Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Montligeon

În nordul Franței, la 40 km de orașul Alençon (locul de naștere al sfintei Tereza a Pruncului Isus), poate fi vizitat sanctuarul "Sfânta Maria de la Montligeon". La margine de pădure, bazilica domnește maiestuoasă cu cele două turnuri neogotice ale sale, care parcă străpung cerul. E un loc unde domnește pacea, un loc special de rugăciune pentru cei răposați.

Ideea acestui sanctuar aparține pr. Paul Buguet. La 1 august 1878, el a fost numit paroh în localitatea La Chapelle-Montligeon. Aici oamenii erau săraci, iar el, pentru a-i ajuta să rămână în sat, înființează o tipografie și ateliere de confecționat dantele și mănuși. Parohul, fiind un om foarte evlavios, la un timp a remarcat că foarte multe familii își uită cam repede răposații. Mai mult, în anul 1876 moare un frate al său strivit de un clopot, într-un sat vecin. Zdrobite de durere, îi vor muri, în scurt timp, și două nepoate. În mintea părintelui Buguet era o permanentă întrebare: Oare unde sunt sufletele lor?

Pornind de aici, în anul 1884 întemeiază Opera Ispășitoare pentru Eliberarea Sufletelor Uitate din Purgator", operă pe care episcopul de Séez, Mons. François-Marie Trégaro, o va aproba la 4 octombrie 1884.

Începe să cutreiere satele din jur pentru a vorbi despre opera sa și va reuși, în puțin timp, să o propună foarte multor dieceze din Franța. În anul 1893, papa Leon al XIII-lea o va ridica la rangul de arhiconfraternitate, iar în anul 1895 o va numi "prima-primaria", adică mama tuturor asociațiilor dedicate rugăciunii pentru sufletele din purgator.

La Montligeon, deoarece biserica parohială devenise neîncăpătoare, pr. Buguet face demersuri pentru a construi una nouă, iar episcopul său este de acord. Piatra fundamentală este binecuvântată la 4 iunie 1896, iar la 1 iunie 1911 se celebrează aici prima sfântă Liturghie.

Noua biserică este consacrată solemn la 28 august 1928 și este pusă sub patronajul sfintei Fecioare Maria Eliberatoare. A doua zi, papa Pius al XI-lea îi conferă titlul de basilica minor. Dimensiunile sanctuarului sunt impresionante: 74 m lungime, 32 m lățime și două turnuri înalte de 60 m, pelerinii supranumind-o "catedrala din câmp".

Intrând în bazilică, pelerinul descoperă statuia Maicii Domnului, punctul principal al sanctuarului. Este sculptată în marmură albă de Carrara, cântărește 16 tone și este semnată de sculptorul italian Adamo Tadolini.

Fecioara ține în brațe pruncul, iar în fața Mariei sunt două femei. Femeia din partea stângă pare să fie un suflet din purgator care se roagă doar cu privirea ațintită spre Regina eliberatoare. Maria îi întinde mâna spre a o salva. Persoana din dreapta primește de la pruncul Isus coroana vieții. E interesant că cele două persoane se aseamănă perfect. Probabil sculptorul a voit să reprezinte aceeași persoană în două momente diferite.

Statuia a fost încoronată, în mod solemn de către cardinalul Parisului, Jean Verdier.

Bazilica impresionează și prin mulțimea de vitralii și statui, fiind reprezentați sfinți din toate timpurile.

Membrii confraternității din Montligeon se roagă în favoarea altor credincioși, vii sau răposați, pentru că, vorbind despre comuniunea sfinților, "când se înalță un suflet, lumea întreagă se înalță".

Cardinalul Eugenio Pacelli, într-o scrisoare adresată la a cincizecea aniversare a confraternității, scria: "Acest exercițiu de caritate evanghelică deschide tuturor membrilor comorile îndurării divine atât de generos promise de Domnul celor care vor fi milostivi".

În rafturile imense ale sanctuarului, în schimbul unei donații, sunt înscrise nume ale multor răposați din toată lumea.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat