Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Pr. Ioan Jicmon

Născut la 27 martie 1915 la Sărata, Ioan Jicmon a urmat cursurile Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași, fiind hirotonit preot la 24 iunie 1939, în același oraș.

Conform propriei sale mărturii, publicată în paginile revistei "Lumina creștinului", în anul 1944, Ioan Jicmon aflase, la 1 februarie 1936, vestea îmbolnăvirii grave a directorului Editurii "Presa Bună", Monseniorul Anton Gabor.

Alături de un coleg teolog cu care lucra la redactarea revistei Seminarului, "Legiunea mariană", el s-a deplasat la sediul Episcopiei de Iași, la căpătâiul bolnavului, care le-a adresat tinerilor seminariști cuvintele încurajatoare: "Voi, actualii teologi, sunteți speranța diecezei". Cuvintele maestrului devin un adevărat testament spiritual. El le trasează ucenicilor săi cele două direcții principale ale operei sale, și pe care ei aveau datoria să le împlinească: continuarea strădaniilor pentru unirea credincioșilor, respectiv dezvoltarea presei diecezane.

Rememorând peste ani acea convorbire cu ctitorul presei diecezane, Ioan Jicmon scria următoarele: "Vedea în unii teologi de atunci o scânteie literară. El voia, prin îndemnurile lui, să aprindă în noi dorința de a scrie bine și frumos și de a răspândi scrierile noastre catolice (.)".

Ioan Jicmon debutează în paginile revistei "Lumina creștinului" în martie 1937, majoritatea articolelor sale fiind publicate în perioada sa seminarială, semnând cu inițialele "I.J.". Tematica articolelor sale este diversă, dar reflectă și cele două linii directoare primite de la mentorul său. Primul său articol, intitulat "Martiriul unor preoți din Spania", denunță ororile și crimele comise de republicanii comuniști împotriva unor reprezentanți ai Bisericii în timpul Războiului civil din Spania (1936-1939).

Într-un alt articol el îi aduce un elogiu generalului Franco, cel care va salva Spania de pericolul ciumei roșii.

Primejdia comunismului bolșevic pentru Biserică și civilizația umană este prezentată de Ioan Jicmon în cuprinsul a două articole: "Două milioane și jumătate", respectiv "Propaganda comunistă între copii".

La rândul său, cealaltă ideologie extremistă, național-socialismul-german (nazismul) este incriminată de Ioan Jicmon în articolul intitulat "Biserica sub dominația zvasticei în Germania".

În anul 1939, publică articolul intitulat "Cum să lucrăm pentru unire", cu referire la problema realizării unității religioase în România. Oarecum sceptic, el afirmă că neacceptarea dogmei primatului papal provine dintr-o "dispoziție sufletească" și dintr-un "antagonism" față de catolici.

Tot din perioada seminarială a lui Ioan Jicmon, reținem articolele: "Care e cea mai interesantă dată din viața noastră"; "Despre împărtășania spirituală"; "Cugetări despre Postul Mare", și "Pius al XI-lea și românii".

De asemenea, ocazional, el a susținut și rubrica "Din lumea catolică", bazată pe știri și informații de actualitate.

După momentul hirotonirii sacerdotale și trimiterea în pastorație la Parohia Grozești, părintele Ioan Jicmon va colabora, din păcate, sporadic la revistă.

Astfel, în anul 1941 a publicat povestioara morală intitulată "Ai păcătuit mult", iar în anul 1944, articolul "Speranțe. Amintiri", din care am citat mai sus. Din păcate, în anul 1945 apariția revistei "Lumina creștinului" este suspendată până la începutul anului 1948.

În ultimul număr al revistei, din martie 1948, apărută sub denumirea de "Cristos este învierea și viața", părintele Ioan Jicmon publică articolul "Măreția Bisericii Catolice".

În perioada regimului comunist, pr. Ioan Jicmon a activat în parohiile Grozești, Butea, Focșani, Ploscuțeni, Iași, precum și la Institutul Teologic din Iași. Trece la cele veșnice la 27 iunie 1980, la Iași, fiind înmormântat în cimitirul Eternitatea din același oraș.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat