Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Card. Angelo Amato: Un mesaj de mărturie pentru societatea de astăzi

Laura Chirilă, din echipa Radio Maria prezentă la Iași pentru Liturghia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, a realizat în preziua acestei celebrări, 16 mai 2014, un interviu cu ES card. Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților și reprezentantul Sfântului Părinte la Liturghia de beatificare. Întrebările au fost puse prin intermediul părintelui Isidor Iacovici. Traducerea în limba română a fost făcută de Mihaela Condac. Redăm aici o parte din interviu.

- După episcopii János Scheffler, Szilárd Ignác Bogdánffy și pr. Vladimir Ghika, Anton Durcovici este al patrulea martir din perioada comunistă ridicat la cinstea altarelor. Care este însemnătatea recunoașterii martiriului episcopului Anton Durcovici pentru România?

Pentru România în general, nu doar pentru Biserică, ci pentru toată populația, este un eveniment istoric, deoarece la Iași se desfășoară pentru prima dată un astfel de eveniment. Apoi este un eveniment istoric, pentru că ep. Anton Durcovici este un erou, un erou al credinței, deci un erou al Bisericii, al evangheliei. Un erou care a făcut bine, și nu rău. A creat unitate, și nu divizare. De aceea, un martir este un martor al bunătății Domnului pe pământ.

- Care este moștenirea pe care episcopul Anton Durcovici a lăsat-o Bisericii Catolice din România?

Este un mesaj de mărturie pentru societatea de astăzi, care de multe ori uită mesajul evangheliei și își construiește idolii săi falși. Episcopul ne invită să fim fideli evangheliei, să fim creștini mărturisitori ai adevărului care este Domnul nostru Isus Cristos, dar mai ales al adevărului evangheliei. Invită creștinii să citească evanghelia și să o pună în practică, așa cum spuneau teologii antici: sine glosa (fără a adăuga nimic).

- Prin mâinile dv. trec zeci de dosare de beatificare și biografii ale potențialilor sfinți. Ce au toți în comun? Ce face din niște simpli oameni podoabe ale Bisericii?

Au în comun realitățile esențiale ale sfințeniei, mai exact caracterul eroic al vieții de credință, de speranță și de caritate și caracterul eroic al vieții de prudență, dreptate, tărie și cumpătare. Practic au trăit în mod eroic virtuțile creștine. Dar mă veți întreba: Ce înseamnă în mod eroic? În mod eroic înseamnă superior mediei creștinilor. În acest caz, Durcovici a trăit virtuțile credinței, carității, tăriei în mod superior tuturor nouă, deoarece a murit pentru evanghelie.

- Cum pot deveni simplii creștini stele ale Bisericii?

Să-l lăsăm pe Dumnezeu să creeze stelele. Noi spunem că toți creștinii, dacă sunt fideli evangheliei și Botezului lor, pot deveni sfinți. Și nu numai episcopii, nu numai preoții, nu numai călugării și călugărițele, dar și tații și mamele de familii, și tinerii. Eu, ca salezian, îmi amintesc de sfântul Dominic Savio, un băiat de 14 ani, elev al sfântului Ioan Bosco. El a devenit sfânt trăind ca adolescent și apoi ca tânăr așa cum spunea: "Sfințenia mea constă în a fi foarte vesel, deoarece tristețea este a celor răi, bucuria este a celor buni".

* * *

"Biserica Catolică, încă de la începuturi, a fost o Biserică de martiri. Martiriul reprezintă sigiliul suprem al iubirii și al fidelității creștinilor față de Cristos și față de cuvântul său de viață și adevăr. (...) Prin beatificarea episcopului Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos".

Card. Angelo Amato



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat