Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Din istoria revistei (XVI)

Pr. Dumitru Herghelegiu - director al revistei (I)
1941-1942

Din luna mai 1941 director al revistei este pr. dr. Dumitru Herghelegiu (4 septembrie 1915 - 20 mai 1994). Preocuparea părintelui este să îmbunătățească revista în calitate. Avea nevoie de fonduri și de persoane care să scrie. În acest scop scrie unor preoți din dieceză rugându-i să-i sprijine demersul.

Revista își schimbă coperta, cuprinsul fiind pus pe aceasta (începând cu iunie 1941), și își dublează numărul de pagini (începând cu februarie 1942). Sunt publicate cântece și articole la nivelul celor din timpul Mons. A. Gabor.

Numărul din iunie 1941 consemnează înscrierea la Oțeleni a 180 de membri în Apostolatul Rugăciunii și a 127 în Cruciada Euharistică, sfințirea a treisprezece preoți franciscani la Luizi-Călugăra și moartea ep. Al. Niculescu de la Blaj. În iulie 1941 se anunță că au luat ființă două noi parohii: Ciugheș și Fundu Răcăciuni, având ca parohi pe pr. Iosif Petrișor și pr. Carol Susan. În august 1941, pr. D. Matei publică articolul "Gânduri la patul unui rănit". În noiembrie se anunță moartea pr. Matei Szidaghis, paroh de Bălți. Sunt publicate în acest an, precum și în următorii articole despre Acțiunea Catolică și Apostolatul Rugăciunii, Inima lui Isus.

În revista din anul 1942 mai multe articole sunt consacrate răniților din război și ajutorului pe care îl dă Biserica Catolică din Moldova. În revista din februarie 1942 sunt publicate imagini legate de "Centenarul Congregației Notre Dame de Sion". În numărul din martie se anunță că se reînființează Liga "Presa Bună". Din martie 1942 (până în aprilie 1943), pr. Ioan Mărtinaș începe un serial "Din istoria Bisericii Catolice din Moldova". Același număr anunță moartea unui vechi colaborator (1930-1941), pr. Dumitru Andrieș, precum și moartea parohului de Crâsnișoara Veche, pr. Ioan Moscicki. Sunt publicate, de asemenea, gânduri dintr-un caiet personal al Mons. A. Gabor. În luna mai sunt publicate mai multe articole despre papa Pius al XII-lea, iar în iunie se anunță că la Sprânceana a fost botezat al optulea copil "al eroului sergent Andrei Mihoc, mutilat în chip îngrozitor de ruși pentru că n-a vrut să-și trădeze țara". Tot în această lună începe un serial care va continua și în următoarele numere: "De prin satele noastre". În septembrie este anunțată moartea pr. Iosif Kledzik, paroh de Solonețu Nou, iar în octombrie, inaugurarea bisericii din Focșani. O vizită a directorului revistei prin mai multe parohii din Bucovina este descrisă în revista din luna septembrie, iar sub titlul "Solemnități rare în Dieceza de Iași", în luna noiembrie-decembrie, este descrisă sfințirea bisericilor din Grozești și Pralea. Este redată, de asemenea, o fotografie a pr. Dumitru Matei "În uniforma de căpitan, stă azi alături de soldații de pe front", și este anunțată moartea pr. Petru Neumann. "Discursul Sfântului Părinte către scriitorii și ziariștii români" este publicat în același număr dublu.

În acești doi ani pe paginile revistei apar semnăturile: Dumitru Herghelegiu (D.H., h., d.), D. Matei (d.m., M.), pr. Valentin Tamaș, Charlotte Sibi (C.S.), pr. I. Jicmon, Marini, Teofil, M. Dulius, V. Ambăruș (A.V.), S. Severin, Apostolul, Tr. Cosma. P. Plus, A.G. Delafântânele, pr. C. Sohn, pr. C. Vaes, G.B., Emil Apăscăloaiei, C. Hausner, pr. Ioan Gârleanu, O.R., pr. I. Tălmăcel, A.R., V.G., pr. I.F., B.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat