele fericitului Anton Durcovici, PS Petru Gherghel va prezida la 1 iunie o Liturghie în biserica "San Vitale" din Roma, la 2 iunie în bazilica "San Giovanni in Lateran" (unde în 1910 a fost hirotonit preot cel care avea să devină episcopul Durcovici), la altar fiind și PS Aurel Percă, iar la 5 iunie a fost prevăzută o vizită la Bad Deutsch-Altenburg.

Comemorare Durcovici
Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma a găzduit, la 29 mai, un act comemorativ în cinstea fericitului episcop martir Anton Durcovici, student al Colegiului Urban "De Propaganda Fide" și al aceleași Universități. Dintre cei invitați au intervenit ÎPS Savio Hon Tai-Fai, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, PS Petru Gherghel, pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare, și Mons. Vincenzo Viva, rector al Colegiului Urban.

Sesiune a CER
Participarea credincioșilor catolici la vot, apărarea familiei și a vieții, promovarea libertății și a drepturilor fundamentale ale omului, situația din Ucraina, pastorația rromilor, învățământul confesional catolic au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici și greco-catolici din România în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER). Lucrările au avut loc în perioada 5-7 mai și au fost găzduite de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea. Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 2-4 septembrie, la Timișoara.

Pelerini ai recunoștinței
Fosta închisoare din Sighetu Marmației, unde a murit fericitul episcop martir Anton Durcovici, a fost destinația a trei grupuri de credincioși. Din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași au fost 59 de pelerini, în perioada 25-27 aprilie, însoțiți de părintele paroh Petru Sescu, din Parohia Vaslui au fost 58 de pelerini, în perioada 26-27 aprilie, însoțiți de părintele paroh Bogdan Herciu, iar pr. Fabian Doboș a însoțit în perioada 22-24 mai un grup de 32 studenți din Asociația Studenților Catolici din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat