Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Evanghelia de buzunar
În Piața "Sfântul Petru", cu ocazia rugăciunii Angelus din 13 aprilie, din voința papei, au fost distribuite credincioșilor prezenți în piață - dar al Sfântului Părinte - multe mii de Evanghelii în format de carte de buzunar. Micul volum de buzunar, tipărit de Tipografia Vaticană, conține cele patru Evanghelii și Faptele Apostolilor, indicații pentru a recita "Rozariul milostivirii" și se încheie, în pagina a treia de copertă, cu rugăciunea fericitului cardinal John Henry Newman: "Iubite, Isuse.", pe care fericita Maica Tereza o recomanda surorilor sale s-o recite în fiecare zi.

Tinerii din Asia
Papa Francisc va vizita Coreea de Sud în perioada 14-18 august, cu ocazia celei de-a VI-a Adunări a Tinerilor Catolici din Asia, la Daejeon, la aproximativ 150 km de Seul. Sfântul Părinte va prezida, de asemenea, Liturghia de beatificare a 124 de martiri coreeni, uciși "din ură față de credință" în perioada 1791-1888. Va fi prima sa călătorie în Asia și a treia deplasare în străinătate, după cele din Brazilia (iulie 2013) și din Țara Sfântă (mai 2014).

Logoul Întâlnirii familiilor
A VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor se va desfășura de la 22 la 27 septembrie 2015, în orașul Philadelphia (SUA). Logoul ilustrează clopotul Liberty Bell, din Philadelphia, faimos datorită "crăpăturii" sale istorice, micul fragment alb vizibil care corespunde figurii unui copil. O familie este reprezentată de cinci figuri distincte în clopot, toate de statură și vârstă diferită, pentru a ilustra diferitele roluri ale membrilor familiei: soț, soție, tată, mamă, fiu, fiică, frate, soră, bunic, nepot și așa mai departe. În trunchiul clopotului, designerul a încorporat crucea ca parte principală și centrală a imaginii pentru a transmite rolul lui Cristos în familie.

Copilăria Misionară
Responsabili ai Copilăriei Misionare din Europa - țara noastră fiind reprezentată de Ana Petrina și pr. Florin-Petru Sescu - au participat la Luxemburg în perioada 16-19 martie la întâlnirea "«Copilul ca și subiect» - Provocări pentru teologie și Biserică", organizată de Conferința Copilăriei Misionare Europene, fondată în Franța, în anul 1843, de PS Charles Auguste de Forbin Jansen. Opera Pontificală a Copilăriei Misionare este răspândită în 150 de națiuni și susține proiecte de solidaritate care-I ajută pe copiii din cele cinci continente, furnizându-le: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, case, școli.

Zi de reculegere
Mai mulți tineri catolici români din Parohiile "San Vitale" și "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Roma au trăit o zi de reculegere la casa surorilor de caritate Don Morinello, duminică, 6 aprilie. Pr. Daniel Mărtinaș a ținut o meditație cu tema: "Adevărul. Ce este adevărul? Cum trebuie spus adevărul?". Au fost alături de tineri și preoții Ciprian Bejan Piser (organizator), Claudiu Eva și Vasile Petrișor.

Capelan al papei
Sfântul Părinte papa Francisc l-a ales în rândul capelanilor Sanctității sale, începând cu 1 martie, pe pr. Claudiu-Cătălin Carteș (preot al Diecezei de Iași, în serviciul Sfântului Scaun). Capelan al Sanctității sale este un titlu onorific. Din Dieceza de Iași mai dețin acest titlu Mons. Anton Lucaci (din anul 1999) și Mons. Benone Farcaș (din anul 2003, în prezent vicar general al Diecezei de Chișinău).

Capelani universitari
"Bucuria de a trăi: ce înseamnă cu adevărat?" a fost tema Întâlnirii Capelanilor Universitari Naționali din Europa, desfășurată în orașul Tirana (capitala Albaniei), în perioada 23-26 martie. Alături de delegați (episcopi, preoți și laici) din aproape toate țările Europei, a participat și pr. Fabian Doboș, capelan universitar la Iași, trimis din partea Conferinței Episcopilor din România. Principalul scop al acestui congres a fost acela de a face un schimb de experiență și, în același timp, de a reflecta împreună asupra importanței pastorației universitare în Europa.

Răpiți
Doi preoți, Antonio Giovanni și Giovanni Marta, din Dieceza de Vicenza - Italia, împreună cu sora Gilberte Bissiere, din Canada, au fost răpiți de oameni înarmați în timp ce se aflau în parohia Tchere, la 20 de km de Maroua, în Camerun. De asemenea, casa misionarilor a fost jefuită.

Preot ucis
În Siria, în orașul Homs, la 7 aprilie, un om înarmat a intrat în casa unde locuia părintele Frans van der Lugt, în vârstă de 75 de ani, l-a scos afară și l-a împușcat în cap. Părintele van der Lugt petrecuse aproape 50 de ani în Siria. "Uciderea sa brutală m-a umplut de durere profundă. Mă gândesc și la numeroasele persoane răpite, creștini și musulmani, sirieni și din alte țări, între care sunt episcopi și preoți. Să-I cerem Domnului ca ei să se poată întoarce repede la cei dragi ai lor și la familiile și comunitățile lor", a spus papa Francisc în cadrul audienței generale de miercuri, 9 aprilie.

Vestea cea bună și vestitorii
Volumele Evangelii gaudium, de papa Francisc (Ed. "Presa Bună"), Până la marginile pământului. Meditații asupra Faptelor Apostolilor, de Paolo Bizzetti SJ (Ed. ARCB) și În compania binelui. Drumul scurt de la lumea corporatistă la sărăcie, curăție și ascultare, de James Martin SJ (Ed. "Galaxia Gutenberg") au fost prezentate vineri, 4 aprilie, în aula Facultății de Teologie din București, în cadrul unei conferințe și lansarea de carte "Vestea cea bună și vestitorii ei de ieri și de astăzi" organizată de Academia Teologică "Anton Durcovici", avându-I ca invitați speciali pe pr. Paolo Bizzetti, SJ, și pr. Marius Taloș, SJ. Moderatoarea evenimentului a fost Liana Gehl, redactor coordonator la Editura ARCB. Cărțile sunt și în oferta Librăriei "Presa Bună".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat