Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Calea crucii pentru viață
Pentru a trăi mai profund misterul pascal, dar și a aprofunda misterul vieții și al iubirii lui Dumnezeu față de oameni, marți, 18 martie, elevii de la mai multe licee din Bacău s-au rugat Calea crucii pentru viață, în biserica "Ss Petru și Paul" din Bacău, animați fiind de profesorii de religie, de părintele inspector zonal prof. Lucian Adam și de pr. Iulian Robu.

Consiliu Prezbiteral
Episcopia de Iași a găzduit, la 3 aprilie, sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral, fiind prezenți 36 de preoți, membri (decani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai preoților parohi, vicari și călugări, membri ai comisiei de organizare a beatificării) și alți invitați. S-au analizat diferite subiecte de interes pastoral și administrativ, în special pentru pregătirea celebrării din 17 mai, dedicată declarării de fericit a episcopului martir Anton Durcovici. A fost propusă o colectă diecezană dedicată evenimentului beatificării, fiind stabilită pentru duminica a treia a Paștelui, 4 mai.

Profesiuni
- Sr. Monica Martin a făcut profesiunea solemnă la 19 martie, în Congregația "Surorile Providenței", în cadrul Liturghiei prezidate de pr. Isidor Dâscă în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău.
- Sr. Valerica Boglaru, din Congregația Slujitoarele "Sărace ale Divinei Providențe" (Surorile "Don Calabria"), a făcut profesiunea perpetuă, în prezența sr. Maria Chiara Grigolini, superioară generală, marți, 25 martie, în biserica din Răcăciuni, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel.
- Au reînnoit voturile sr. Sabina Brigita Brandiu (Săbăoani "Sfânta Cruce" - pentru trei ani) și sr. Bianca Rotaru (Nicorești, pentru un an), iar postulanta Veronica Dogaru (Galbeni) a intrat în noviciat, în cadrul Liturghiei prezidate de PS Petru Gherghel la 25 martie, în biserica din Barați.
- Sora M. Cristiana (Mihaela) Coșa și sr. Myriam (Gabriela) Iojă vor face profesiunea perpetuă, în cadrul Liturghiei din 15 iunie, care va fi prezidată de PS Petru Gherghel în capela mănăstirii "Maica Unității" din Viișoara.

Noua mantie
Icoana de la Cacica împodobită cu noile veșminte și coroanele realizate în Polonia a fost înmânată de pr. Roman Majewski, OSPPE, priorul sanctuarului Czestochowa unei delegații din Dieceza de Iași, formată din PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Romuald Bulai, pr. Marius-Stanislau Bucevski și Ghervase Longher, în seara de marți, 8 aprilie. Ceremonia a fost transmisă în direct de televiziunea Trwam din Polonia, înregistrarea putând fi urmărită pe site-ul sanctuarcacica.ro. Papa Francisc a binecuvântat noile veșminte și coroane ale icoanei, în cadrul unei audiențe la Vatican în ziua de 30 aprilie. Încoronarea oficială a icoanei va avea loc la Cacica la 15 august.

Simpozion despre comunism
"Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est în căderea comunismului" va fi tema simpozionului care va fi organizat la Institutul Teologic din Iași, la 8 mai. Structurat în două sesiuni, "Relațiile dintre Vatican și Biserica Catolică din Europa de Est" și "Contribuția martirilor români în căderea comunismului", va reuni conferențiari din România, Republica Moldova și Italia, care vor analiza situația unor țări în care a fost prezent comunismul și vor prezenta figurile a doi mari martiri din perioada comunismului: Vladimir Ghika și Anton Durcovici. Va avea loc și înmânarea diplomelor de bacalaureat în teologie preoților sfințiți anul trecut.

Gaudiumetspes.ro
Cei interesați de activitățile Centrului "Gaudium et Spes", programate pe anul 2014, precum și cei doritori de alte informații pot vizita, începând de luni, 31 martie, site-ul acestui centru, la adresa www.gaudiumetspes.ro. Datele prezentate pe site sunt utile mai ales acelor persoane care participă la activitățile centrului, fie pe plan spiritual (exerciții spirituale, zile de reculegere), fie pe plan formativ (cursuri biblice, Acțiunea Catolică etc.).

Caravana Durcovici
Campania de popularizare a figurii episcopului Anton Durcovici, intitulată sugestiv "Caravana Durcovici", cu reprezentarea piesei de teatru "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz", de Laurențiu Budău, susținută de "Teatrul din Clopotniță" din Bacău, în regia artistică a lui Ion Coșa, a ajuns în ultimele săptămâni în numeroase colțuri ale țării. După o reprezentație la Teatrul "Țăndărică" din București (15 martie), câțiva actori au animat cursurile de formare pentru lectori desfășurate la Traian (Nt) și au prezentat înregistrarea video integrală a piesei la Tămășeni (29 martie) și parțială, la Buruienești (7 aprilie). Au urmat încă trei reprezentații la Luizi-Călugăra (6 aprilie), Suceava (12 aprilie) și Onești (28 aprilie). În lunile următoare sunt programate alte spectacole în diferite localități din țară.

Pentru creștinii din Cipru
Având mandat din partea episcopului Petru Gherghel, în Săptămâna Sfântă, pr. Alois Fechet a asigurat asistența spirituală a credincioșilor catolici români aflați în Cipru: "Am găsit credincioși din Adjudeni, Tămășeni, Sagna, Roman, Barticești, Săbăoani, Iugani, Gherăești, Hălăucești, Bacău, Adjud, Sascut, Oțeleni, Slobozia, Boghicea, Onești, Brașov, Constanța, Galați, Iași. Nu au deloc o viață ușoară, dar sunt harnici, cinstiți și iubitori ai credinței", a spus părintele.

Pe scurt
- 17 martie: Rozariu pentru viață recitat în fața Maternității din Bacău de câteva zeci de credincioși
- 25-27 martie: Conferințe despre filozofie la Roman și Iași, susținute de prof. dr. Christian Trottmann din Franța
- 27-30 martie: Zilele familiei, în Parohia Mărgineni, predicator fiind pr. Felician Tiba
- 29 martie: Zi de reculegere pentru 65 de tineri din Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău, la Luncani
- 3 aprilie: Conferința științifică "Ouăle de Paști la români", susținută de prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău
- 5 aprilie: "Missio canonica" la Onești pentru 17 profesori de religie din zonă
- 5 aprilie: Zi de reculegere pentru terezinele din țară, la Iași, cu tema "Mărturisirea și răspândirea carismei vocației noastre seculare"
- 5-6 aprilie: Pelerinaj la Sighetu Marmației al unui grup de credincioși din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț
- 8 aprilie: Dezbaterea "Crucii tale ne închinăm. Postul Mare: semnificație și trăire", la Roman, cu conferințe ținute de pr. Conf. univ. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, rectorul Seminarului Franciscan, și pr. Alexie Ichim, stareț al mănăstirii ortodoxe "Acoperământul Maicii Domnului"
- 9-13 aprilie: Participarea Editurii "Sapientia" la Târgul "Gaudeamus", la Cluj-Napoca
- 11-13 aprilie: Campus vocațional la Seminarul "Fericitul Ieremia" din Onești
- 12 aprilie: Zi de reculegere pentru familii, organizată de Acțiunea Catolică la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian
- 14-16 aprilie: Campus vocațional la Liceul Franciscan din Roman
- 26 aprilie: Pelerinajul absolvenților de liceu, promoția 2014, la sanctuarul diecezan de la Cacica.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat