Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Montserrat

La doar 60 km nord-vest de orașul Barcelona pelerinul va întâlni unul dintre cele mai mari și mai renumite sanctuare din Spania și din lume: Montserrat. La o altitudine de 720 m, cățărat printre stâncile în forma unor degete uriașe, sanctuarul impresionează prin vechime, prin istoriile întâmplate aici, prin arhitectură și prin multele valori pe care le adăpostește.

Istoria de la Montserrat începe în jurul anului 880. Se spune că un grup de păstorași au văzut o lumină strălucitoare coborând din cer asupra muntelui. Mai mult, copiii au auzit niște îngeri care intonau cântece ce le umpleau inima de bucurie. Apoi au coborât și au povestit părinților cele văzute. Deși erau sceptici la început, au considerat că micuții sunt sinceri și, în cele din urmă, au acceptat să-i însoțească la locul viziunii, ca să vadă ce este adevărat și ce nu. Timp de o lună părinții au fost martorii acelorași experiențe supranaturale și au concluzionat că viziunile erau un semn al lui Dumnezeu. A fost chemat și un preot la locul aparițiilor. A văzut că lumina provenea dintr-un singur loc: o grotă de pe muntele Montserrat. Făcându-se ulterior cercetări în grotă, călugării din zonă au descoperit aici o imagine a Maicii Domnului. Din acel moment grota a devenit loc de pelerinaj.

Din anul 888 datează primul document în care se specifică numele Montserrat. Tot prin secolul al IX-lea erau menționate patru capele, dintre care azi se păstrează una, în grădina mănăstirii. În anul 1025, Oliba, episcop de Vic, înființează mănăstirea.

În secolul al XII-lea este sculptată statuia (95 cm), cunoscută cu titlul de "Moreneta" datorită culorii negre a feței și a mâinilor. Este reprezentată Fecioara Maria cu pruncul în brațe. În mâna dreaptă Maria ține o sferă, simbol al universului, în timp ce pruncul Isus, cu mâna dreaptă, binecuvântează, iar în mâna stângă are un con de pin. Cu excepția mâinilor și a feței, statuia este aurită.

Pelerinii, după ce străbat un portal sculptat în alabastru, cu scene biblice, pot ajunge în apropierea statuii, care este așezată deasupra altarului mare.

Bazilica mare, care se pierde parcă printre imensele construcții, a fost refăcută complet în secolul al XIX-lea și impresionează prin mărimea arcadelor, podoabele aurite, vitraliile multicolore, mulțimea de capele laterale și sculpturile în lemn ale artistului Josep Llimona.

Un alt obiect de mare valoare este crucifixul de fildeș, care se crede că aparține lui Michelangelo, deoarece chipul lui Isus este identic cu cel din "Pieta". Trupul lui Isus, înalt de 59 cm, este prins pe o cruce de aur, așezată deasupra altarului.

Merită atenție și "Escolania" de la Montserrat, un cor de băieți (între 9 și 14 ani), ce a fost înființat la sfârșitul sec. al XII-lea. Milioane de pelerini vin aici special pentru a-i asculta pe acești copii la ora 13.00 și la ora 18.45, când cântă "Salve Regina" sau Vesperele.

Pe drumul de la sanctuar spre grotă, au fost realizate sculpturi monumentale ce reprezintă misterele sfântului Rozariu.

Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul la 7 noiembrie 1982. În omilia sa spunea: "E impresionant să știm că ne aflăm într-un loc sacru, că pe aceste poteci, de-a lungul secolelor, au urcat mulțimi imense de pelerini, mulți dintre ei celebri. Dar mai mult ne bucurăm că pășim pe urmele sfinților Petru Nolasc, Raymund de Penyafort, Vincențiu Ferrer, Alois Gonzaga, Francisc Borgia, Iosif de Calasanz, Anton Maria Claret și mulți alții; dar să nu uităm de acel soldat care, depunând armele la picioarele Maicii Domnului de aici, la coborârea de pe munte a înființat Societatea lui Isus". Era sfântul Ignațiu de Loyola.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat