Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Copilul, un dar al lui Dumnezeu

Fiind prezent la Iași pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici, părintele Eugen Blaj, misionar în Kenya, a răspuns la câteva întrebări cu privire la condiția copiilor din Kenya.

- Care este condiția socială și locul unui copil în societatea africană kenyană?

Copilul este considerat un dar al Domnului pentru familie și e un motiv de bucurie. Chiar dacă băieții sunt într-un fel privilegiați, familia se bucură indiferent dacă e băiat sau fată. Grija pentru creșterea copiilor este preluată de mamă, tatăl fiind mai mult preocupat de hrană și păstorirea animalelor. Cele mai multe probleme le întâmpină copiii din cauza condițiilor primitive de viață.

- Care sunt condițiile de viață ale unui copil, asistența medicală, hrana, îmbrăcămintea?

Ținând cont că ei se află în deșert, serviciile sunt minime. Misiunea noastră are un dispensar unde copiii pot primi îngrijire medical-sanitară de bază, nu ne permitem prezența unui doctor pentru tratamente de specialitate. Copiii cu boli grave sunt trimiși la spitalul din Marsabit. În ceea ce privește hrana, cei mai mulți dintre ei mănâncă la școală. Acasă, părinții, cu puținele alimente primite sub forma ajutoarelor din partea misiunii sau organizațiilor, pregătesc o mămăligă cu untură întinsă sau ulei, gogoși, lipie, lucruri simple. Doar angajații guvernului își pot permite să cumpere și să aibă o masă îndestulată, pentru ceilalți masa este foarte săracă. În ceea ce privește îmbrăcămintea, cei mai mulți primesc și sunt obligați să poarte o uniformă școlară. Sâmbăta, dacă au apă, își spală uniformele și atunci îmbracă o haină tradițională ieftină. Mulți umblă cu haine rupte sau cârpite. Trăiesc în deșert, își duc viața în praf și folosesc orice haină până nu mai poate fi purtată.

- Ce ne puteți spune despre educația copiilor?

De câțiva ani, guvernul obligă școlile primare să aibă și grădinițe pentru a oferi copiilor primele noțiuni de educație. O parte dintre grădinițele construite de misiune au trecut în administrația statului. Celelalte 16, deși recunoscute de stat, au rămas în administrarea noastră. Încercăm să-i stimulăm pe părinți să-și trimită copiii la grădiniță și școală pentru că, în general, trimit unul sau doi, restul rămânând acasă pentru a avea grijă de animale. Din cauza distanțelor mari pe unii copii încercăm să-i cazăm la internat, dar și acolo ne este destul de greu. Hrana oferită de școli este mereu aceeași. În general grăunțe, fasole, grâu sau orez, alimente neperisabile, pentru că nu există curent electric și frigidere și pentru că se pregătesc ușor prin fierbere și fără condimente. În Maikona sunt șapte școli autorizate. Deși preluate de stat, cele mai multe sunt susținute de misiune. Încercăm să-i ajutăm pe profesori și voluntari să supraviețuiască pentru a-și duce munca de educație la bun sfârșit.

- Misiunea are ca scop primar transmiterea credinței. Cum vă apropiați de copii?

Toate activitățile misiunii au ca scop însămânțarea credinței, iar metodele sunt diferite. Încercăm mai întâi să ne apropiem de ei prin activități, prin educația oferită la grădinițe și oratoriu, mai apoi oferim o pregătire catehetică. Aceasta urmărește înainte de toate cunoașterea lui Isus Cristos. Copiii au credință, dar dacă nu-l cunosc pe Dumnezeu și pe Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu venit în lume, atunci credința creștină riscă să se amestece cu elementele religioase tradiționale și să se piardă.

- Ce ați dori să transmiteți credincioșilor din Dieceza de Iași?

Dorim să le mulțumim pentru rugăciuni și pentru susținerea materială. Dumnezeu îi ascultă și ne dă puterea și posibilitatea de a găsi cele necesare pentru copii. Cu ajutorul lor putem oferi celor mici hrană, educație și cele necesare pentru viață. Dumnezeu să le răsplătească tuturor generozitatea!

Pr. Florin Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat