Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mărturii despre moartea ep. Durcovici

Pr. Otto Canisius Farrenkopf: "La mijlocul lunii noiembrie a fost mutat din celula noastră într-o celulă ca să moară singur, neobservat de nimeni. Noi am cerut să rămână cu noi. Am fi vrut să ne îngrijim de el. În zadar. Cam prin 10 decembrie 1951 el a primit de la Dumnezeu răsplata pentru munca sa, pentru suferințele sale suportate pentru cauza lui Hristos și a sfintei Biserici".

Ep. Iuliu Hossu: "Când era aproape de moarte, l-au scos din celula 44 și l-au izolat; aceasta era procedura celor fără de suflet, să-l izoleze pe muribund, lăsându-l părăsit ca pe o vită căzută la margine de drum, iertați cuvântul, dar aceștia și la moarte păgânește s-au purtat cu el și cu toți cei ce treceau la veșnicie; câtăva vreme a mai trăit aproape uitat în celula sa, fără nici un ajutor în neputința sa; dar totuși s-a aflat bunul nostru milițian «Piccolo», el i-a fost de ajutor întru toate, el ne-aducea vestea despre starea sa în zilele grele; prin el au ajuns frații noștri să vorbească la ușă cu dânsul; nu știa cine este la ușă, și așa, din precauțiune, a spus în latinește: «Orate pro morte mea bona», «pro extrema perseverantia»; cerea rugăciunea fraților pentru statornicia până la sfârșit și pentru o moarte bună. Așa s-a stins Anton Durcovici, episcopul Iașilor, în temnița Sighetului, pentru credință și pentru alipirea cu dragoste de credincioșii săi până la sfârșit".

Ep. Ioan Ploscaru: "După ce am fost izolat, am ajuns pe același nivel cu el, chiar în apropierea celulei sale. De câteva ori am putut vorbi împreună. Îmi cerea doar să mă rog pentru el. Printr-un gardian omenos mi-a trimis pâine și marmelada pe care nu le mai putea consuma. [...] De câteva ori, măturând, l-am mai întrebat cum se simte. Același răspuns: «Mor de foame!» Dar în ultimele zile nu a mai avut putere să vorbească... [...] La două zile după aceea un milițian mai prietenos («omul nostru», îl numeam noi) m-a dus în celula 13 să fac puțină ordine. Era celula în care murise episcopul Anton Durcovici. Prima impresie a fost jalnică... [...] Camera fiind mare, pe timp de iarnă era foarte friguroasă. Avea două ferestre duble, dar la o fereastră lipsea geamul din afară. Patul pe care a zăcut și a murit era perpendicular pe peretele ușii. Lângă el, la peretele din dreapta, era un pat gol, fără saltea, pe care era o mătură de nuiele pentru măturat zăpada, două gamele goale și a treia gamelă în care era puțin griș fiert în apă și pe care se vedeau urme de șoareci... Tot aici erau două bucăți de pâine uscată, una începută de el, a doua începută de șoareci. Într-o gamelă era o bucățică de marmeladă din care se vedea că a gustat. Pe pat erau două pături bune. Se pare că a protestat că i-e frig și i-au dat o pătură în plus".

Pr. Rafael Friedrich, prin intermediul pr. Leopold Nestmann (Altötting, 7 aprilie 1987): "Friedrich mi-a povestit următoarele: un deținut din altă celulă s-a apropiat de fereastra noastră și a întrebat: «Cunoaște cineva pe episcopul Anton din Iași?» Atunci a fost chemat Friedrich. «Da, îl cunosc - a spus - ce s-a întâmplat?» «Este în celula morții». Profesorul Friedrich s-a prezentat la măturat. Astfel a ajuns la celula morții. Acolo a spus: «Ego sum Friedrich» (ca eventualii ascultători să nu înțeleagă). Din interior a răspuns un glas slab: «Morior fame et siti. Da mihi absolutionem!» (Mor de foame și de sete! Dă-mi dezlegarea!). Curând episcopul a murit. Ziua următoare, un deținut care a trebuit să măture și să curățe în celula morții i-a povestit că celula era mai insuportabilă decât tot ceea ce și-ar fi putut imagina".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat