Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ultimele ore din viață ale ep. Anton Durcovici

În jurul datei de 15 noiembrie 1951, episcopul Anton Durcovici a fost scos din celula 44 și dus în celula 13 de la parterul închisorii. Aici a fost izolat și lăsat să moară singur, fără tratament. A murit în seara zilei de 10 decembrie 1951, după ce a primit, prin ușa celulei, dezlegarea de la părintele Rafael Friedrich.

Despre ultimele săptămâni de viață ale ep. Durcovici există mărturii de la pr. Otto Canisius Farrenkopf, pr. Vasvári Aladár, pr. Ștefan Dănilă Berinde, ep. Iuliu Hossu, ep. Ioan Ploscaru, pr. Rafael Friedrich, pr. Gheorghe Pătrașcu, sr. Catrina Laslău, pr. Hieronymus Menges, ep. Adalbert Boroș... Primii au stat în aceeași închisoare, și au prins un timp împreună cu ep. Durcovici. Pr. Otto Canisius Farrenkopf și pr. Vasvári Aladár au stat un timp chiar în celulă cu episcopul. Ep. Adalbert Boroș a ajuns la Sighet la puțin timp după moartea episcopului.

Din mărturiile lor rezultă că episcopul a înțeles că e dus spre a fi izolat pentru a muri (pr. Otto Canisius Farrenkopf), a cerut prin ușa închisorii: "Orate pro morte mea bona", "pro extrema perseverantia" (ep. Iuliu Hossu), fiind întărit de confrații care au putut schimba câteva cuvinte cu el.

Mai mulți preoți au primit informații de la pr. Rafael Friedrich (Leopold Nestmann, Andrei Gherguț, Eduard Ferenț, Anton Bișoc). Astfel știm cum au fost ultimele ore din viață ale ep. Anton Durcovici. În agonie fiind, în ziua de 10 decembrie a primit dezlegarea prin ușa închisă a celulei de la fostul său colaborator, care în acea zi mătura coridorul de la parterul închisorii.

De asemenea, episcopul a transmis că nu se mai poate hrăni, s-a gândit, înainte de a muri, de a-i ajuta pe frații în suferință și le-a trimis hrana.

Impresionează mărturia ep. Ioan Ploscaru care a făcut curățenie în celulă. Din cele găsite în celulă se vede că a încercat să mănânce din pâinea și marmelada care i s-au dat, dar nu a reușit. A avut două pături pe care le-a putut folosi în continuare episcopul Ploscaru, chiar dacă numai pentru puțin timp, după cum el însuși povestește.

Moartea a survenit din cauza condițiilor din anchetă și din închisoare. Moartea în izolare, fără tratament, a fost o moarte de martir, din cauza motivului pentru care a ajuns aici: refuzul compromisului cu puterea comunistă de a renunța la legătura cu Scaunul Apostolic.

Desigur, mărturiile nu concordă în amănunte, dar în punctele principale spun același lucru. Unele lucruri, după trecere anilor, n-au mai fost reținute cu exactitate. Martorii cei mai credibili rămân cei care au fost în apropierea episcopului.

Date diferite sunt cu privire la ziua morții: 8/9 decembrie (Iuliu Hossu), 11 decembrie 1951 (Ioan Ploscaru), 20 decembrie (Adalbert Boroș). Când este vorba de martori care au stat aproape de episcop, trebuie luat în calcul că era dificil pentru deținuți să știe cu exactitate data corectă a morții. Din mărturiile ep. Ploscaru reținem că el, ca și alți deținuți, ținea un calendar, socotind zilele în care se afla, prin notare pe ușă cu linii. El însuși a constatat într-un timp că o luase înainte cu patru zile, iar colegul lui cu o lună. Așa se explică de ce de multe ori martorii notează date diferite. Ziua de 10 decembrie 1951, care apare la pr. Otto Farrenkopf, pr. Alexandru Rațiu și pr. Gheorghe Pătrașcu, este menționată de documentele care provin de la Securitate.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat