Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mulțumire pentru darul beatificării

În toate parohiile din Dieceza de Iași s-au înălțat duminică, 18 mai rugăciuni de mulțumire pentru darul beatificării. În mod special, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", la ora 11.00, a fost celebrată o Liturghie pontificală, prezidată de PS Petru Gherghel, la care au fost prezenți cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, PS Aurel Percă, episcopi din țară și din străinătate, aproximativ 40 de preoți, seminariști, persoane consacrate și mulți credincioși laici.

În cadrul predicii, ÎPS Ioan Robu a prezentat imaginea fericitului Anton Durcovici, amintind diferite episoade din viața acestuia. "Eu cred, a spus arhiepiscopul, că tot ceea ce a făcut episcopul Durcovici în ultimii ani, atât la București cât și la Iași, este testamentul său pastoral către noi toți, care are în centru acest îndemn: Să nu ne pierdem identitatea catolică!"

Spre finalul Liturghiei, în numele credincioșilor, PS Petru Gherghel a înălțat spre Dumnezeu o rugăciune prin mijlocirea fericitului Anton Durcovici, după care relicva fericitului martir a fost purtată într-o capelă special amenajată la intrarea în catedrală.

La sfârșitul Liturghiei, păstorul diecezei a mulțumit pentru sprijin, în mod special cardinalului Angelo Amato, căruia i-a dăruit o cruce pectorală, un relicvariu cu manuscrisul fericitului Anton Durcovici și o plachetă memorială cu chipul noului fericit. ÎPS Francisco-Javier Lozano și ÎPS Ioan Robu au primit câte un relicvariu și o plachetă. O relicvă a fost oferită și pr. Eugen Blaj, misionar în Kenya, membrilor familiei Durcovici, precum și comunității din Bad-Deutsch Altenburg.

Celorlalți episcopi prezenți sau reprezentanților diferitelor episcopii le-au fost oferite câte o cruce "Anton Durcovici", o prelucrare după crucea primită de episcopul martir când a fost numit canonic al catedralei din București (8 martie 1923). Aceeași cruce a fost oferită și unor preoți reprezentanți ai altor episcopii, reprezentanților Colegiului Urban, pr. Zdzislaw Kijas, OFMConv., și pr. Isidor Iacovici, relator și respectiv postulator al cauzei de beatificare.

Memoria episcopului martir rămâne în inima fiecăruia, cu dorința ca, în curând, să fie proclamat sfânt al Bisericii Catolice.

Înainte și după beatificare

Mai multe manifestări și celebrări au pregătit sau au prelungit momentul beatificării.

Duminică, 11 mai, PS Petru Gherghel a prezidat ceremonia de sfințire a memorialului Anton Durcovici, amenajat la subsolul catedralei din Iași.

Apropiindu-se ziua beatificării, printr-o novenă sau triduum de pregătire, s-au intensificat în dieceză rugăciunile și celebrările care au avut în centru imaginea episcopului martir. În seara de 16 mai, timp de aproape două ore, tinerii din Iași și din împrejurimi au susținut privegherea de rugăciune în catedrală, fiind condusă de PS Petru Gherghel alături de ÎPS Francisco-Javier Lozano.

În seara zilei de 17 mai, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", unde odinioară a slujit fericitul Anton, s-a celebrat o Liturghie de mulțumire pentru darul beatificării, după care PS Petru Gherghel și cardinalul Angelo Amato au dezvelit și binecuvântat, în curtea catedralei, bustul noului fericit, un monument din bronz, care are 1,50 m înălțime și cântărește 320 kg. Imediat a urmat concertul omagial în cinstea beatificării, susținut de corul Juvenes Ecclesiae, după care, la subsolul catedralei, au fost oferite crucea "Anton Durcovici" și diplome de onoare celor care s-au ocupat mai îndeaproape de evenimentul beatificării.

Pagină realizată de pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat