Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici - "Totul... Tuturor"

Toamna anului 1935 a consemnat două evenimente importante în viața Mons. Anton Durcovici - jubileul de 25 de ani de preoție (25 septembrie) și numirea sa în funcția de vicar general al Arhidiecezei de București (2 octombrie).

Revista "Farul nou", fondată de Anton Durcovici cu un an înainte, și-a omagiat la 6 octombrie 1935 redactorul său coordonator, scriind printre altele următoarele: "O figură prietenoasă, stimată și iubită este părintele dr. Anton Durcovici (...) Jubileul de 25 de ani de la sfințirea sa ca preot este o sărbătoare a dragostei creștine ce-i poartă fiii și fiicele sale spirituale, cărora le-a fost în decursul celor 25 de ani distribuitor de haruri, împărtășitor al dragostei către Cristos. Nimeni mai bine decât cei ce au fost călăuziți de un preot al lui Cristos nu poate ști ce haruri și binecuvântări îmbelșugate acordă mila Domnului prin mâinile unui uns al său. Și părintele Anton Durcovici, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, s-a silit a fi pe cât a putut - «totul... Tuturor»".

La rândul său, revista "Buletin parohial" a publicat în numărul din noiembrie 1935, articolul intitulat "Jubileul Monseniorului dr. Anton Durkowitsch": "Când am anunțat jubileul de 25 de ani de preoție al rectorului Seminarului, am știut că sărbătorim pe un preot vrednic și stimat. Când însă (...) și Î.P.SS. Arhiepiscopul ne-a comunicat decizia de a numi pe cel sărbătorit vicar general al Arhidiecezei, ziua aceea a ieșit din intimitatea bucuriei personale și a Seminarului și a căpătat pecetea oficială cuprinzând întreaga arhidieceză".

Fotografia alăturată a fost realizată la 8 octombrie 1935, cu prilejul ceremoniei de instalare a Mons. Anton Durcovici în funcția de vicar general, dublată de sărbătorirea jubileului său preoțesc. Sărbătoritul este îmbrăcat în hainele violete de prelat papal - la 12 aprilie 1934, papa Pius al XI-lea îi acordase titlul de "prelat domestic" - având la piept crucea de canonic al catedralei "Sfântul Iosif" din București, primită la 8 martie 1923, precum și ordinul Steaua României în grad de ofițer, primit la 8 august 1931 din partea regelui Carol al II-lea.

Mons. Anton Durcovici, din spirit de umilință, se afișa foarte rar în ținuta din fotografia alăturată, iar atunci când "protocolul îl obliga să îmbrace haina violetă sau brâul roșu - cerute de poziția sa ecleziastică - manifesta o vădită jenă", conform unei mărturii.

La 8 octombrie 1935, Anton Durcovici a fost sărbătorit în cadrul unei sfinte Liturghii solemne în catedrala "Sfântul Iosif" din București, prezidată chiar de sărbătorit. "Pentru câte nu trebuie să mulțumească un preot după 25 de ani de preoție. Câtă mulțumire și mângâiere va fi simțit și bătrâna mamă îngenuncheată în prima bancă, poate și pentru onorurile date fiului, dar mai cu seamă pentru cucernicia lui statornică!", scria revista "Buletin parohial".

În după-amiaza aceleiași zile, noul vicar general a fost sărbătorit de către seminariști în sala de festivități a Seminarului "Sfântul Duh", în cadrul unei academii mariane extraordinare cu participarea arhiepiscopului Cisar, a canonicilor catedralei "Sfântul Iosif" și a unui mare număr de preoți.

O emoție deosebită a produs și citirea telegramei, prin care papa Pius al XI-lea îi trimitea sărbătoritului binecuvântarea specială apostolică. "Această binecuvântare - se menționa în telegramă - să fie chezășie pentru un nou șir de haruri dumnezeiești în slujba de vicar general, pe care, ÎPS arhiepiscop vrea să o încredințeze grijii pricepute a dv. (...)".

Mons. Anton Durcovici va proba în următorii 12 ani calitățile unui colaborator special al arhiepiscopului Alexandru Theodor Cisar, în împrejurările și vremurile dificile ale epocii, dovedindu-se a fi un preot demn, prin știință, virtute și calități sufletești, și un adevărat "om al Bisericii", un "om complet".

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat