Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Cartago

Costa Rica este adesea supranumită "Elveția Americii Centrale". În ultimul timp Costa Rica este în centrul atenției deoarece o femeie din această țară, Floribeth Mora Díaz, a fost vindecată prin mijlocirea fericitului papă Ioan Paul al II-lea, minune care a fost decisivă la canonizarea acestuia. Însă la sfârșitul lunii aprilie, Costa Rica va mai trăi un moment important: o copie a statuii de la sanctuarul național Cartago, numită "Fecioara Îngerilor", va fi dusă la Roma și depusă în biserica "Sfânta Ana". În ziua de 26 aprilie va fi intronizată în mod solemn de către papa Francisc. După ce statuia, acoperită cu aur și argint, va fi intronizată, va fi așezată în partea de sus a unui altar lateral, iar pelerinii vor avea mai ușor acces la "Fecioara Îngerilor".

Orașul Cartago a fost capitala țării până în anul 1823. Aici a fost leagănul primei colonii spaniole, care s-a stabilit în anul 1563. Prima bazilică a fost distrusă de mai multe ori din cauza erupției vulcanului Irazu. S-a încercat de nenumărate ori reconstruirea bisericii inițiale, dar lucrările au încetat definitiv în anul 1910 din cauza unei puternice erupții a vulcanului. Actualul edificiu al bazilicii datează din anul 1926, construit peste ruinele celui anterior.

Istoria sanctuarului din Cartago începe în anul 1635. În acel an, o tânără localnică, Juana Pereira, a mers în pădure să aducă lemne pentru foc. La un moment dat, lângă un izvor, a văzut o mică statuetă, ca o păpușă (12,7 cm), sculptată pe o piatră. A luat-o, a dus-o acasă și a așezat-o într-o cutie. A doua zi a mers iar după lemne și a văzut o statuetă identică cu cea din ziua precedentă. A luat-o și a dus-o acasă și a vrut să o pună în aceeași cutie. Când s-a uitat, statuia din ziua precedentă nu mai era acolo. A treia zi s-a întâmplat exact la fel. Dar de data aceasta s-a gândit să o ducă la preotul din localitate, Alonso de Sandoval, care a pus statuia într-un tabernacol. Dar și de aici a dispărut. Apoi preotul a primit un mesaj prin care i se spunea că Fecioara dorea un sanctuar acolo lângă izvor.

Statuia a primit numele de "Sfânta Fecioară Maria a Îngerilor", deoarece a fost găsită în ziua de 2 august, când se sărbătorea Porțiuncula, amintind de biserica "Santa Maria degli Angeli" din Assisi.

Fiind de culoare închisă, statueta mai este numită de localnici "Negrita", chiar dacă are o culoare gri-verzuie. După o analiză chimică, s-a constatat că statueta este compusă din amestec de jad, grafit și rocă vulcanică. Însă geologii spun că este foarte greu, aproape imposibil, ca aceste elemente să fie combinate între ele.

Pe locul unde a fost găsită statuia, s-a construit mai întâi o capelă. Biserica actuală a fost construită în anul 1912. Fațada sanctuarului impresionează prin multele podoabe. În partea superioară este reprezentat arhanghelul Mihail, însoțit de alți îngeri în planul inferior. În centru, între două rozete, domină statuia Maicii Domnului cu pruncul, deasupra având o coroană imensă. Interiorul copleșește prin culorile foarte vii, auriu și maro, care dau căldură și intimitate, și invită pelerinul la rugăciune.

Multe minuni au fost atribuite acestei statui de la Cartago. Cu ocazia pelerinajului principal, de la 2 august, în fiecare an, mii de pelerini parcurg pe jos distanța dintre San José și Cartago (22 km), iar pe ultimele sute de metri merg în genunchi.

La data de 26 iulie 1935, papa Pius al XI-lea a oferit sanctuarului titlul de basilica minor. În lunile iulie și august ale anului 1985, mica statuie a vizitat principalele comunități ale țării.

La Cartago sosesc anual peste 2.500.000 de pelerini.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat