Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici - Încă o jertfă

La începutul anului 1943, Mons. Anton Durcovici trăia, în plan personal, o mare durere pricinuită de boala grea a mamei sale, cea care fusese pentru el un suport moral în toată perioada vieții. Miercuri dimineața, 17 martie 1943, Anton Durcovici și-a vizitat pentru ultima oară mama. Fiind convins că nu exista nici un "pericol iminent" pentru mama sa, a decis să plece pentru două zile la Timișu de Jos unde se afla Seminarul "Sfântul Duh", al cărui rector era încă din anul 1924. Ajuns la Timiș, este informat de faptul că, în aceeași zi la ora 11.30, mama sa trecuse la cele veșnice.

A doua zi, 18 martie, Anton Durcovici anunța printr-o scrisoare trimisă rudelor sale aflate la Hainburg (Austria) trista veste: "Iubita noastră mamă a plecat dintre noi într-o viață mai bună (.) De câteva ori înainte am renunțat să merg la Timiș și am rămas la București pentru că exista pericol pentru mama, iar acum, după trei luni și jumătate, Dumnezeu a permis ca în ultimele ei clipe să nu fiu de față. Încă o jertfă pe lângă alte jertfe".

Fotografia alăturată face parte dintr-un set de 12 fotografii realizate de părintele Rudolf Baumgartner la ceremonia de înmormântare a Mariei Durcovici, care a avut loc la 19 martie, ora 16.00, la Cimitirul Bellu (București).

Alături de Mons. Anton Durcovici, în fotografie apare arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar, canonicul Stanislav Traian Jovanelli, cel care i-a dat sacramentul Maslului Mariei Durcovici, părintele Iancu Baltheiser, medicul Ettinger și surorile terțiare franciscane în frunte cu Angela Morand, care au îngrijit-o în ultimii ani pe Maria Durcovici.

Au fost prezenți la ceremonie, deși nu apar în fotografie, canonicul Iosif Schubert, parohul catedralei "Sfântul Iosif"; canonicul Gheorghe Horvat, care "a ținut un scurt cuvânt emoționant", alți preoți și credincioși.

Sicriul a fost depus în cripta familiei Mittermaier, rude cu familia Durcovici.

Anton Durcovici și ceilalți sunt îmbrăcați cu paltoane, deoarece ziua respectivă fusese una cu vreme proastă, cu ploaie și ninsoare. "Însă tocmai la timpul respectiv - scria Mons. Anton Durcovici, la 19 martie, familiei sale - a venit un vânt proaspăt care a alungat norii și chiar dacă nu a apărut soarele a fost totuși plăcut".

Marii absenți de la înmormântare au fost Francisc Durcovici (fratele episcopului) și nepotul său Anton, care nu primiseră din partea autorităților române viza de intrare.

La încheierea scrisorii sale din 19 martie, Mons. Anton Durcovici își informa rudele cu privire la decizia pe care o luase și anume de a aștepta sosirea la București a fratelui său, Francisc, sculptor de meserie, pentru punerea gardului și a crucii la mormântul mamei sale. Din cauza războiului și ulterior a instaurării regimului comunist, rudele sale din Austria nu vor mai ajunge vreodată la București, nici măcar la consacrarea ca episcop a lui Anton Durcovici, la 5 aprilie 1948.

Un fost seminarist al Mons. Anton Durcovici rememora următoarele: "După numirea și instalarea, ca episcop, la Iași, Mons. Anton Durcovici a rugat câteva surori terțiare să aibă grijă în continuare de mormântul mamei sale, ceea ce au și făcut. De câte ori venea la București, trecea și pe la cimitir. Chiar și în ziua în care a fost arestat, el fusese la mormântul mamei sale ca să se roage!".

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat